Binecuvântarea noii capele din parohia Sf. Anton din Ioșia-Oradea

07.10.2021, Oradea (Catholica) - Din darul lui Dumnezeu, prin grija Maicii Sfinte și prin încrederea, binecuvântarea și susținerea Preasfințitului nostru Episcop greco-catolic dr. Virgil Bercea, iată-ne ajunși în această zi minunată de duminică 3 octombrie 2021, zi devenită istorică pentru comunitatea din cartierul Ioșia sud din Oradea. În această zi însorită de toamnă, a avut loc ceremonia de binecuvântare și de stropire cu apă sfințită a capelei greco-catolice cu hramul Sfântul Anton, în fața unui mare număr de credincioși, și celebrarea Sfintei Liturghii; evenimente marcate și de prezența pr. Mihai Vătămănelu OFMConv, Vicar general, a pr. Antoniu Titus Chifor, Vicar cu preoții, și a pr. Iacob Răzvan Vasile, Vicar judecătoresc.
Binecuvântarea acestei capele este încununarea și concretizarea unei dorințe mai vechi a comunității noastre, dorință comunicată mie în multe rânduri și în multe feluri încă din primii mei ani ca paroh al acestei comunități. Istoricul parohiei Ioșia începe în anul 1933, mai precis pe 15 ianuarie când cronicile din acea vreme vesteau o bucurie mare pentru toți credincioșii din Ioșia: sfințirea capelei „Sfintei Inimi”. Patru ani mai târziu au început demersurile construirii unei biserici de piatră în Colonia Ioșia de către harnicul părinte Iosif Celante, franciscan român unit însărcinat cu administrarea parohiei nou înființate. Lucrările vor fi întrerupte datorită evenimentelor pricinuite de cel de al doilea război mondial, biserica finalizându-se în 1961 când este dată în folosința Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel de pe str. Nicolae Bolcaș, nr.30.
După anul 1990, când Biserica Greco-Catolică reușește să iasă la lumină din catacombe, un grup de credincioși din Ioșia, au inițiativa reînființării parohiei care până de curând și-a desfășurat activitatea pe str. Lipovei nr.11, într-o casă pusă la dispoziție din bunăvoința familiei Ardelean, timp de 25 ani. Astăzi, după multe demersuri și obstacole, parohia Sf. Anton deține un teren pentru construcția noii biserici de piatră și autorizația de construcție. Capela Sfântul Anton a fost ridicată pe acest teren din Piața Bobâlnei, nr. 10, cu ajutorul Episcopiei Greco-Catolice. Totodată doresc să scot în evidență jertfa acelor familii care au contribuit la înzestrarea capelei, punând umărul, ba chiar și inima la împodobirea acesteia.
Pe această cale doresc să mulțumesc Bunului Dumnezeu, Preasfințitului dr. Virgil Bercea și tuturor credincioșilor din cartier și nu numai, atât celor greco-catolici cât și celor ortodocși care ne-au fost alături în aceste momente. Parohia Sfântul Anton este un izvor de pace și frățietate adevărată între credincioși; iar patronul parohiei Sf. Anton, făcătorul de minuni și sfântul lumii întregi, să mijlocească tuturor credincioșilor rugăciunile în fața Tronului lui Dumnezeu. „Dacă-ți trebuie-ajutor,/ Să te rogi încrezător,/ Alegându-l de patron/ Pe slăvitul sfânt Anton!” (pr. paroh Andrei Borzași pentru EGCO.ro)