Mario Gadili: Francesco Perez. Biografia oficială (1861-1937)

12.09.2019, Roman (Catholica) - La Editura Serafica, în colecția „Biblioteca de istorie”, a apărut un nou volum dedicat popularizării Operei Don Calabria (Congregația Slujitorilor Săraci ai Divinei Providențe): „Francesco Perez. Biografia Oficială (1861-1937)”, autor Mario Gadili, traducere. pr. dr. Sebastian Diacu OFMConv. Cartea apare în format 14×20 cm, are 288 de pagini și poate fi procurată de la Librăria „Sf. Anton de Padova” din Roman (sau online www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.
Cartea de față aduce în atenția cititorilor viața unui slujitor al lui Dumnezeu, mai puțin obișnuit, dar cu totul special: contele Francesco Perez, unul din primii discipoli ai Sfântului Ioan Calabria. Născut într-o familie foarte influentă din Verona, fiind al cincilea din cei 10 copii, contele Francesco Perez a primit, încă de mic, o educație catolică profundă, care l-a influențat pe tot parcursul vieții. De altfel, tatăl său, un conte extrem de bogat, avea și el aceeași educație, ceea ce l-a făcut model de viață creștină în toate funcțiile publice pe care le-a deținut. Practic, viața fratelui Francesco Perez se împarte în două mari etape: până la 48 de ani implicat în viața publică, iar mai apoi ca religios în cadrul Operei Don Calabria.
De profesie avocat, Francesco Perez a deținut numeroase funcții publice: timp de 20 de ani a fost consilier orășenesc, revizor de conturi, inspector școlar, inspector al medicilor și farmaciștilor, președintele Congregației Carității – un organism de stat cu bani publici a cărui misiune era ajutorarea săracilor (un fel de direcție de asistență socială a zilelor noastre). Credința sa autentică l-a făcut remarcat în toate aceste funcții, într-o perioadă în care în Italia aveau loc numeroase revolte sociale, pe fondul crizei ce lovise țara după unificare. Bun prieten cu Sfântul Ioan Calabria, la 48 de ani contele decide să își vândă toată averea și să o pună în slujba Operei Don Calabria, în cadrul căreia va rămâne, ca un frate umil și anonim în slujba săracilor și copiilor abandonați, până la sfârșitul vieții. Dincolo de eleganța și claritatea narațiunii, cartea de față poate și ar trebuie să fie un exemplu, mai ales în zilele noastre, despre slujirea aproapelui a celor ce dețin funcții publice sau care au posibilități financiare peste medie. (prezentare semnată de Emilian Pal)