A fost inaugurat Muzeul „Anima mundi” și expoziția dedicată Amazoniei
19.10.2019, Vatican (Catholica) - „Îmi place să mă gândesc că ceea ce inaugurăm astăzi nu este doar un Muzeu, în concepția sa tradițională. De fapt, am considerat oportun numele atât de evocativ care a fost ales pentru această colecție: ‘Anima mundi’ (Sufletul lumii).” Astfel a spus Papa Francisc vineri, 18 octombrie a.c., în cursul după-amiezii, cu începere de la ora 16, la inaugurarea muzeului „Anima mundi”, găzduit în Muzeele Vaticane. „Cred că Muzeele Vaticane sunt chemate să devină tot mai mult o ‘casă’ vie, locuită și deschisă tuturor, cu ușile deschise popoarelor lumii întregi”, a continuat el, insistând asupra necesității ca Muzeele Vaticane să fie „un loc în care toți să se simtă reprezentați; unde să se perceapă în mod concret că privirea Bisericii nu cunoaște prejudecăți”.
„Cine intră aici ar trebui să simtă că în această casă există spațiu și pentru el, pentru poporul său, pentru tradiția și cultura sa: europeanul și indianul, chinezul ca și cel născut în pădurea amazoniană sau congolezul, cel din Alaska sau din deșerturile australiene sau din insulele Pacificului. Toate popoarele sunt aici, la umbra cupolei Bazilicii San Pietro, aproape de inima Bisericii și de Papa. Aceasta pentru că arta nu este ceva dezrădăcinat: arta se naște din inima popoarelor. Mesajul este: din inima popoarelor la inima popoarelor. Aici va trebui să simtă că arta sa are aceiași valoare și este îngrijită și păzită cu aceiași pasiune care este rezervată capodoperelor Renașterii sau imortalității sculpturilor grecești sau romane care atrag în fiecare an milioane de persoane. Aici va găsi un spațiu special: Spațiul dialogului, al deschiderii față de celălalt, al întâlnirii.”
„Apreciez faptul că amenajarea, pentru care mulțumesc celor care au lucrat – curatori, arhitecți, ingineri și muncitori – se află sub semnul transparenței”, a mai spus Pontiful, subliniind că „transparența are o valoare importantă mai ales într-o instituție bisericească”, o valoare „de care avem mereu nevoie!” Și a continuat: „Frumusețea ne unește. Ne invită să trăim fraternitatea umană, contrastând cultura ranchiunei, a rasismului, a naționalismului, care stă mereu la pândă. Acestea sunt culturi selective, culturi cu un număr limitat.” La finalul discursului, Papa Francisc le-a mulțumit celor care s-au îngrijit de amenajarea acestei expoziții speciale dedicată Regiunii Amazonia, chiar în timpul Sinodului pentru Amazonia, cu desfășurare în Vatican, între 6 și 27 octombrie. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)