Cardinalul Parolin: Iubirea înseamnă afirmarea celuilalt
19.08.2019, Vatican (Catholica) - Cu ocazia celei de-a 40-a ediții a Întâlnirii Prieteniei între Popoare, ce se desfășoară la Rimini, între 18 și 24 august, secretarul de stat, Cardinalul Pietro Parolin, a scris o scrisoare Episcopului de Rimini, Mons. Francesco Lambiasi. Referindu-se la tema întâlnirii din acest an, inspirată dintr-o poezie a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea – a cărei protagonistă este Veronica, femeia care răzbate prin mulțime pentru a șterge fața lui Isus pe calea crucii – Cardinalul Parolin evidențiază modul în care slujitorul lui Dumnezeu, pr. Luigi Giussani, comenta această poezie, îndemnându-ne să ne imaginăm mulțimea, pe Cristos care trece purtând crucea și pe Veronica care, făcându-și loc prin mulțime, îl privește cu insistență, Isus devenind centrul atenției Veronicăi.
Oprindu-se asupra convingerii pr. Giussani potrivit căreia iubirea înseamnă afirmarea celuilalt, Cardinalul subliniază că Biserica anunță omului acest adevăr de două mii de ani: Cristos ne-a iubit, și-a dat viața pentru noi, pentru fiecare dintre noi, pentru a afirma chipul nostru unic și irepetabil. În continuarea scrisorii, prelatul explică de ce este important să răsune și în prezent acest mesaj, amintind cum „mulți dintre contemporanii noștri cad sub loviturile încercărilor vieții, găsindu-se singuri și abandonați”, fiind tratați deseori asemenea numerelor unei statistici. „Să ne gândim la miile de persoane care, zilnic, fug de războaie și sărăcie: înainte de a fi numere sunt chipuri, persoane, nume și istorii de viață” – se spune în scrisoare.” Nu trebuie nicicând să uităm acest lucru, mai ales când cultura debarasării marginalizează, discriminează și exploatează, amenințând demnitatea persoanei.”
În scrisoarea adresată Episcopului de Rimini cu prilejul Întâlnirii Prieteniei între Popoare, ajunsă la cea de-a 40-a ediție, Cardinalul Parolin explică importanța relației noastre cu Isus într-o epocă în care persoanele aproape că nu există, fiind figuri anonime pentru că nu au pe nimeni asupra căruia să își fixeze privirea și nu știu pe nimeni care să îi privească cu ochii milostivirii, după cum a privit Isus la apostolul Matei pe care l-a chemat să îl urmeze. Totodată, Cardinalul evidențiază speranța Papei Francisc ca evenimentul să fie întotdeauna un loc al ospitalității, în care persoanele să aibă posibilitatea de a privi țintă la alții și de a trăi experiența identității proprii și neîndoielnice. „Sanctitatea Sa”, se spune în încheierea scrisorii, „invocă protecția Preacuratei Fecioare Maria și, din inimă, împarte binecuvântarea apostolică Excelenței Voastre și întregii comunități a întâlnirii”. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)