Corul „Laudate Dominum” din Recaș în vizită la Zagreb

29.10.2019, Timișoara (Catholica) - În perioada 26-27 octombrie a.c. corul „Laudate Dominum” al parohiei romano-catolice Recaș s-a aflat în vizită la Zagreb, capitala Croației, pentru a participa la „Festivalul internațional al corurilor croate de pretutindeni”. Invitația a fost adresată corului din Recaș de către corul „Desiderium” al parohiei „Ridicarea Preasfintei Fecioare Maria cu Trupul și Sufletul la Cer” din Zagreb, între cele două coruri parohiale existând un parteneriat încă din anul 2001.
Dirijorul Cosmin Pelics și organistul Denis Moldovan (Timișoara I Cetate/ Clocotici), împreună cu părintele canonic Anton Butnaru, paroh de Recaș, au însoțit corul din Recaș pe întreaga durată a călătoriei. În cadrul festivalului, fiecare cor participant la această manifestare a prezentat sâmbătă seara un repertoriu de circa 25 minute. Bănățenii au cântat cântece religioase în mai multe limbi, așa cum este obiceiul la Recaș, dar și în majoritatea parohiilor din Dieceza de Timișoara. Duminică dimineața, 27 octombrie, la Sf. Liturghie de la ora 11.00 au cântat corurile reunite. Deplasarea la Zagreb a corului „Laudate Dominum” din Recaș s-a bucurat și de sprijinul Uniunii Croaților din România.
Comunitatea catolică din Recaș este una dintre cele mai vechi din Dieceza de Timișoara. Ea are atestare documentară și arheologică încă din perioada medievală, respectiv sec. XIV-XV. Localitatea este cunoscută la nivel mondial pentru podgoria de aici, având totodată și o compoziție etnică deosebită: români, maghiari, croați (šokci) și germane. Credincioșii catolici de limbă croată din această localitate sunt unii dintre cei mai vechi, de pe teritoriul Banatului, fiind prezenți aici și în perioada otomană.
Anul trecut, parohia împreună cu credincioșii de limbă germană, emigrați peste hotare, a aniversat 100 de ani de la ridicarea actualei biserici parohiale cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, al doilea lăcaș de cult catolic ridicat pe acest loc, fiind editat cu această ocazie și un ghid al bisericii în patru limbi: română, germană, maghiară și croată. (text: Claudiu Călin după informații furnizate de pr. Anton Butnaru, Cosmin Pelics, Denis Moldovan; foto: parohia romano-catolică Recaș)