Două beatificări programate în aprilie 2022 în Catedrala din Milano
04.11.2021, Milano (Catholica) - O pionieră a feminismului care are credință la bază și un preot catolic care și-a slujit neobosit credincioșii în timpul celui de-al doilea război mondial vor fi beatificați în aprilie anul viitor. Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, va prezida beatificarea Armidei Barelli și a pr. Mario Ciceri în Catedrala din Milano, nordul Italiei, pe 30 aprilie 2022. Data a fost anunțată pe site-ul Arhidiecezei de Milano, pe 29 octombrie.
Născută într-o familie din înalta societate din Milano, în 1882, Armida a ajuns la maturitate într-un moment în care primele feministe seculare din Italia au apărut din mișcarea pentru dreptul de vot al femeilor, adăugând în campaniile lor cereri pentru dreptul la divorț și mai multe școli ne-religioase. Ea a servit timp de mai bine de trei decenii ca președintă a Gioventù Femminile Cattolica Italiana, o organizație de tinere femei, ajutându-le pe acestea să se formeze într-o „spiritualitate euharistică” și să le fie recunoască „demnitatea baptismală” egală cu bărbații, a afirmat vice-postulatorul cauzei ei de canonizare, Ernesto Preziosi. Sub îndrumarea spirituală a pr. franciscan Agostino Gemelli, Armida și-a identificat în 1910 vocația de laică franciscană în Ordinul Terțiar. Cardinalul Andrea Ferrari de Milano (care a fost el însuși declarat mai târziu Fericit) i-a cerut să ajute la înființarea secțiunii pentru femei a Acțiunii Catolice, în oraș.
Armida s-a întâlnit cu Papa Benedict al XV-lea în 1918, într-o audiență privată, ocazie cu care a fost numită președintă a organizației naționale Gioventù Femminile Cattolica Italiana. A ajutat la înființarea Universității Catolice a Sacrei Inimi din Milano, a strâns un fond pentru a deschide un orfelinat în nordul Chinei și a fondat Institutul Secular al Misionarilor Împărăției lui Cristos împreună cu pr. Gemelli. A murit în 1952, după ce a suferit timp de trei ani de o boală cronică progresivă. Cauza ei de canonizare a fost deschisă de Arhidieceza de Milano în 1960. Pe 20 februarie a.c., Papa Francisc a aprobat un miracol atribuit mijlocirii ei, deschizându-i calea beatificării. Miracolul a implicat vindecarea Aliciei Maggini, care a fost lovită de un camion în timp ce mergea cu bicicleta în 1989, în Prato, Toscana, după care medicii au prezis repercusiuni neurologice severe. Familia a invocat mijlocirea Armidei Barelli, iar Alicia a fost complet vindecată într-un mod inexplicabil din punct de vedere științific și nu a suferit nici o consecință ulterioară până la moartea ei în 2012.
Mario Ciceri s-a născut într-o familie de fermieri săraci din nordul Italiei în 1900. Din copilărie a știut că are vocație la preoție. Cu permisiunea părinților săi evlavioși, a plecat să studieze la un seminar liceal. Realizările sale i-au adus burse, fapt ce i-a permis să își continue studiile în ciuda posibilităților limitate ale familiei. A fost hirotonit preot al Arhidiecezei de Milano la vârsta de 23 de ani. Ca nou preot, a fost responsabil de lecțiile de catehism din parohie și a ajutat grupul de tineri din Acțiunea Catolică. A fondat și a condus o „schola cantorum” pentru tineri. Pr. Ciceri a ajutat și la repararea clădirilor, implicându-se ca dulgher, zidar și inginer electrician. Și-a folosit aceste abilități și pentru a construi o mică reproducere a Grotei de la Lourdes.
Un tânăr din parohie scria că preotul a găsit cumva timp să facă toate aceste activități, fără a neglija niciodată slujirea sa preoțească și a fost „întotdeauna în biserică”. Tânărul afirma: „Totuși, dacă mergi la spital, îl poți găsi acolo oricând; dacă mergi prin țară, oriunde este o nevoie materială sau spirituală, o durere de alinat, o nevoie de rezolvat, îl vei găsi acolo. Unde sunteți sigur că nu îl veți găsi este acasă la el, care într-adevăr nu este casa lui, ci cea a tinerilor.” Pr. Ciceri i-a îngrijit și încurajat pe săraci, pe bolnavi, pe foști prizonieri și pe tinerii care au fost soldați ce au luptat pe front în timpul celui de-al doilea război mondial. În februarie 1945, în timp ce mergea cu bicicleta acasă dintr-o parohie vecină, unde ajutase la Spovadă, a fost lovit de un automobil și rănit grav. A murit două luni mai târziu, pe 4 aprilie, la vârsta de 44 de ani, după ce și-a oferit suferința pentru încheierea celui de-al doilea război mondial și întoarcerea în siguranță a soldaților.
Papa Francisc a recunoscut un miracol atribuit mijlocirii părintelui Ciceri în noiembrie 2020. Miracolul a vizat vindecarea Raffaellei Di Grigoli, o fetiță de șapte ani, din Como, nordul Italiei, care a suferit o serie de intervenții chirurgicale pentru probleme intestinale în 1975 și despre care se credea că e aproape de moarte. Mătușa fetei a organizat o novenă și i-a spus sorei părintelui Ciceri despre situația nepoatei sale. Aceasta i-a dat familiei o eșarfă care a aparținut preotului. Mama Raffaellei a dus eșarfa la spital și a pus-o de mai multe ori pe trupul fiicei sale. Raffaella a fost externată din spital pe 4 februarie 1976 și a născut o fetiță sănătoasă în 2005.