Papa Francisc: Comuniunea cu ortodocșii trebuie să respecte diversitățile legitime
30.06.2019, Vatican (Catholica) - Recentele vizite făcute de Papa Francisc în Bulgaria și România au fost ocazii de întâlnire cu Patriarhii și Sinoadele acestor țări, iar efectul a fost „dorința mai mare de comuniune”. Ce fel de comuniune? Sfântul Părinte a subliniat: „Sunt tot mai convins că restabilirea unității depline între catolici și ortodocși trece prin respectarea identităților specifice și conviețuirea armonioasă în diversitățile legitime. […] Ca Episcop de Roma doresc să reafirm că pentru noi catolicii scopul dialogului este comuniunea deplină în diversitățile legitime, nu aplatizarea omologatoare și cu atât mai puțin absorbirea.”
Aceste afirmații au fost făcute vineri, 28 iunie a.c., la vizita deja tradițională pe care o face delegația Patriarhiei ecumenice la Vatican în vederea sărbătorii de a doua zi, a patronilor Romei, Ss. Petru și Paul; amintim că o delegație vaticană merge la Constantinopol an de an, în sărbătoarea patronului Patriarhiei de acolo, Sf. Andrei. Delegația a fost condusă de Arhiepiscopul Job de Telmissos. „Prezența voastră manifestă legăturile trainice existente între Bisericile de Roma și de Constantinopol și angajarea comună de a merge spre acea plinătate de comuniune la care tânjim, ascultă de voința fermă a lui Isus. Sărbătoarea Sfinților Petru și Paul, care este în aceeași zi în calendarele liturgice din Orient și din Occident, ne invită să reînnoim caritatea care generează unitate”, a spus Papa.
Pontiful și-a exprimat din nou bucuria pentru colaborarea cu Patriarhul Bartolomeu de exemplu în problema crizei ecologice. „Angajarea patriarhului ecumenic pentru salvgardarea creației […] a fost pentru mine izvor de inspirație”, a mărturisit el. A subliniat colaborarea și în alte sfere, precum „lupta împotriva formelor moderne de sclavie, primirea și integrarea migranților, evacuaților și refugiaților și promovarea păcii la diferite niveluri”. Despre relațiile dintre cele două părți a spus că trebuie încurajate prin redescoperirea „binelui pe care Domnul l-a semănat și l-a făcut să crească în celălalt”, „însoțind cu rugăciunea pașii celuilalt, vestind Evanghelia înțelegerii, străduindu-ne în slujirea celor nevoiași, dialogând în adevăr, fără a ne lăsa condiționați de prejudecăți din trecut”. Astfel, a spus Papa Francisc, „vom crește în cunoașterea și în afectul reciproc; vom experimenta că, dincolo de diferențe, este cu adevărat mult mai mult ceea ce ne unește și ceea ce ne determină să mergem înainte împreună.”