Papa în Mozambic: Voi cunoașteți suferința, doliul și nenorocirea
05.09.2019, Maputo (Catholica) - Ajuns în Mozambic, Papa Francisc a avut prima întâlnire cu discurs cu autoritățile, membrii corpurilor diplomatice și reprezentanții societății civile. Într-o țară cu o plajă lungă de 2.500 de kilometri, de-a lungul Oceanului Indian, a patra linie de coastă ca lungime din African, și cu aproape jumătate din țară acoperită cu păduri, Sfântul Părinte și-a început discursul spunând: „Sunt bucuros să fiu din nou în Africa și să încep această călătorie apostolică din această țară, atât de binecuvântată prin frumusețea ei naturală, precum și prin marea ei bogăție culturală care adaugă, la binecunoscuta bucurie de a trăi a poporului vostru, speranța într-un viitor mai bun.”
„Vreau ca primele mele cuvinte de apropiere și de solidaritate să fie adresate tuturor acelora asupra cărora s-au abătut recent cicloanele Idai și Kenneth, ale căror consecințe devastatoare continuă să apese asupra atâtor familii, în special în locurile în care reconstruirea încă nu a fost posibilă și cere o atenție specială. Din păcate, nu voi putea să merg personal la voi, dar vrea ca să știți că împărtășesc neliniștea voastră, durerea voastră precum și angajarea comunității catolice în înfruntarea unei situații așa de dure. În mijlocul catastrofei și al dezolării, cer Providenței ca să nu lipsească atenția tuturor actorilor civili și sociale care, punând persoana în centru, să fie în măsură să promoveze reconstruirea necesară.” Cicloanele au lovit țara în martie și apropie, lăsând nenumărate persoane fără locuințe, inundațiile fiind urmate de o erupere a holerei.
Cea mai mare a discursului a fost dedicată problematicii păcii, în această țară greu încercată. Sfântul Părinte s-a referit la înțelegerea de pace semnată acum o lună, garantând o încetare definitivă a ostilităților militare dintre forțele guvernamentale din Mozambic și cei din partidul de opoziție RENAMO. Prima înțelegere care a încheiat războiul civil de 17 ani, ce a ucis peste un milion de persoane, a fost semnat în Roma, în 1992, prin medierea organizației Sant’Egidio. „Voi cunoașteți suferința, doliul și nenorocirea, dar nu ați voit ca răzbunarea sau reprimarea să fie criteriul de reglementare, nici ca ura și violența să aibă ultimul cuvânt.” A subliniat că „pacea nu este numai lipsa războiului, ci angajarea neobosită – mai ales a celor care ocupăm o funcție de responsabilitate mai mare – de a recunoaște, a garanta și a reconstrui concret demnitatea, adesea uitată sau ignorată, a fraților noștri, pentru ca să se poată simți protagoniști ai destinului propriei națiuni.”
Spre final Papa a atins și tema grijii față de „casa noastră comună”. „Din acest punct de vedere, Mozambicul este o națiune binecuvântată și voi în mod special sunteți invitați să vă îngrijiți de această binecuvântare.” Discursul s-a încheiat cu apeluri: „Domnule președinte, stimate autorități! Voi toți sunteți constructorii lucrării celei mai frumoase care se poate face: un viitor de pace și reconciliere ca garanții ale dreptului fiilor voștri la viitor. Îi cer lui Dumnezeu ca, în perioada pe care o voi petrece în mijlocul vostru, să pot și eu – în comuniune cu frații mei Episcopi și cu Biserica Catolică ce peregrinează pe acest pământ – să contribui pentru ca pacea, reconcilierea și speranța să domnească definitiv între voi. Mulțumesc.”