Celebrarea Patimilor Domnului în Vinerea Sfântă de către PS Iosif Csaba Pál

03.04.2021, Timișoara (Catholica) - Vineri, 2 aprilie 2021, Celebrarea Patimilor și morții Domnului nostru Isus Cristos, oficiu liturgic specific Vinerii Sfinte a avut loc în prezența Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, în biserica Sf. Fecioară Maria Regină, din parohia romano-catolică Oțelu Roșu. Ziua Vinerii Mari este rezervată meditării patimilor mântuitoare ale lui Cristos, de la casa lui Pilat și până pe Golgota, până la răstignirea și moartea Sa pe cruce. În această zi nu se oferă jertfa Sfintei Liturghii, ci se oficiază o celebrare specială, care conține trei părți: Liturgia Cuvântului, precedată de prosternarea celebrantului principal și a asistenței înaintea altarului principal și urmată de Rugăciunile universale, într-o formă augmentată, specială și specifică zilei, Adorarea Sfintei Cruci de către cler și popor, iar ultima parte este Ritul Împărtășaniei.
Părintele Episcop Iosif Csaba Pál a vizitat în această zi cu profunde semnificații, zi de post și abstinență, parohia Oțelu Roșu. La început a fost salutat în limbile latină și română de părintele paroh pr. Călin Ciocian, păstorul Diecezei răspunzându-i părintelui paroh, la rândul său, tot printr-un salut, mai întâi lui în calitate de păstor al comunității locale, dar și preoților ortodocși prezenți, ministranților, credincioșilor și corului. Patimile Domnului au fost citite de Episcop, de părintele paroh și de părintele secretar episcopal László Bakó, care a asigurat și coordonarea liturgică a oficiului. În predica sa, PS Iosif Csaba Pál a evidențiat sensul suferinței în viața noastră: Cristos a suferit profund pentru noi, a murit pentru noi, răscumpărând omenirea întreagă din păcat, din dragoste pentru această omenire căzută, iar tot din dragoste a și înviat pentru noi. Omul trebuie să își afle în viață vocația, fiecare dintre noi având o vocație diferită, iar în mod similar trebuie să afle sensul suferinței. Suferința dătătoare de viață a unei mame, suferința răscumpărătoare și moartea lui Cristos, moartea noastră, un pic câte un pic, pentru păcate, unirea suferințelor noastre cu suferințele lui Cristos, pentru salvarea sufletelor omenești.
În acest an, la Rugăciunea universală s-a adăugat o invocație în plus: pentru toți cei afectați de pandemia de coronavirus, pentru toți medicii, îngrijitorii, dar și bolnavii, pentru aparținători, pentru cei care suferă, dar și pentru cei care au răposat din cauza acestei boli. Tot din cauza epidemiei, ritul Adorării Sf. Cruci a fost puțin simplificat: doar Episcopul a sărutat Sf. Cruce, iar preoții, ministranții și credincioșii s-au înclinat sau au îngenuncheat înaintea ei, fără a o săruta. Colecta adunată vineri, atât la Oțelu Roșu, cât și în întreaga Dieceză, va fi oferită creștinilor din Țara Sfântă, la Sfântul Mormânt și la Locurile Sfinte. După Ritul Împărtășaniei, Sfântul Sacrament a fost dus la Mormânt, fiind expus spre adorare, deasupra reprezentării Mântuitorului mort, dar aflat în așteptarea fericitei învieri. La încheiere, Iosif Csaba Pál, Episcopul diecezan de Timișoara, a mulțumit parohului, pr. Călin Ciocian, și comunității pentru participarea inimoasă, a mulțumit tuturor celor care au ajutat ca celebrarea din această zi să fie demnă și înălțătoare, a mulțumit preoților ortodocși pentru faptul că au asistat alături în biserica romano-catolică din Oțelu-Roșu, dar și corului și ministranților prezenți.
Celebrarea – care a fost oficiată în limbile română, germană și maghiară – s-a desfășurat cu respectarea normelor sanitare în vigoare, pentru prevenția infectării cu covid-19, credincioșii purtând masca de protecție și respectând distanțarea fizică. (dr. Claudiu Călin arhivist diecezan pentru Gerhardus.ro)