Papa Francisc: Sfinții Petru și Paul au găsit libertatea în Cristos
29.06.2021, Vatican (Catholica) - În ziua de marți, 29 iunie 2021, în Bazilica San Pietro, Papa Francisc a celebrat Solemnitatea Ss. Petru și Paul cu un mesaj că adevărata libertate se găsește în Cristos. Vorbind de la altarul aflat deasupra relicvelor Sf. Petru, Pontiful a proclamat că Ss. Petru și Paul au fost „doi mari apostoli, apostoli ai Evangheliei, și doi stâlpi ai Bisericii”. „Iubiți frați și surori, Biserica privește la acești doi giganți ai credinței și vede doi apostoli care au eliberat puterea Evangheliei în lume, numai pentru că au fost mai înainte eliberați de întâlnirea cu Cristos”, a spus Papa Francisc în predica sa din 29 iunie.
„Petru și Paul ne oferă imaginea unei Biserici încredințate mâinilor noastre, dar conduse de Domnul cu fidelitate și duioșie – El este cel care conduce Biserica -; a unei Biserici slabe, dar întărite de prezența lui Dumnezeu; imaginea unei Biserici eliberate care poate să ofere lumii acea eliberare pe care singură nu și-o poate da: eliberarea de păcat, de moarte, de resemnare, de sentimentul nedreptății, de pierderea speranței care urâțește viața oamenilor din timpul nostru”. Papa Francisc a explicat că atât Petru cât și Paul au experimentat puterea eliberatoare a lui Cristos înainte de a li se încredința misiunea de a proclama Evanghelia. „Să privim de aproape acești doi martori ai credinței: în centrul istoriei lor nu este bravura lor, ci în centru este întâlnirea cu Cristos care le-a schimbat viața. Au trăit experiența unei iubiri care i-a vindecat și i-a eliberat și, pentru aceasta, au devenit apostoli și slujitori ai libertății pentru alții”.
„Petru, pescarul din Galileea, a fost înainte de toate eliberat de sentimentul de nepotrivire și de amărăciunea eșecului, și aceasta s-a întâmplat grație iubirii necondiționate a lui Isus”, a explicat Pontiful, în timp ce Paul, pe atunci având numele Saul, „a fost eliberat din sclavia mai oprimantă, aceea a eului său”. După ce s-a convertit de la viața în care a fost „violent în persecutarea creștinilor”, Paul a ajuns să înțeleagă că „‘Dumnezeu a ales cele slabe ale lumii pentru ca să le facă de rușine pe cele puternice’ (1Corinteni 1,27), că toate le putem în Cel care ne întărește (cf. Filipeni 4,13), că nimic nu ne poate despărți vreodată de iubirea Sa (cf. Romani 8,35-39)”, a spus Papa, citând din Scrisorile Sf. Paul.
La începutul Liturghiei transmise live, Sfântul Părinte a binecuvântat paliumurile, fâșiile de lână albă decorate cu șase cruci negre de mătase care se dau fiecărui nou Arhiepiscop mitropolitan. Acestea au fost confecționate cu lână țesută de Surorile Benedictine ale Sf. Cecilia din Trastevere, Roma, și ținute lângă mormântul Sf. Petru. Tradiția paliumului datează cel puțin din secolul al V-lea. Arhiepiscopii mitropolitani poartă paliumul ca un simbol al autorității și unității cu Sfântul Scaun. El slujește ca un semn al jurisdicției Arhiepiscopului mitropolitan în propria sa Dieceză. Noii Arhiepiscopi de Manila, Dublin, Lyon, Sevilia și Napoli se numără între cei 34 de Arhiepiscopi care vor primi paliumurile binecuvântate de Pontif.
Papa Francisc a spus că paliumul este „semn de unitate cu Petru”, care amintește de „misiunea păstorului care își dă viața pentru turmă. Dăruindu-și viața, păstorul, eliberat de sine însuși, devine instrument de eliberare pentru frați”. Papa s-a și rugat înaintea statuii de bronz din Bazilica San Pietro, împodobită pentru sărbătoare cu o tiară papală și o mantie roșie. În predica sa, Sfântul Părinte a spus: „Atinși de Domnul, suntem eliberați și noi. Și avem nevoie mereu să fim eliberați, pentru că numai o Biserică liberă este o Biserică credibilă. Ca și Petru, suntem chemați să fim liberi de sentimentul înfrângerii în fața pescuirii noastre uneori falimentare; să fim liberi de teama care ne imobilizează și ne face fricoși, închizându-ne în siguranțele noastre și luându-ne curajul profeției”.
„Ca și Paul, suntem chemați să fim liberi de ipocriziile aparențelor; să fim liberi de ispita de a ne impune lumii cu forța și nu cu slăbiciunea care îi face spațiu lui Dumnezeu; liberi de o religiozitate care ne face rigizi și inflexibili; liberi de legăturile ambigue cu puterea și de frica de a fi neînțeleși și atacați.” A fost prezentă la Liturghie o delegație a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. Mitropolitul ortodox Emmanuel de Calcedon a condus delegația trimisă de Patriarhul ecumenic Bartolomeu. „Prezența voastră plăcută este un semn prețios de unitate pe drumul de eliberare de distanțele care în mod scandalos îi despart pe cei care cred în Cristos”, s-a adresat Papa delegației ortodoxe. Împreună cu Mitropolitul ortodox, Papa Francisc a coborât la sfârșitul Liturghiei în cripta aflată sub altarul principal, pentru a venera relicvele Sf. Petru.