La Iași au fost hirotoniți 17 diaconi
09.12.2020, Iași (Catholica) - În solemnitatea „Neprihănita Zămislire”, marți, 8 decembrie 2020, au fost hirotoniți 17 diaconi în Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași: 13 de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, iar 4 de la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Prezent la celebrare a fost și PS Petru Gherghel, Episcop emerit. Au participat aproximativ 70 de preoți, seminariști și persoane consacrate. Din cauza restricțiilor, în Catedrală au fost prezente doar familiile noilor diaconi. Liturghia a fost transmisă în direct de ERCIS Media și a fost precedată de o ediție specială.
Sfânta Liturghie s-a deschis cu procesiunea Episcopilor, a profesorilor de la seminarii și a candidaților la diaconat. În salutul său introductiv, PS Iosif Păuleț s-a adresat celor din catedrală și celor care urmăreau evenimentul prin mijloacele de comunicare moderne, pe un ton solemn: „Astăzi are loc un eveniment deosebit în Catedrala noastră: 17 tineri vor primi diaconatul. Îi mulțumim lui Dumnezeu, mai întâi că ne-a dat-o pe Sfânta Fecioară Maria, neprihănit zămislită, dar și pentru aceste vlăstare care sunt gata să își consacre viața în slujba lui Dumnezeu și a Bisericii”. Întreaga comunitate a seminariștilor de la Seminarul Mare al Diecezei de Iași a animat cântările de la această Sfântă Liturghie, dând o notă solemnă întregii celebrări.
După proclamarea evangheliei, Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului din Iași, a citit numele celor 17 candidați, parohia de proveniență și numele Diecezei în care urmează să slujească, iar aceștia au răspuns cu hotărâre: „Prezent”. Acest răspuns, foarte scurt, este, în fapt, un „da” pregătit de-a lungul anilor de studiu, cu multe rugăciuni și clipe de discernământ, cu o crescândă convingere că vocația la preoție, departe de a fi un accesoriu profesional, este un crez ce implică viața și sufletul cu toate facultățile lui.
În predică, PS Iosif Păuleț a scos în evidență figura eminentă a Mariei care este o icoană a sfințeniei. În aparițiile ei la Lourdes, Doamna cerească îi destăinuie vizionarei Bernadeta identitatea ei, confirmând dogma care a fost definită cu privire la geneza existenței ei, că ea a fost concepută fără pata păcatului strămoșesc: „Eu sunt Neprihănita Zămislire”. Maria este neprihănită pentru că, așa cum spunea Episcopul, „este plină de harul lui Dumnezeu”. Maria, înaintea îngerului, nu aduce obiecții teologice, nici sociale, nici raționaliste. Ea se încrede pur și simplu în totalitate în Dumnezeu și în planul său de mântuire a lumii, oferindu-se să colaboreze cu harul care i-a fost încredințat.
Adresându-se candidaților la diaconat, PS Iosif le-a vorbit despre slujirea pentru care se angajează: de a fi mesagerii lui Dumnezeu în lume. Asemenea Mariei, au spus și ei prezent: „este cuvântul cel mai nobil pe care o creatură îl poate spune lui Dumnezeu. Sunt prezent, poți să contezi pe mine, Doamne!” Diaconii, a continuat păstorul Diecezei, primesc două mari cărți care încep cu litera B: Biblia și Breviarul. Ei primesc Biblia, adică „asimilează, mănâncă” această carte, așa încât viața lor să devină o evanghelie vie. Ei primesc și Breviarul, prin care devin „maeștri ai rugăciunii” care se roagă pentru cei care nu sunt în Biserică, pentru cei care nu vor să se roage.
Preasfințitul a ținut să mulțumească familiilor în mijlocul cărora au învățat să citească din Cartea Sfântă, au învățat să se roage. A mulțumit părinților parohi care au transmit candidaților pasiunea pentru Cristos, căci „un preot fără pasiune pentru Cristos este zero!”; a mulțumit și surorilor și tuturor celor care au contribuit la maturizarea vocației lor. Întrebați fiind cu privire la disponibilitatea de a sluji Bisericii, de a împlini datoriile diaconilor spre binele poporului lui Dumnezeu, de a păstra misterul credinței și celibatul sacru, candidații au răspuns de fiecare dată: Vreau, dovedind în fața comunității ecleziale că sunt conștienți pe deplin de gravitatea și caracterul definitiv al angajamentelor pe care le asumă odată cu intrarea în prima treaptă a preoției.
Îngenunchiați în fața Episcopului, aceștia au făcut promisiunea de ascultare și respect. „Dumnezeu să ducă la îndeplinire lucrarea sa bună pe care a început-o în tine” au fost cuvintele pe care fiecare diacon le-a auzit personal din gura Episcopului. Acestui moment i-a urmat Litania tuturor sfinților, timp în care candidații au stat prosternați la pământ. Acestui moment deosebit de emoționant, în primul rând pentru cei hirotoniți, dar și pentru credincioșii prezenți i-a urmat rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt. Apoi, noii diaconi și-au îmbrăcat apoi veșmintele: stola și dalmatica. Înaintea Episcopului, aceștia au pus mâna pe evangheliar și au auzit cuvintele: „Primește evanghelia lui Cristos al cărei crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici. Pace ție.”
Doi dintre noii diaconi au ajutat Episcopul la oferirea darurilor, iar apoi, și ceilalți la distribuirea sfintei Împărtășanii. De-acum înainte, ei îi asistă pe Episcop și pe preoți la celebrările sacre, proclamă evanghelia și rostesc, după caz, predica sau predica. PS Iosif Păuleț, în cuvântul final i-a felicit pe noii diaconi, după ce a transmis ÎPS Aurel Percă urări la aniversarea consacrării episcopale, celui care „a fost mâna dreaptă” a PS Petru Gherghel în Dieceza de Iași pentru atâția ani. A adresat un cuvânt de încurajare pentru seminariști, îndemnându-i să fie statornici pe drumul vocației.
„Mergeți în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura!”, au fost cuvintele cântecului de final. Ele s-au auzit în prospețimea lor mai ales de cei care au îmbrățișat slujirea diaconală. Cuvintele Domnului se perpetuează peste veacuri, iar el devine viu în cei care, cu disponibilitate și neînfricare, duc mai departe comoara evangheliei sale. (pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)