Papa le dă capelanilor marini drepturi ca ale misionarilor milostivirii

29.06.2019, Vatican (Catholica) - Într-o întâlnire cu Apostolatul Mării, Papa Francisc a subliniat importanța milostivirii și a spus că le oferă capelanilor marini aceleași facultăți extinse pe care le-a dat misionarilor milostivirii. „Vreau să spun un cuvânt despre pacea inimii. Mulți marinari vin să vadă capelanii și preoții cu probleme de conștiință care îi fac să sufere foarte mult, probleme pe care niciodată nu au avut ocazia să le expună în aceste circumstanțe, atât de departe de acasă, departe de țara lor”, le-a spus Papa pe 27 iunie, în Aula Clementină din Vatican, participanților la o întâlnire pentru capelanii și voluntarii din Apostolatul Mării.
„Dialogul cu un capelan ar putea să deschidă noi orizonturi de speranță. Așadar, vă spun: fiți milostivi. Și pentru a favoriza milostivirea, dau tuturor capelanilor marini aceleași facultăți pe care le-am dat Misionarilor Milostivirii. În felul acesta, veți putea să aduceți pace în atâtea inimi.” În timpul Jubileului Milostivirii, misionarii asociați nu au avut limite legat de unde pot asculta spovezi în mod valid și legitim și au putut să dezlege inclusiv de păcatele rezervate altcumva Sfântului Scaun: profanarea Euharistiei prin luarea sau păstrarea ei în scopul sacrileg; folosirea forței fizice împotriva Pontifului Roman; dezlegarea unui complice de un păcat împotriva Poruncii a VI-a; și încălcarea directă a sigiliului sacramental de către un confesor.
Papa Francisc a remarcat importanța industriei maritime și, prin urmare, a capelanilor care slujesc marinarii. „Fără marinari, economia globală ar îngheța; fără pescari, multe părți ale lumii ar muri de foame. Vă rog să transmiteți stima și încurajarea mea marinarilor și pescarilor pe care îi întâlniți, dintre care mulți lucrează pentru lungi perioade de timp, la mii de kilometri distanță de țara lor și de familiile lor”, a spus el. Sfântul Părinte a remarcat că, pe lângă izolare și distanță, marinarii și pescarii se pot confrunta cu nedreptăți, trafic, muncă forțată și piraterie.
„În calitate de capelani și voluntari ai Stella Maris, vi s-a încredințat misiunea prezenței, ducând Vestea Bună a Domnului Isus în lumea complexă a navigării maritime”, a spus el audienței. „Vizitele voastre zilnice pe nave vă permit să întâlniți oameni în situații concrete, uneori senini, alteori neliniștiți sau chiar profund tulburați. Cu compasiune și discreție, le dați șansa de a-și deschide inimile. Este cel mai prețios serviciu pe care îl oferiți, mai ales celor care au puține astfel de ocazii. Slujirea voastră pentru marinari și pescari este, mai presus de toate, una de ascultare și de satisfacere a nevoilor lor materiale și spirituale.”
Această ascultare poate duce la acțiune, a sfătuit el, încurajându-i să înfrunte „traficul de ființe umane, munca forțată și încălcarea drepturilor omului și ale muncii atâtor bărbați și femei ce trăiesc și lucrează pe mări. Prin slujirea voastră, puteți ajuta la a reda acestor persoane sentimentul de demnitate”, a spus Pontiful. A adăugat că „datorită vouă, cei mai vulnerabili pot găsi speranță pentru un viitor mai bun. Eforturile voastre îi pot ajuta să nu cedeze în fața unei vieți precare și uneori marcată de exploatare. Prezența voastră în porturile mari și mici reprezintă deja un semn al paternității lui Dumnezeu și faptul că, în ochii Lui, suntem toți copii, frați și surori unii cu alții.”
A mai spus și că „prezența voastră este, de asemenea, un semn al valorii primordiale a persoanei umane, înainte și deasupra oricărui alt interes, și un stimulent pentru toată lumea să acționeze pentru dreptate și pentru respectarea drepturilor fundamentale, în special ale celor mai săraci”.