Papa în Madagascar: Isus are o misiune pentru fiecare dintre noi
07.09.2019, Antananarivo (Catholica) - Isus v-a chemat și v-a încredințat o misiune, le-a spus Papa Francisc tinerilor la veghea de rugăciune ce a avut loc în Antananarivo, Madagascar, în seara zilei de sâmbătă. „Prin voi, viitorul intră în Madagascar și în Biserică. Domnul este primul care are încredere în voi și vă invită și pe voi să aveți încredere în voi înșivă, să aveți încredere în competențele și capacitățile voastre, care sunt multe. Vă invită să aveți curaj, uniți cu El, pentru a scrie pagina cea mai frumoasă a vieții voastre, pentru a depăși apatia și a oferi un răspuns creștin la multele probleme pe care trebuie să le înfruntați. Domnul este cel care vă invită să fiți constructori ai viitorului. Vă invită să aduceți contribuția pe care numai voi o puteți da, cu bucuria și prospețimea credinței voastre. Pe fiecare dintre voi – pe tine, pe tine, pe tine,… – îl întreb și te invit să te întrebi: Domnul poate să se bazeze pe tine? Poporul malgaș poate să se bazeze pe tine? Patria ta, Madagascar, poate să se bazeze pe tine?”
Afirmațiile au fost făcute pe câmpia seminarului diecezan Soamandrakizay, pe 7 septembrie. Conform organizatorilor, au fost prezente aproximativ 100.000 de persoane, până acum cea mai numeroasă din cadrul călătoriei pe care Sfântul Părinte o întreprinde în Africa, în Mozambic, Madagascar și Mauritius. Papa a vorbit despre pericolul căderii în amărăciune, o ispită pentru tineri, în special când le lipsesc cele necesare pentru a-și continua studiile sau când nu își găsesc un loc de muncă. „Fiți atenți în fața acestei amărăciuni! Fiți atenți! […] Domnul ne cheamă pe nume și ne spune: „Urmează-mă!”. Nu pentru a ne face să alergăm după iluzii, ci pentru a transforma pe fiecare dintre noi în discipoli-misionari aici și acum. Este primul care contestă toate glasurile care încearcă să vă adoarmă, să vă domesticească, să vă anestezieze sau să vă facă să tăceți pentru ca să nu căutați noi orizonturi. Cu Isus există mereu noi orizonturi. Vrea să ne transforme pe toți și să facă din viața noastră o misiune. Dar ne cere un lucru: ne cere să nu ne fie frică să ne murdărim mâinile, să nu ne fie frică să ne murdărim mâinile.”
Înaintea discursului său, a fost organizat un moment de cântece și dansuri tradiționale („nu greșeau cei care mi-au spus că aveți o bucurie și un entuziasm extraordinare”, a spus Pontiful), iar doi tineri au oferit mărturii. Unul a fost Rova Sitraka Ranarison, de 27 de ani. Acesta a pornit de la a colabora cu un preot în vizitarea celor închiși, descoperindu-și apoi în această activitate misiunea sa. „Această căutare de credință ajută să facem mai bună, mai evanghelică lumea în care trăim. Și ceea ce ai făcut pentru alții te-a transformat, a schimbat modul tău de a vedea și de a judeca persoanele. Te-a făcut mai drept și mai uman. Ai înțeles și ai descoperit cum Domnul s-a angajat cu tine, dăruindu-ți o fericire pe care lumea nu va putea să ți-o ia”, a spus Sfântul Părinte.
Papa a continuat: „Rova, în misiunea ta, ai învățat să renunți la adjective și să numești persoanele cu numele lor, așa cum face Domnul cu noi. El nu ne numește cu păcatul nostru, cu erorile noastre, cu greșelile noastre, limitele noastre, ci o face cu numele nostru; fiecare dintre noi este prețios în ochii Săi. În schimb, diavolul, deși cunoaște numele noastre, preferă să ne numească și să ne renumească încontinuu cu păcatele noastre și greșelile noastre; și în acest mod ne face să simțim că, orice lucru facem, nimic nu se poate schimba, totul va rămâne la fel. Domnul nu acționează așa. Domnul ne amintește mereu cât suntem de prețioși în ochii Săi și ne încredințează o misiune.”
S-a referit și la mărturia dată de tânăra de 21 de ani Vavy Elyssa Nekendraza. Pornind de la această mărturie a spus: „este imposibil a fi un discipol misionar singur: avem nevoie de alții pentru a trăi și a împărtăși iubirea și încrederea pe care ne-o dă Domnul. Întâlnirea personală cu Isus este de neînlocuit, nu în manieră solitară ci în comunitate. Cu siguranță, fiecare dintre noi poate să facă lucruri mari, da; dar împreună putem visa și ne putem angaja pentru lucruri inimaginabile! Vavy a spus aceasta clar. Suntem invitați să descoperim fața lui Isus pe fețele celorlalți: celebrând credința în mod familial, creând legături de fraternitate, participând la viața unui grup sau a unei mișcări și încurajându-ne să trasăm un parcurs comun trăit în solidaritate. Astfel putem învăța să descoperim și să discernem căile pe care Domnul vă invită să le parcurgeți, orizonturile pe care El le pregătește pentru voi.”
După ce i-a pus pe tineri să repete de 3 ori cu el „nimeni nu poate spune ‘nu am nevoie de tine'”, Sfântul Părinte a încheiat referindu-se la Maria. „Mereu am fost impresionat de forța ‘da’-ului Mariei ca tânără – era tânără ca voi. Forța acelui ‘fie mie după cuvântul tău’ pe care ea îl spune îngerului. Nu era un ‘da’ așa numai pentru a spune: ‘eh, să vedem un pic ce se întâmplă’. Nu. Maria nu cunoștea expresia: ‘Să vedem ce se întâmplă’. Ea a spus ‘da’, fără ocolișuri. Este ‘da’-ul celor care vor să se angajeze și care sunt dispuși să riște, care vor să parieze tot, fără altă siguranță decât certitudinea de a ști că sunt purtători ai unei promisiuni. Acea tânără din Nazaret astăzi este Mama care veghează asupra fiilor ei care merg în viață adesea obosiți, nevoiași, dar care doresc ca lumina speranței să nu se stingă. Aceasta este ceea ce vrem pentru Madagascar, pentru fiecare dintre voi și pentru prietenii voștri: ca lumina speranței să nu se stingă.”
„Mariei vreau să încredințez viața tuturor și a fiecăruia dintre voi, a familiilor voastre și a prietenilor voștri, pentru ca să nu vă lipsească niciodată lumina speranței și Madagascarul să poată fi tot mai mult țara pe care Domnul a visat-o. Ea să vă însoțească și să vă ocrotească mereu. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.”