IPS Ioan în mijlocul comunității catolice de limbă arabă din București

11.11.2019, București (Catholica) - Parohia maronită pentru creștinii de limbă arabă din București s-a reunit duminică, 10 noiembrie 2019, în jurul IPS Ioan Robu, care a prezidat Sfânta Liturghie în biserica Sf. Șarbel Makhluf din Dimieni (Ilfov). Cu această ocazie, credincioșii catolici de limbă arabă, împreună cu parohul comunității, pr. Joseph Derian, l-au sărbătorit pe IPS Ioan, care miercuri, 6 noiembrie, a împlinit 75 de ani de viață. La celebrare au fost prezenți și Mons. Fernando Duarte Barros Reis – secretar al Nunțiaturii Apostolice din România, pr. Andrei Mărcuș – secretar al Episcopiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București, pr. Ioan Ciobanu – parohul Catedralei Sf. Iosif, pr. Gabriel Popa – secretar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), și pr. Francisc Doboș – purtător de cuvânt al ARCB.
În cuvântul adresat Înalt Preasfințitului Ioan, pr. Joseph a amintit că pentru comunitatea provenită din Orientul Mijlociu, formată din maroniți, caldei, melkiți, armeni și siriaci, Excelența Sa este „nu doar un principiu vizibil și fundamental al unității Bisericii, ci mai ales un părinte care ne-a primit în Dieceză făcându-ne să ne simțim cu adevărat fiii săi”. Făcând apoi referire la pagina evanghelică în care Evanghelistul Marcu relatează că Isus „a văzut o mare mulțime de oameni și i s-a făcut milă de ei, pentru că erau ca oile care nu au păstor” (Marcu 6,34), pr. Joseph Derian a spus că „aceeași imagine poate fi aplicată cu ușurință și Mons. Robu, care s-a remarcat prin afecțiune paternă, simplitate a inimii, o prudență și o interiorizare profunde, capabil să asculte glasul Domnului în inima sa”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, comunitatea catolică de limbă arabă i-a oferit IPS Ioan Robu un relicvar în forma unui cedru din Liban, în care sunt fixate relicvele a patru sfinți și fericiți libanezi: Sf. Șarbel Makhluf – preot călugăr maronit (1828-1898), cunoscut și ca „Padre Pio” al Libanului; Sf. Nimatullah Youssef Kassab Al-Hardini – preot călugăr maronit (1808-1858), profesor de teologie la Sf. Șarbel, care dedica mult timp, ziua și noaptea, Adorației euharistice și recitării Rozariului; Fer. Esțfān (Ștefan) Nehmé – călugăr maronit (1889-1938), care s-a remarcat prin bunătate, înțelepciune și acte de caritate, îndeosebi în timpul primului război mondial; și Sf. Rafqa (Rebeca) Pietra Choboq Ar-Rayes – călugăriță maronită (1832-1914), prima sfântă libaneză, care a murit în faimă de sfințenie, după o viață trăită în rugăciune, slujire și suferință.
Comunitatea catolică de rit maronit din București s-a format în ultimii 30 de ani, iar la început a fost găzduită pentru celebrările duminicale de către Congregația Frații Sf. Ioan și de parohia Preasfânta Inimă a lui Isus, iPS Ioan Robu fiind, la acea vreme, Ordinarius pentru creștinii din Orientul Mijlociu prezenți pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Din 2013, comunitatea are o biserică la Dimieni (Ilfov), dedicată Sf. Șarbel.