Iubirea aproapelui include grija pentru planetă
04.09.2019, Vatican (Catholica) - A îngriji planeta este în cele din urmă un act de dreptate față de săraci și unul de iubire pentru aproapele, a spus un oficial al Vaticanului pentru Catholic News Agency. Pr. Joshtrom Kureethadam a declarat pentru CNA pe 3 septembrie că „trebuie să avem grijă de creație, deoarece oamenii săraci sunt afectați de schimbările climatice. Și este de fapt tradiția catolică, tradiția creștină, ca în săraci să îl vedem pe Cristos. La Matei 25,35 citim: ‘am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit'”, a spus el.
Pr. Kureethadam este din 2017 coordonatorul sectorului „ecologie și creație” din Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale. Este profesor universitar și autor a mai multor cărți despre creație și teologie. A declarat pentru CNA că, în Occident, efectele schimbărilor climatice nu sunt observate cu adevărat și s-ar putea manifesta concret ca o inundație sau un uragan, din când în când, în timp ce în alte locuri din lume efectele sunt deja foarte grave. „Nu înțelegem cu adevărat schimbările climatice pentru că nu trăim cu ele. Dar pentru majoritatea oamenilor sunt deja o realitate”, a explicat el. „Dacă ne iubim cu adevărat aproapele – a doua dintre cele două mari porunci: iubește-l pe Dumnezeu din toată inima și pe aproapele tău ca tine însuți – trebuie să fim preocupați de aceste lucruri.”
Un alt motiv pentru care catolicii ar trebui să acorde atenție schimbărilor climatice este pentru că e o problemă de dreptate. Țările mai sărace sunt afectate în mod disproporționat de schimbările climatice, în timp ce țările mai înstărite emit cea mai mare parte a gazelor cu efect de seră. Acesta „este cauzat în principal de lumea bogată, dar este plătit de săraci”. Există deci o dimensiune etică. „Dacă dorim cu adevărat să practicăm dreptatea, trebuie să ne schimbăm stilul de viață, să ne regândim modul de viață. Nu ne dăm seama cu adevărat de jocul actual, de riscurile pe care ni le asumăm”, a susținut el. „Și nu sunt riscuri pe care ni le asumăm în abstract, ci riscuri pe care ni le asumăm pentru propriii noștri copii, pentru copiii lor.”
Pr. salezian Kureethadam, care este din Kerala, va vorbi în timpul unui webinar inter-religios despre îngrijirea oceanelor, pe 5 septembrie. Webinarul este organizat de Plastic Bank, un grup care combate poluarea cu plastice în ocean prin introducerea de infrastructuri de reciclare în cele mai sărace regiuni ale lumii. Obiectivul este ca oamenii să poată schimba materiale plastice pentru bani, monede digitale, asistență medicală, școlarizare și multe altele. Plasticul colectat va fi apoi reciclat în produse noi. De asemenea Plastic Bank va asigura un salar celor ce ocupă, cu normă întreagă, dar și cu jumătate de normă, de reciclare.
Pr. Kureethadam a spus că îi place inițiativa, deoarece „se vede aspectul dreptății… (și) împuternicește comunitățile sărace”. „Adevăratul impact vine de la oamenii de jos, și așa lucrează Dumnezeu”. El crede că „oamenii simpli, tinerii, oamenii săraci, aceștia vor conduce schimbarea, iar ceea ce trebuie să facem este să stăm alături de ei. Și așa ceva face Plastic Bank.” Preotul a lăudat și o altă inițiativă a Plastic Bank: aceea de a transforma plasticul aruncat în rozarii. În felul acesta, a spus el, „același plastic care este o imagine a degradării devine un instrument de rugăciune, devine sfânt”. Webinarul se va concentra pe tema îngrijirii oceanelor. Pr. Kureethadam a explicat că oceanele „sunt cu adevărat vitale pentru viață”, spunând că „starea oceanului este într-adevăr îngrijorătoare”.
Preotul a menționat că plasticul este doar una dintre numeroasele probleme mari și a spus că dacă oceanul continuă să fie poluat în același ritm, se estimează că în 30 de ani va exista mai mult plastic decât pește în ocean. El a mai explicat că majoritatea plasticului din ocean nu mai este vizibil, ci a devenit „micro-plastic”. Acesta este ulterior consumat de animale și poate parcurge drumul înapoi către oameni. Fenomenul este încă studiat, dar acest consum poate să provoace cancer sau alte boli la om, a spus el. Pr. Kureethadam a recunoscut că găsește superficial cuvântul „mediu”; „oamenii de știință îl folosesc foarte mult, dar cred că nu surprinde cu adevărat profunzimea a ceea ce înseamnă noi prin îngrijirea creației”.
Creația este a lui Dumnezeu, a subliniat el. În Geneză, Dumnezeu îi spune lui Adam „să cultive și să aibă grijă de această grădină. Este chiar prima poruncă pe care am primit-o de la Dumnezeu. Nu ne putem permite să o manipulăm sau să o desfigurăm sau să abuzăm de ea”, a continuat el. „Ar fi un păcat.” Preotul a spus că crede că uneori oamenii trec cu vederea pasajul Ioan 1,14, „cel mai mare adevăr al creștinismului: că Dumnezeu a devenit unul dintre noi, Cuvântul a devenit trup, a devenit trup pe această planetă. Și spunem că, odată cu Întruparea, întreaga planetă a fost sfințită.”