Sf. Martin sărbătorit în mai multe locuri din Dieceza de Timișoara

16.11.2019, Timișoara (Catholica) - Martin din Tours a trăit în secolul IV, fiind născut în Panonia (probabil în 316 sau 336), în vechiul oraș Savaria, azi Szombathely, în Ungaria. A murit pe 8 noiembrie 397, ziua sa de sărbătoare fiind însă ziua înmormântării la Tours, pe 11 noiembrie. În tradiția germană există Laternenfest (Sărbătoarea lampioanelor), când de Sf. Martin de Tours se merge pe stradă cu lampioane și se cântă.
În Dieceza de Timișoara foarte multe școli, grădinițe și parohii sărbătoresc anual acest eveniment. În seara de Sfântul Martin, copiii, alături de părinții, profesorii și parohii lor, pornesc în procesiune cu lampioanele lor care luminează frumos spre biserică, în întunericul nopții, ei intonând cântece învățate în cinstea acestui sfânt. Majoritatea lampioanelor sunt confecționate de către copii la școală, sau acasă împreună cu părinții, iar unii dintre ei au lampioane cumpărate și le păstrează pentru următoarea Sărbătoare a lampioanelor.
Așa au făcut și copii, părinți și profesori ai secției germane și maghiare a Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din Arad, care au pornit, în seara de 11 noiembrie, de la școală într-o procesiune spre biserica romano-catolică Sf. Tereza de Lisieux, din cartierul Șega din Arad, unde – în fața bisericii – au fost întâmpinați cu mare bucurie de pr. Árpád Király. Toată lumea a intrat în biserică, clopotele băteau cu putere, iar copiii fredonau în acest timp cântecului adresat Sfântului Martin. În biserică, pr. Király a adresat cuvinte de întâmpinare copiilor și adulților. Toți s-au rugat împreună pentru ca Sfântul Martin să audă cererile lor și îi ajute să devină mai buni și mai iubitori. Unii copii au spus poezii și au intonat cântece în cinstea sfântului. În final s-a rostit împreună rugăciunea „Tatăl Nostru” în trei limbi: română, germană și maghiară. La sfârșit, copiii au fost invitați de preot la o gustare dulce și un ceai, după care fiecare a mers acasă împreună cu părinții, cu toții primind o învățătura, aceea de a dărui semenilor noștri.
Pentru copiii din Caransebeș, luni 11 noiembrie, a constituit un moment de mare bucurie, moment în care a fost sărbătorit Sf. Martin de Tours, episcop. Copiii au venit la biserică însoțiți de părinți, educatori și învățători. În biserica romano-catolică „Imaculata Conceptie” din Caransebeș a avut loc un moment de rugăciune, cântece, și o scenetă despre viața Sfântului Martin, coordonate de Surorile Franciscane, de Pr. Marin Matieș și de cadrele didactice implicate. După acest moment micii participanți au primit dulciuri, în sala parohială urmând procesiunea cu lampioane aprinse până la crucea catolică din parcul Dragalina din centrul orașului.
La Ciacova, prin implicarea întregii comunități locale, indiferent de confesiune, sărbătoarea Sf. Martin a devenit de mai mulți ani un eveniment deosebit și așteptat atât de copii, cât și de părinți. Prin implicarea pr. Dorin Iulian Filip, dar și a Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni”, a Primăriei și a altor organisme locale, Sf. Martin s-a bucurat de o sărbătoare frumoasă, în cadrul căreia copiii au prezentat, pe 11 noiembrie, începând cu ora 18.00, o scenetă din viața sfântului, corul liceului a cântat, s-au rostit rugăciuni, părintele a pregătit lampioane pentru toți copii, iar procesiunea s-a desfășurat până în piața centrală a orașului, însoțită de Sf. Martin călare pe cal, dar și de Rekascher Blaskapelle / Fanfara Recas. În această piață, festivitatea s-a încheiat cu un foc mare și cu lansarea de lampioane pe cerul Ciacovei.
Zeci de copii au luminat și centrul orașului Sânnicolau Mare, în seara Sf. Martin. Procesiunea copiilor, cu lampioane în mână, cântând cântece dedicate Sfântului Martin, a avut loc și la Sânnicolau Mare, în cadrul bisericii romano-catolice, începând cu o Liturghie dedicată acestui Sfânt. Procesiunea lampioanelor de la Sânnicolau Mare s-a încheiat, ca în fiecare an, în fața bisericii, unde părintele Ando Attila a împărțit copiilor prăjiturele și ceai cald. Sf. Martin a fost sărbătorit și în fața bisericii romano-catolice din Jimbolia duminică, 10 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00. Aici copii au prezentat o scenetă urmată de Procesiunea lampioanelor, care a pornit din fața bisericii parohiale. Organizatori au fost parohia romano-catolică Jimbolia, reprezentată de pr. dr. Davor Lucacela, Forumul Democrat German și grupul de dansuri germane Hatzfelder Pipatsche al Primăriei din localitate, pregătit de Hansi Müller.
Tot în 11 noiembrie 2019, de la ora 17.30, a fost oficiată și în biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” din Reșița o Liturgie a Cuvântului în cinstea zilei Sf. Martin de Tours. La ora 18.00 a urmat, tot în biserică, un program legat de această zi, susținut de copiii parohiei și de cei ai Colegiului Național „Diaconovici – Tietz” din Reșița. În jurul orei 18.30 a început și procesiunea cu lampioane, prin oraș, sărbătoarea încheindu-se la ora 19.00 în curtea Colegiului Național „Diaconovici – Tietz” printr-o rugăciune, binecuvântare finală și distribuirea darurilor aduse de elevi, în spiritul Sf. Martin. Și în parohia Sântana, jud. Arad, Sf. Martin fost onorat printr-o Sf. Liturghie celebrată de pr. Ioan Ciuraru, paroh de Pâncota, care administrează și Sântana, Jertfa Euharistică fiind urmată de o scenetă pregătită de copii parohiei și prezentată cu multă pasiune celor veniți la biserică. După acest moment urmat și tradiționala procesiune cu lampioane.
Sărbătoarea Sf. Episcop Martin din Tours a fost marcată și în parohia Timișoara III Elisabetin, în zilele de luni și marți, 11 și 12 noiembrie de copiii și preoții-călugări ai Ordinului Salvatorian, păstorii acestei comunități. Fiind o frumoasă și activă parohie, sărbătoarea Sf. Martin din Elisabetin, s-a bucurat de mai multe momente speciale, separate, organizate cu implicarea Școlii Montessori din această partea a orașului, cu Grădinița Franz Lukas, Grădinița Liceului Nikolaus Lenau, dar și cu cea a Teatrului de Copii Merlin, din Timișoara. După prezentarea scenetei, copii au ieșit, pe seară, cu lampioanele aprinse în fața bisericii. Ei s-au bucurat de dulciurile primite, pe care le-au împărțit între ei, în spiritul iubirii de aproapele, practicată de Sf. Martin. Ca în fiecare an, și la Oțelu Roșu a avut loc o serbare în cinstea Sf. Martin la biserica romano-catolică din localitate. Copii au fost pregătiți de cadrele didactice din cadrul Liceului Bănățean din centrul urbei, ei cântând și organizând împreună cu părintele-paroh Călin Ciocian o frumoasă procesiune cu lampioane în seara de 11 noiembrie.
În biserica parohială Sf. Ecaterina din Timișoara I Cetate – datorită lucrărilor de renovare la Domul Sf. Gheorghe din Piața Unirii, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara – a avut loc sărbătoarea Sf. Martin, marcată de elevii claselor primare ale Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara. Aceștia au fost pregătiți de profesoara Gabriela Burmann, catehetă în cadrul instituției de învățământ timișorean. Momentul, marcat prin rugăciune – oficiată de E.S. Martin Roos, Episcop emerit de Timișoara, a conținut cântece, sceneta din viața sf. Martin și aprinderea lampioanelor care au umplut apoi, cu lumina lor, biserica și strada din fața acesteia.
Tot legat de Sf. Martin este și sărbătorirea onomasticii E.S. Martin Roos, Episcop emerit de Timișoara. Momentul a fost marcat, în avans, pe 8 noiembrie (ziua morții Sf. Martin, în anul 397), în cadrul Ordinariatului Episcopal al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, când au fost sărbătorite onomastica Episcopului Roos, dar și ziua de naștere a Mons. Johann Dirschl, Vicar general al Diecezei de Timișoara, care a împlinit rotunda vârstă de 60 de ani. În numele celor prezenți, ai angajaților Episcopiei, Caritasului, ai parohiilor timișorene și al persoanelor consacrate, sărbătoriții au fost salutați festiv de E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, care le-a adresat cele mai frumoase urări.
Dar Dieceza de Timișoara are în cuprinsul ei și biserici sfințite în cinstea Sf. Martin. Astfel, duminică, 3 noiembrie 2019 comunitatea romano-catolică din Măureni (Moritzfeld), filială a Parohiei Romano-Catolice din Gătaia a sărbătorit jubileul bisericii ei, sfințită cu 200 de ani în urmă. Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1819, deși fondarea localității a avut loc deja între 1784-1786, în timpul împăratului Iosif al II-lea. Cu prilejul aniversării Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată în biserica Sf. Martin, din localitate, la ora 15.00 de către Mons. Johann Dirschl, Vicar general, împreună cu pr. Lóránd Máthé (Gătaia) și pr. Martin Jäger (Steierdorf – Anina). Măureniul este locul nașterii Episcopului mărturisitor în temnițele comuniste, dr.h.c. Augustin Pacha (1870-1954), fapt subliniat de către Mons. Dirschl în predica sa.
Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de către tinerii din parohia Gătaia, coordonați de Avram Alexandru Kapornyai. S-au implicat în mod hotărâtor în organizarea festivităților Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan, condus de Erwin Josef Țigla, grupul de dans popular șvăbesc „Edelweiß” din Deta (coord.: Elena și Gerhard Șămanțu) și grupul de dans german din Banatul Montan „Enzian” din Reșița (coord.: Marianne și Nelu Florea). După Sf. Liturghie au fost rostite rugăciuni și s-au depus coroane de flori în memoria celor căzuți în cele două conflagrații mondiale, dar și a celor morți în timpul deportării în URSS la monumentul din eroilor existent în curtea bisericii. Programul cultural, format din dansuri populare, a fost prezentat în căminul cultural din localitate. Comunitatea este administrată de către pr. Lóránd Máthé, paroh de Gătaia.
Și biserica romano-catolică din Brezon (Bresondorf), jud. Caraș-Severin și celebrat deja sâmbătă, 9 noiembrie a.c. la ora 11 hramul, lăcașul fiind și el dedicat Sf. Martin de Tours. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Daniel Dumitru din Oravița. După Jertfa Euharistică, grupa „Magnificat”, de dans popular, formată din tinerii parohiei Oravița, împreuna cu grupa de dans german din Banatul Montan „Enzian” din Reșița au încântat participanții, pe platoul din fața bisericii din Brezon, cu o suită de dansuri. Cu această ocazie, părintele paroh Daniel Dumitru a fost onorat de către primăria Forotic, prin intermediul primarului Ionel Romînu, cu o diplomă de excelență pentru activitatea depusă în serviciul acestei mici comunități locale. (pr. Csaba Váncsa, Claudiu Călin – materialul mai amplu poate fi citit pe Gerhardsus.ro)