Sărbătoarea eparhială a Familiilor la Târgu Lăpuș

28.09.2019, Cluj (Catholica) - Parohia Buna Vestire din Târgu Lăpuș a găzduit sâmbătă, 21 septembrie 2019, ediția a VIII-a a Sărbătorii Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, eveniment la care au participat, împreună cu familiile, doi Episcopi și zeci de preoți, între ei consilieri eparhiali, protopopi și parohi veniți cu familii din parohiile lor. Alături de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, invitatul special al acestei ediții a fost PS József-Csaba Pál, Episcopul romano-catolic de Timișoara, responsabil cu pastorația familiei în cadrul Conferinței Episcopale din România.
Coordonatori principali ai programului au fost pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, și pr. Călin Sechelea, consilier eparhial pentru familie și viață. Tema actualei ediții a fost: „Să mergem împreună ca să-l putem mărturisi pe Cristos lumii”, invitație la a continua reflecția asupra vizitei Sfântului Părinte în România, moment istoric prin care Biserica Catolică din țara noastră s-a îmbogățit cu harul minunat al beatificării Episcopilor greco-catolici martiri pentru credință. Programul a început cu Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială, în cadrul căreia cei doi Ierarhi și-au adresat mesajul și cuvântul de învățătură sutelor de participanți.
PS Florentin a mulțumit familiilor care au venit, împreună cu copiii lor, la „comuniunea familiilor din Eparhie”, pentru că „familia Bisericii este o familie alcătuită din familii”. Cei prezenți au fost invitați la a descoperi „modelul suprem al familiei, Preasfânta Treime, deplina unitate dintre Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, cu respectarea deplină a diversității: o singură natură divină, dar trei Persoane diferite care au, fiecare dintre ele, rolul și misiunea lor specifică: Tatăl – Creatorul, Fiul – Mântuitorul și Spiritul Sfânt – Sfințitorul”.
La fel este și instituția familiei: „o singură familie, unită prin iubire cu binecuvântarea Domnului, manifestată însă în diversitatea persoanelor: tatăl, mama, și copiii, fiecare având rolul său în familie și misiunea sa în societate, respectându-se unul pe celălalt și preocupându-se unul pentru binele celuilalt, dar trăind împreună, împărtășind atât bucuriile cât și problemele fiecăruia dintre ei”. Preasfinția Sa a continuat cu meditarea Evangheliei (Ioan 8,21-30), observând că „și înălțarea pe Cruce prezintă un model de comuniune, de ascultare și dorință de a împlini porunca celuilalt… Chiar și în timpul vieții Sale publice Fiul nu este singur, El este în deplină comuniune cu Tatăl și acționează prin puterea Spiritului Sfânt. Iată exemplul de comuniune pe care îl putem pune astăzi în fața ochilor minții noastre”.
PS József-Csaba Pál a luat cuvântul la încheierea Sfintei Liturghii. A dorit să se refere la unitate și a invitat, după porunca Domnului, la a fi „desăvârșiți în unire, pentru ca lumea să cunoască faptul că Isus Cristos a fost trimis de Tatăl Ceresc, că este Mântuitorul”. A atras atenția că și în familiile din Biserică există neînțelegeri, divorț, de aceea „trebuie încă să lucrăm la unitate”. „Noi nu trebuie să fim în război cu lumea, ci în dialog, și dialog înseamnă a oferi semenilor ce avem mai bun și a primi ce este mai bun de la ei”, pentru că „dialog nu înseamnă a-i combate pe ceilalți”. Dar „unitatea este un har de la Dumnezeu”, este un dar care trebuie cerut și calea pentru a-l primi este de a urma porunca iubirii: „Iubiți-vă unii pe alții cum v-am iubit Eu” (Ioan 13,34).
Reluând tema Întâlnirii Familiilor, PS József s-a oprit la cuvântul „mergem”, spunând: „Ați văzut că nu se poate echilibra o bicicletă stând pe loc, dar dacă este în mers, este mult mai ușor de obținut echilibrul. La fel, credința nu o putem altfel păstra decât dacă o trăim, dacă o punem în practică. „Așadar”, a continuat, „mergem împreună”. „Încotro mergem? Mergem să construim împreună Împărăția lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să fim în activitate și trăind, fiecare, slujirea și credința noastră, chiar și atunci când trecem prin momente dificile, astfel facem să crească Împărăția lui Dumnezeu”.
A urmat invitația: „Să ieșim din ‘băncile noastre'”, să nu așteptăm mereu să ni se ofere totul, chiar cele spirituale. „Sunt mulți creștini care ‘stau în băncile lor’ și ascultă Sfânta Liturghie, ascultă o predică frumoasă, dacă le-a plăcut, o laudă, dacă nu, o critică, așteaptă și cântecele, și, fără să-și dea seama, sunt doar consumatori. Și aici practicăm doar consumismul: luăm aminte doar la ce ni se oferă, la ce ni s-a dat, ne preocupă dacă a fost bun sau nu a fost bun… Și trec ani, poate zeci, în care nu ne-am schimbat defel: am venit întotdeauna la biserică și am plecat neschimbați. Dar noi trebuie să ieșim, să mergem spre ceilalți, dacă se poate împreună, să-l ducem celorlalți pe Cristos”.
Ierarhul a invitat ca familiile să fie cele care să evanghelizeze, nu doar să fie evanghelizate. A oferit un citat, o definiție simplă evanghelizării: „Un cerșetor spune unui alt cerșetor unde se găsește pâine, aceasta înseamnă a evangheliza”. Altfel spus: „Isus Cristos m-a făcut fericit și eu spun oamenilor unde se găsește fericirea: să vină la Isus dacă și ei o doresc”. A invitat apoi la a da mărturie, „dar cuvintele trebuie să fie însoțite de fapte. Mărturia constă în a arăta celorlalți ce a făcut Isus Cristos în Euharistie pentru noi, cum ne-a schimbat, cum este unită familia noastră, cum trăim”.
„Să mergem împreună și să-l mărturisim pe Cristos și după aceea să-l dăruim, mai întâi în familie și apoi în societate”, a încheiat Episcopul romano-catolic de Timișoara. Programul după-amiezii a mai cuprins momente de mărturie din partea unor familii, atelierele pe teme de lucru, concluziile în plen și, nu în ultimul rând, momentul mulțumirii – al decernării mai multor diplome ca semn de prețuire pentru fiecare familie, oferit din partea Episcopului eparhial la aniversarea unui număr de ani de căsătorie. PS Florentin a oferit de asemenea spre păstrare pr. protopop Silviu Hodiș și Protopopiatului din Târgu Lăpuș moaștele Arhiereului Iuliu Hossu, Fericit al Bisericii Catolice.