Papa Francisc către participanții la Întâlnirea de la Rimini
20.08.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a transmis un mesaj organizatorilor și participanților la Întâlnirea Prieteniei între Popoare, cu desfășurare la Rimini, în Italia, între 20 și 25 august, cu tema „Curajul de a spune ‘eu'”, inspirată dintr-un text al filosofului danez Soren Kierkegaard. Mesajul este semnat de Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat.
Exprimându-și bucuria pentru reluarea întâlnirii cu prezența fizică a participanților, Sfântul Părinte a adresat urarea unei rodnice desfășurări a tradiționalei Întâlniri de la Rimini, ajunsă în acest an la cea de-a 42-a ediție. În mesaj se evidențiază semnificația temei alese, punându-se accentul pe importanța reluării normalității vieții, dar nu oricum, ci pornind în modul cel mai bun, fără a irosi ocazia dată de criza pandemiei. De altfel, Papa Francisc a evidențiat acest aspect și în predica din solemnitatea Rusaliilor, din 31 mai 2020, când a spus: „Un lucru mai rău decât această criză ar fi să o irosim”.
„În vreme ce a impus distanțarea fizică, pandemia a repus în centru persoana, ‘eu’-ul fiecăruia, provocând în multe cazuri suscitarea unor întrebări fundamentale asupra semnificației existenței și a sensului vieții, care de multă vreme erau adormite sau, și mai rău, cenzurate. Și a suscitat și sensul unei responsabilități personale”, se spune în mesaj, amintindu-se că mulți au dat mărturie despre aceasta în diferite ocazii. „Societatea are necesitatea vitală de persoane care să fie prezențe responsabile”, explicându-se că, „fără persoană nu există societate, ci agregări cazuale de persoane care nu știu de ce se află împreună”, reunite doar în baza egoismului calculelor și al intereselor personale.
Mesajul adresat participanților la Întâlnirea de la Rimini amintește că Sfântul Părinte a atras neobosit atenția celor care au responsabilități publice cu privire la tentația de a folosi persoana și de a se debarasa de aceasta atunci când nu mai servește. „După ceea ce am văzut în această perioadă, poate că este mai clar pentru toți că persoana este punctul de la care trebuie să pornească din nou totul”, se mai spune în mesaj, punându-se accentul pe necesitatea curajului de a spune „eu” cu responsabilitate, nu cu egoism.