Papa a numit o femeie subsecretar în Secretariatul de Stat
15.01.2020, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a numit-o pe dr. Francesca Di Giovanni, în prezent funcționar al Secretariatului de Stat, subsecretar al secției pentru relațiile cu statele. Ea va fi responsabilă pentru sectorul multilateral. Născută în Palermo, în 1953, Di Giovanni a lucrat în secretariat timp de 27 de ani și are o diplomă în drept. După o perioadă de activitate ca notar, a lucrat în sfera juridico-administrativă la Centrul Internațional de Muncă al Mariei (în Mișcarea Focolare). La 15 septembrie 1993 a început să lucreze ca funcționar în secțiunea pentru relațiile cu statele din Secretariatul de Stat. Di Giovanni a servit în sectorul multilateral, în special în domeniile migranților și refugiaților, drept internațional umanitar, comunicații, drept internațional privat, statutul femeilor, proprietate intelectuală și turism.
Odată cu numirea dr. Di Giovanni, secțiunea pentru relațiile cu statele are doi subsecretari: Di Giovanni va lucra alături de Mons. Mirosław Wachowski, care va continua să activeze în primul rând în domeniul diplomației bilaterale. Vatican News și L’Osservatore Romano au intervievat-o pe dr. Di Giovanni:
– Ați fost surprinsă de numirea ca subsecretar?
– Da, absolut! De câțiva ani încoace ne-am gândit la necesitatea unui subsecretar pentru sectorul multilateral: un sector delicat și solicitant, care are nevoie de o atenție specială, pentru că are propriile proceduri, în unele moduri diferite de cele din sfera bilaterală. Dar sincer nu aș fi crezut niciodată că Sfântul Părinte mi-ar încredința mie acest rol. Este un rol nou și voi încerca să fac tot posibilul pentru a fi la înălțimea încrederii Sfântului Părinte, dar sper să nu o fac singură: aș dori să mă bazez pe armonia care a caracterizat grupul nostru de lucru până acum.
– Ce este exact „sectorul multilateral”?
– Vorbind simplu, putem spune că tratează relațiile dintre organizațiile interguvernamentale la nivel internațional și include rețeaua de tratate multilaterale, care sunt importante deoarece întruchipează voința politică a statelor în ceea ce privește diversele probleme referitoare la bunul comun internațional: aceasta include dezvoltarea, mediul înconjurător, protecția victimelor conflictelor, situația femeilor ș.a.
– În ce vă constă munca?
– Voi continua să mă ocup de ceea ce am urmărit până acum în secțiunea pentru relațiile cu statele, deși în acest nou rol voi fi responsabilă pentru coordonarea activității în acest domeniu.
– Sunteți prima femeie care ocupă o poziție la acest nivel în Secretariatul de Stat…
– Da, de fapt, este pentru prima dată când o femeie are un post de conducere în Secretariatul de Stat. Sfântul Părinte a luat o decizie fără precedent care, dincolo de mine personal, reprezintă un semn al atenției față de femei. Dar responsabilitatea este legată de locul de muncă, mai degrabă decât de a fi femeie.
– În opinia Dvs, care poate fi contribuția specifică a unei femei în acest domeniu?
– Nu pot să nu reamintesc cuvintele Sfântului Părinte din predica sa din 1 ianuarie, în care a prezentat – am putea spune – un „tribut” adus rolului femeilor, spunând că „femeile dau și mijlocesc pacea și ar trebui să fie pe deplin incluse în procesele de luare a deciziilor. Pentru că atunci când femeile își pot împărtăși darurile, lumea devine mai unită, mai pașnică.” Aș dori să pot contribui la realizarea viziunii Sfântului Părinte, alături de ceilalți colegi care lucrează în acest domeniu al Secretariatului de Stat, dar și cu alte femei – și sunt multe – care lucrează pentru a construi fraternitatea și în această dimensiune internațională. Este important să subliniem atenția Papei asupra sectorului multilateral, pusă la îndoială de unii, dar care are o funcție fundamentală în comunitatea internațională.
O femeie poate avea anumite aptitudini pentru a găsi puncte comune, pentru a vindeca relații cu unitatea în inimă. Sper că faptul că sunt femeie se va reflecta pozitiv în această sarcină, chiar dacă sunt daruri pe care cu siguranță le găsesc și în colegii mei de sex masculin.
– În discursul său recent adresat Corpului Diplomatic, Papa a vorbit despre sistemul multilateral, solicitând reformarea lui…
– În comunitatea internațională, Sfântul Scaun are și misiunea de a se asigura că interdependența dintre oameni și națiuni este dezvoltată într-o dimensiune morală și etică, precum și în celelalte dimensiuni și de diferitele aspecte pe care le dobândesc relațiile în lumea de azi. Nu trebuie să încetăm niciodată să încurajăm dialogul la toate nivelurile, căutând mereu soluții diplomatice. De exemplu, în discursul său recent adresat Corpului Diplomatic, Papa a amintit, printre altele, de numeroasele rezultate pozitive ale Națiunilor Unite, care sărbătoresc 75 de ani în 2020. Vrem să continuăm să vedem ONU ca un mijloc necesar pentru realizarea binelui comun, chiar dacă acest lucru nu ne scutește de a cere modificări sau reforme acolo unde este considerăm necesar.