Papa Francisc a întâlnit comunitatea evreiască din Slovacia
13.09.2021, Bratislava (Catholica) - Ultimul angajament public al Papei Francisc din prima zi plină petrecută în Slovacia a fost întâlnirea cu comunitatea evreiască în Piața Rybné námestie, din Bratislava, capitala țării. Locația aleasă este una semnificativă, dat fiind că acolo s-a aflat timp de secole cartierul evreiesc, iar Sfântul Părinte l-a amintit în particular pe rabinul Chatam Sofer și sinagoga care într-o vreme era acolo înălțată, alături de Catedrala catolică. Sinagoga a fost construită în 1893, dar a fost demolată în anii 1960, pe perioada regimului comunist. Comunitatea evreiască a ajuns astăzi să numere doar 2.600 de membri în Slovacia.
„Aici simt și eu nevoia ‚să îmi scot sandalele’, pentru că mă aflu într-un loc binecuvântat de fraternitatea oamenilor în numele Celui Preaînalt”, a spus Pontiful, amintind că în timpul celui de-al doilea război mondial peste o sută de mii de evrei slovaci au fost uciși. A amintit porunca din Exod, „să nu iei în zadar Numele Domnului”, subliniind că „Numele divin, adică însăși realitatea Sa personală, este folosit în zadar atunci când se încalcă demnitatea unică și irepetabilă a omului, creat după chipul Său. Aici numele lui Dumnezeu a fost necinstit, pentru că blasfemia cea mai rea care se poate aduce este aceea de a-l folosi pentru propriile scopuri, și nu pentru a-i respecta și a-i iubi pe alții. Aici, în fața istoriei poporului ebraic, marcat de acest afront tragic și ireparabil, ne rușinăm să admitem aceasta: de câte ori Numele inefabil al Celui Preaînalt a fost folosit pentru inexprimabile acte de inumanitate! Câți asupritori au declarat: ‚Dumnezeu este cu noi’; dar ei nu erau cu Dumnezeu.”
Actualmente în piață este ridicat un monument. „Este unicul loc unde puteți cinsti memoria celor dragi ai voștri”, a spus Papa. „Și eu mă unesc cu voi. Pe Memorial este scris în ebraică ‚Zachor’: ‚Amintește-ți!’ Amintirea nu poate și nu trebuie să cedeze locul uitării, pentru că nu vor exista zori durabili de fraternitate fără a fi împărtășit și risipit întunericul nopții. […] Însă această piață, iubiți frați și surori, este și un loc unde strălucește lumina speranței. Aici veniți în fiecare an ca să aprindeți prima lumină pe candelabrul Chanukia. Astfel, în întuneric, apare mesajul că nu distrugerea și moartea au ultimul cuvânt, ci reînnoirea și viața. Și dacă sinagoga în acest sit a fost demolată, comunitatea încă este prezentă. Este vie și deschisă la dialog. Aici istoriile noastre se întâlnesc din nou. Aici împreună afirmăm în fața lui Dumnezeu voința de a continua pe drumul de apropiere și de prietenie.”
Sfântul Părinte a amintit de întâlnirea din Roma, din 2017, dintre reprezentanții comunităților evreiești și creștine. „Sunt bucuros că după aceea a fost instituită o Comisie pentru dialogul cu Biserica Catolică și că ați publicat împreună documente importante. Este bine de împărtășit și de comunicat ceea ce ne unește. Și este bine de continuat, în adevăr și cu sinceritate, în parcursul fratern de purificare a memoriei pentru a vindeca rănile trecute, precum și în amintirea binelui primit și oferit.” Discursul s-a încheiat cu aceste cuvinte: „Binecuvântarea Celui Preaînalt se revarsă asupra noastră când vede o familie de frați care se respectă, se iubesc și colaborează. Să vă binecuvânteze Atotputernicul, pentru ca în mijlocul atâtor discordii care poluează lumea noastră să puteți fi mereu, împreună, martori de pace. Shalom!”