Episcopii venezueleni îi cer lui Maduro să se retragă
16.07.2019, Caracas (Catholica) - Episcopii venezueleni i-au cerut președintelui Nicolas Marduro să demisioneze din poziția pe care o deține „ilegitim” și ca un nou președinte să fie ales în cel mai scurt timp posibil. „În fața realității unei guvernări ilegitime și ratate, Venezuela are nevoie disperată de o schimbare de direcție, de o întoarce la constituție. Această schimbare cere plecarea celui ce exercită ilegitim puterea și alegerea cât mai rapid a unui nou președinte”, spun prelații într-un îndemn dat publicității săptămâna trecută, la finalul adunării lor generale.
Sub administrația socialistă a lui Maduro, Venezuela a fost afectată de violențe și de tulburări sociale, cu o penurie severă de alimente și medicamente, șomaj ridicat și hiperinflație. Mai mult de 4 milioane de persoane din Venezuela au emigrat din 2015 încoace. Episcopii citează un raport al comisarului ONU pentru drepturile omului, din 4 iulie, potrivit căruia guvernul a comis o serie de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv un număr mare de crime extrajudiciare. Episcopii susțin că „exemple ale acestor încălcări ale statului de drept sunt acțiunile recente care au dus la moartea căpitanului Rafael Acosta Arévalo și la pierderea vederii de către tânărul Rufo Chacón, incidente care au fost deja condamnate cu fermitate de Comisia pentru Justiție și Pace”.
Prelații au subliniat și „exodul a peste 12% din populația venezueleană” din cauza „situației politice, a sărăcirii clasei de mijloc și a disprețuirii săracilor”. În fața acestei crize, a deteriorării morale a societății, a violenței, minciunii, corupției, iresponsabilității și disperării, Episcopii au reiterat faptul că este necesară o schimbare profundă, care cere plecarea regimului actual și alegerea unui nou președinte. Au adăugat că, pentru ca alegerile să fie libere, condițiile indispensabile sunt „un Consiliu Electoral Național nou și imparțial”, supraveghere internațională și suspendarea Adunării Constitutive, printre altele. Au cerut și introducerea și distribuirea de alimente și medicamente pentru a ajuta populația, grav afectată de lipsuri de mai mulți ani. Episcopii au spus și că Biserica, prin instituțiile ei, „își înnoiește angajamentul de a participa împreună cu alte organizații la primirea și distribuirea ajutorului umanitar”.
Au amintit apoi forțelor armate, poliției și ministerului public datoria „de a lucra în conformitate cu dreptatea și adevărul și nu în slujba unei prejudecăți politice”. Pentru a contribui la reînnoirea națională Episcopii și-au reiterat angajamentul ca Biserică „să continuăm să întărim credința în Isus Cristos, care vindecă și eliberează și aduce speranță poporului nostru, prin dezvoltarea de programe de instruire și de organizare, care să permită apărarea drepturilor omului, redresarea instituțiilor democratice și reconstrucția pașnică a țării”. Episcopii au mulțumit preoților, persoanelor consacrate și laicilor care lucrează din greu „pentru a menține vie speranța și pentru a duce evanghelizarea la un nivel mai profund”, precum și pentru slujirea celor mai vulnerabili.
La final, prelații și-au reiterat chemarea la rugăciune pentru Venezuela și la „a lucra cu încredere pentru bunăstarea țării noastre. Dumnezeu este ajutorul nostru! Cerem mijlocirea Fecioarei de la Coromoto pentru această cauză nobilă.” Maduro a fost investit pentru un al doilea mandat ca președinte la 10 ianuarie, după ce a câștigat o rundă de alegeri puternic contestată, în care candidaților din opoziție li s-a interzis să participe sau au fost închiși.