Papa Francisc: Mesaj pentru prima Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor
22.06.2021, Vatican (Catholica) - Afirmația făcută de Isus înainte de Înălțarea Sa la cer, Papa Francisc a luat-o și a aplicat-o în mod special bunicilor și bunicelor. „‘Eu sunt cu tine în toate zilele’ sunt și cuvintele pe care ca Episcop de Roma și ca bătrân ca tine aș vrea să ți le adresez cu ocazia acestei prime Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor: toată Biserica este aproape de tine – să spunem mai bine, este aproape de noi -: se preocupă de tine, te iubește și nu vrea să te lase singur!”
În ianuarie, Papa Francisc a stabilit Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor, care va avea loc anual în a patra duminică a lunii iulie, aproape de sărbătoarea bunicilor lui Isus, Sfinții Ana și Ioachim. Anul acesta sărbătoarea va cădea pe 25 iulie, iar Papa Francisc va celebra o Liturghie cu bătrânii în Bazilica San Pietro pentru a marca această ocazie. Pontiful a amintit de pandemie și de efectele dure asupra bătrânilor. „Foarte mulți dintre noi s-au îmbolnăvit și mulți au plecat dintre noi, sau au văzut stingându-se viața propriilor soți sau a celor dragi, prea mulți au fost constrânși la singurătate pentru un timp foarte îndelungat, izolați.” Dar chiar și într-un astfel de context, Domnul a fost alături de bătrâni. Evocând o tradiție legată de Sf. Ioachim, Papa a spus: „Și atunci când totul pare întuneric, ca în aceste luni de pandemie, Domnul continuă să trimită îngeri pentru a mângâia singurătatea noastră și pentru a ne repeta: ‘Eu sunt cu tine în toate zilele’. Ți-o spune ție, mi-o spune mie, tuturor.”
O parte din mesaj Sfântul Părinte a dedicat-o misiunii pe care bunicii, nu în ciuda vârstei ci tocmai datorită vârstei, o au: „vocația noastră este aceea de a păstra rădăcinile, de a transmite tinerilor credința și de a ne îngriji de cei mici. Ascultați bine: care este vocația noastră astăzi, la vârsta noastră? A păstra rădăcinile, a transmite tinerilor credința și a ne îngriji de cei mici. Nu uitați aceasta. Nu contează câți ani ai, dacă încă lucrezi sau nu, dacă ai rămas singur sau ai o familie, dacă ai devenit bunică sau bunic de tânăr sau mai târziu cu anii, dacă încă ești autonom sau dacă ai nevoie să fii asistat, pentru că nu există o vârstă pentru a ieși la pensie de la misiunea de a vesti Evanghelia, de la misiunea de a transmite nepoților tradițiile. Este nevoie să pornim la drum și, mai ales, să ieșim din noi înșine pentru a întreprinde ceva nou.”
Vorbind despre rugăciune, Papa Francisc l-a citat pe predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, „bătrân sfânt care continuă să se roage și să lucreze pentru Biserică”, care a spus: „Rugăciunea bătrânilor poate ocroti lumea, ajutând-o probabil în mod mai incisiv decât strădania atâtora”. Pontiful a explicat că rugăciunea bătrânilor este o resursă foarte prețioasă, sau, cu o expresie din „Evangelii gaudium”, un plămân de care Biserica și lumea nu se pot lipsi. „Dragă bunică, dragă bunicule, încheind acest mesaj al meu, aș vrea să îți indic și ție exemplul fericitului – și în curând Sfântului – Charles de Foucauld. […] Îi cer Domnului ca, grație și exemplului său, fiecare dintre noi să își lărgească inima și să o facă sensibilă față de suferințele celor din urmă și capabilă să mijlocească pentru ei. Ca fiecare dintre noi să învețe să repete tuturor, și îndeosebi celor mai tineri, acele cuvinte de mângâiere pe care astăzi le-am simțit adresate nouă: ‘Eu sunt cu tine în toate zilele’. Înainte și curaj! Domnul să vă binecuvânteze.”