Papa Francisc: Abundență, binecuvântare și dar
12.12.2020, Vatican (Catholica) - Ca în fiecare dintre ultimii ani, Papa Francisc a marcat sărbătoarea Fecioarei de Guadalupe cu o Liturghie celebrată în Bazilica San Pietro, marea diferență fiind participarea limitată, din motiv de pandemie. Pontiful și-a structurat predica în jurul a trei idei, reflectate de lecturile zilei dar, a susținut el, și de Fecioara de la Guadalupe: abundență, binecuvântare și dar. Astfel, a început subliniind că „Dumnezeu se oferă mereu în abundență”. „El nu cunoaște dozele. […] Noi suntem cei care – prin însăși natura noastră, prin limitele noastre – cunoaștem necesitatea ratelor comode. În schimb, El se dă în abundență, complet. Și unde este Dumnezeu, este abundență.”
Trecând la binecuvântare, a explicat: „Întâlnirea Mariei cu Elisabeta este o binecuvântare, o binecuvântare. A binecuvânta înseamnă ‘a cuvânta bine’. Și Dumnezeu, încă din prima pagină din Geneză, ne-a obișnuit cu acest stil al său de a cuvânta. […] Stilul lui Dumnezeu este mereu de a cuvânta bine, pentru aceasta blestemul este stilul diavolului, al dușmanului; stilul meschinăriei, al incapacității de a se dărui total, acel ‘a cuvânta rău’. Dumnezeu mereu cuvântează bine. Și cuvântează asta cu plăcere, o cuvântează dăruindu-se. Bine. Se dăruiește în abundență, cuvântând bine, binecuvântând.”
Despre dar a subliniat că anterioarele cuvinte, abundență și binecuvântare, constituie ambele un dar, unul care „ne este dat în Cel care este în întregime har, care este în întregime El, în întregime divinitate: în Cel Binecuvântat. Un dar care ne este dat în Cea care este ‘plină de har’, cea ‘binecuvântată’. Cel Binecuvântat prin natură și Cea Binecuvântată prin har: sunt cele două referință pe care le indică Scriptura. Ei i se spune: ‘binecuvântată ești tu între femei’, ‘plină de har’. Isus este Cel Binecuvântat care aduce binecuvântarea.” Papa și-a încheiat predica spunând: „Contemplând astăzi imaginea Mamei Noastre, fie ca să putem ‘fura’ de la Dumnezeu un pic din acest stil pe care îl are el: generozitatea, abundența, ‘bine-cuvântarea’, niciodată blestemul, și să transformăm viața într-un dar, un dar pentru toți. Așa să fie.”