Arhiepiscopul de Ierusalim a binecuvântat orașul cu relicva adevăratei Cruci a lui Cristos
08.04.2020, Ierusalim (Catholica) - Aflat în imposibilitatea de a conduce tradiționala procesiune din Duminica Floriilor în Ierusalim, Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa OFM, Administrator apostolic al Patriarhiei Latine din Ierusalim, a binecuvântat orașul cu o relicvă din adevărata Cruce a lui Cristos, în ziua de duminică, 5 aprilie 2020. Procesiunea anuală, care amintește intrarea lui Cristos în oraș și începutul Săptămânii Sfinte, a fost anulată, în conformitate cu eforturile internaționale de a stopa răspândirea COVID-19, cu adunări și evenimente publice suspendate în Israel. „Am decis că deoarece nu putem ține procesiunea, să avem oricum un moment de rugăciune în această după-amiază”. Arhiepiscopul a condus un scurt moment de rugăciune în mai multe limbi la biserica Dominus Flevit, situată pe Muntele Măslinilor.
Biserica, având forma unei lacrimi, oferă o vedere de sus asupra orașului și a fost construită pentru a aminti relatarea evanghelică în care Isus plânge având în minte distrugerea Ierusalimului. Celebrarea s-a încheiat cu Arhiepiscopul Pizzaballa înălțând o relicvă a adevăratei Cruci înspre oraș, dând binecuvântarea. Ierusalimul, a spus el, „este un simbol al Bisericii, simbol și al umanității. Este casa de rugăciune pentru toate popoarele, conform Scripturii”. „Așadar, când plângem pentru Ierusalim, împreună cu Isus, plângem pentru întreaga noastră fraternitate umană, pentru acest moment dificil pe care îl trăim, pentru această tristă Duminică a Floriilor, pentru acest Paște pe care trebuie să îl sărbătorim”.
„Astăzi nu am sărbătorit intrarea solemnă și frumoasă a lui Isus în orașul Ierusalim ca în fiecare an, cu credincioși din toate parohiile Diecezei și cu pelerini din întreaga lume”, a spus Arhiepiscopul Pizzaballa în timpul slujbei de rugăciune. „Nu am înălțat ramurile de palmier și de măslin pentru a striga ‘Osana’ Regelui nostru Isus Cristos”. Dar el a cerut catolicilor din Țara Sfântă și din întreaga lume să reflecteze la ceea ce Domnul ar putea încerca să ne spună în aceste vremuri. În timp ce oamenii din Ierusalim, în Evanghelie, îl întâmpinau cu urale în Duminica Floriilor, Isus știa că „El a venit la Ierusalim nu pentru a urca pe tron ca David, ci pentru a fi trimis la moarte”. „Semnificația pe care Isus o atribuie intrării Sale triumfale este diferită de semnificația pe care au văzut-o oamenii din Ierusalim în aceasta”.
„Poate că aceasta este lecția pe care Isus dorește să ne-o ofere astăzi. Ne întoarcem spre Dumnezeu atunci când este ceva ce ne face rău. Când avem probleme, deodată cu toții dorim să punem întrebări mari și dificile.” În timp ce oamenii se roagă pentru încetarea pandemiei, așa cum facem adesea pentru alte probleme, Arhiepiscopul a spus că „Isus răspunde în felul Său” la aceste rugăciuni. „Tocmai pentru că Isus spune ‘da’ celor mai profunde dorințe ale noastre, El trebuie să spună ‘nu’ dorințelor noastre imediate”. Făcând comparații între Duminica Floriilor din acest an și cea biblică, din timpul vieții pământești a lui Cristos, Arhiepiscopul Pizzaballa a spus că relatarea intrării lui Isus în Ierusalim „este o lecție despre discrepanța dintre așteptările noastre și răspunsul lui Dumnezeu”. Mulțimea care l-a întâmpinat pe Isus a fost dezamăgită că mântuirea lor nu a fost imediată, dar acela a fost „cu adevărat momentul în care se naște mântuirea”.
„Cântarea ‘Osana’ era justificată, chiar dacă nu pentru motivele pe care le presupuneau locuitorii Ierusalimului”, a spus Arhiepiscopul. Acest lucru este adevărat și astăzi. Deși poate părea că Dumnezeu nu răspunde la rugăciuni și îi lasă pe oameni „dezamăgiți”, aceasta se datorează în parte faptului că „așteptările noastre rămân fără un răspuns aparent”. Creștinismul, a spus el, „se bazează pe speranță și pe iubire, nu pe certitudine”, și cu toate că Dumnezeu nu răspunde la toate problemele cu certitudine, „El nu ne va lăsa singuri”. „Și aici, astăzi, în ciuda la toate, la porțile orașului Lui și al nostru, declarăm că dorim cu adevărat să îl întâmpinăm ca Rege și Mesia și să îl urmăm pe drumul Său către tronul Său, Crucea. Dar, de asemenea, îl rugăm să ne dea forța necesară să purtăm Crucea cu iubirea Sa rodnică”.