Custodia Țării Sfinte oferă locuințe creștinilor pentru a evita exodul lor
31.08.2020, Ierusalim (Catholica) - Pietrele vii trebuie să rămână în țara lui Isus: acesta este ideea aflată la baza inițiativei Custodiei Țării Sfinte de a oferite creștinilor din regiune locuințe gratuite, astfel încât aceștia să își poată continua existența în Țara Sfântă. Inițiativa este prezentată pe pagina web a Custodiei Țării Sfinte. În articol, frații franciscani amintesc și alte inițiative, din trecut, destinate sprijinirii creștinilor. De exemplu, la jumătatea secolului trecut, Custodia Țării Sfinte distribuia în parohii pâine și ulei, ca ajutor zilnic oferit credincioșilor. În prezent, necesitățile populației au crescut, persoanele având nevoie de un adăpost decent și de o existență demnă. Pornind de la această premisă, Custodia Țării Sfinte dorește să vină în întâmpinarea nevoilor creștinilor aflați în dificultate, pentru a menține vie prezența creștină în Țara Sfântă.
Proiectul Custodiei Țării Sfinte prevede oferirea de locuințe creștinilor, peste 582 de locuințe gratuite fiind oferite creștinilor din Ierusalim (atât în interiorul cât și înafara Orașului Vechi). Alte 72 de locuințe sunt oferite creștinilor din Betleem, Custodia Țării Sfinte oferind adăpost unui număr de aproximativ 2.050 de persoane. Până în prezent, cererile de locuințe sunt de peste 700, dintre acestea circa 250 fiind foarte urgente. „Această locuință este toată viața mea. Această casă este un loc special pentru mine și nu aș putea vreodată să o părăsesc. Fiul meu, Musa, a încercat în repetate rânduri să mă convingă să plec din țară, dar i-am spus în mod categoric că refuz să plec”, povestește Graziella Qamar, creștină care locuiește la Ierusalim, în Orașul Vechi. „Călugării Franciscani nu ne cer nici un cent pentru chirie și nu vin să ne spună că trebuie să plecăm din case. În acest edificiu locuiesc peste 20 de familii și nici una dintre ele nu plătește chirie. Custodia Țării Sfinte a restaurat multe locuințe. Trăiesc în această casă din 1961 și frații franciscani nu mi-au cerut niciodată bani pentru chirie. Dumnezeu să îi binecuvânteze pentru ajutorul pe care îl oferă oamenilor”, a mai spus Graziella.
În Țara Sfântă, călugării franciscani nu se limitează doar la păzirea și conservarea vestigiilor istorice ale acestor locuri, ci se ocupă și de pietrele vii, adică de creștinii locali și mai ales de cei care se află în situații de necesitate. Un al exemplu al acestei implicări concrete îl reprezintă Casa de Copii din Betleem, înființată în 2007, care găzduiește în prezent peste 24 de copii și adolescenți care se confruntă cu situații economice extrem de dificile. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)