Papa Francisc: Rugăciunea în viața zilnică
10.02.2021, Vatican (Catholica) - Șirul catehezelor dedicate de Papa Francisc rugăciunii a ajuns la numărul 24, la audiența generală de astăzi oprindu-se asupra rugăciunii în viața de zi cu zi: „pe străzi, în birouri, în mijloacele de transport…” Cateheza s-a desfășurat din biblioteca aflată în Palatul Apostolic, Pontiful vorbind despre rugăciune ca un dialog al îndrăgostitului cu persoana iubită, în care „fiecare bucurie devine motiv de laudă, fiecare încercare este ocazie pentru o cerere de ajutor”. „Fiecare gând, chiar dacă este aparent profan, poate să fie impregnat de rugăciune.”
Sfântul Părinte a citat din Catehismul Bisericii Catolice, unde se spune că îl întâlnim pe Dumnezeu „în prezent, nu ieri, nici mâine, ci astăzi”. „Astăzi îl întâlnesc pe Dumnezeu”, a spus el. „Nu există altă zi minunată ca acel astăzi pe care îl trăim. […] Isus ne vine în întâmpinare astăzi, acest astăzi pe care îl trăim. Și rugăciunea este cea care transformă acest astăzi în har, sau mai bine zis ne transformă: potolește mânia, susține iubirea, înmulțește bucuria, insuflă forța de a ierta.” Rugăciunea, a mai explicat Papa, „te duce înainte”, îndemnând apoi „să ne rugăm mereu pentru toate și pentru toți, chiar și pentru dușmani. Isus ne-a sfătuit așa: ‘Rugați-vă pentru dușmani’. Să ne rugăm pentru cei dragi ai noștri, dar și pentru cei pe care nu îi cunoaștem; să ne rugăm chiar și pentru dușmanii noștri, așa cum am spus, cum ne invită adesea Scriptura să facem.”
Rugăciunea, a enumerat el, dispune la o iubire supraabundentă, face minuni, ne ajută să îi iubim pe ceilalți, în pofida greșelilor lor și a păcatelor lor. Încurajând să nu îi judecăm pe ceilalți, a spus: „Trebuie iubiți toți și fiecare amintind, în rugăciune, că suntem cu toții păcătoși și în același timp iubiți de Dumnezeu fiecare în parte. Iubind astfel această lume, iubind-o cu duioșie, vom descoperi că fiecare zi și fiecare lucru poartă ascuns în sine un fragment al misterului lui Dumnezeu.” A încheiat citându-l pe Blaise Pascal vorbind despre fragilitatea omului. „Suntem ființe fragile, dar știm să ne rugăm: aceasta este demnitatea noastră cea mai mare, și este tăria noastră. Curaj. A ne ruga în orice moment, în orice situație, pentru că Domnul este aproape de noi. Și atunci când o rugăciune este după inima lui Isus, obține minuni.”
În cadrul apelurilor de după cateheză, Papa și-a exprimat solidaritatea cu victimele inundației din India, și a amintit că pe 12 februarie va fi marcat Anul Nou lunar. Celor ce trăiesc după acest calendar „doresc să trimit salutul meu cordial, împreună cu urarea ca noul an să aducă roade de fraternitate și solidaritate. În acest moment deosebit, în care sunt puternice preocupările pentru a înfrunta provocările pandemiei, care atinge nu numai fizicul și sufletul persoanelor, ci influențează și asupra relațiilor sociale, exprimă dorința ca fiecare să se poată bucura de sănătate deplină și de seninătate a vieții. În timp ce invit, în sfârșit, să ne rugăm pentru darul păcii și al oricărui alt bine, amintesc că ele se obțin cu bunătate, respect, clarviziune și curaj, neuitând niciodată să se aibă o grijă preferențială față de cei mai săraci și cei mai slabi.”