Papa Francisc: Să dăm mărturie despre Cristos celor pe care îi întâlnim
03.12.2021, Nicosia (Catholica) - Numai Isus eliberează inima de rău, a afirmat astăzi Papa Francisc, la predica de la Liturghia celebrată pe stadionul GSP din Nicosia. „Isus este medicul: numai El, lumina adevărată care luminează pe orice om (cf. In 1,9), El ne dă belșugul de lumină, de căldură, de iubire.” Sfântul Părinte se află actualmente într-o vizită în Cipru, care va fi urmată de vizita în Grecia, două țări ambele marcate de fenomenul migrației.
Predica Pontiful a fost pe baza Evangheliei din Matei (9,27-31), cu Isus vindecând doi orbi. „Cei doi protagoniști ai Evangheliei de astăzi sunt orbi, și totuși văd ceea ce contează mai mult: îl recunosc pe Isus ca Mesia venit în lume”. Papa s-a oprit la trei idei pe baza acestei vindecări. Prima: „a merge la Isus pentru a ne vindeca”, ca referire la faptul că cei doi orbi au mers după Isus, deși nu îl vedeau. „Și noi, știm aceasta, purtăm în inimă orbiri. Și noi, asemenea celor doi orbi, suntem călători adesea cufundați în întunecimile vieții. Primul lucru care trebuie făcut este să mergem la Isus, așa cum el însuși cere. […] Însă opunem rezistență să ne îndreptăm spre Isus; de atâtea ori preferăm să rămânem închiși în noi înșine, să fim singuri cu întunecimile noastre, să ne plângem, acceptând compania rea a tristeții.”
A doua idee asupra căreia s-a oprit a fost: „a purta împreună rănile”, în contextul în care pericopa relatează despre doi orbi, aflați împreună pe drum. „Împreună împărtășesc durerea pentru condiția lor, împreună doresc o lumină care să poată aprinde o flacără în inima nopților lor. Textul pe care l-am ascultat este mereu la plural, pentru că cei doi fac totul împreună. […] Cei doi orbi, cu împărtășirea suferințelor lor și cu prietenia lor fraternă, ne învață multe. Fiecare dintre noi este într-un fel orb din cauza păcatului, care ne împiedică să îl ‚vedem’ pe Dumnezeu ca Tată și pe ceilalți ca frați. Iată ce face păcatul – deformează realitatea: ni-l arată pe Dumnezeu ca stăpân și pe ceilalți ca probleme. Este lucrarea ispititorului, care falsifică lucrurile și tinde să ni le arate sub o lumină negativă pentru a ne arunca în descurajare și în amărăciune.”
În fine, a treia idee a fost: „a vesti evanghelia cu bucurie”. Cei doi orbi, deși primesc poruncă să nu spună nimic nimănui, fac contrariul. „Din relatare se înțelege că nu este intenția lor să nu asculte de Domnul; pur și simplu nu reușesc să își stăpânească entuziasmul că au fost vindecați, bucuria pentru ceea ce au văzut la întâlnirea cu El. Și aici este un alt semn distinctiv al creștinului: bucuria evangheliei, care este de nestăpânit; bucuria evangheliei eliberează de riscul unei credințe intimiste, serioase, plângăcioase, și ne pune în dinamismul mărturiei.” A vorbit din nou împotriva prozelitismului, încurajând în schimb mărturia. „Vă încurajez să mergeți înainte pe acest drum: asemenea celor doi orbi din evanghelie, să reînnoim și noi întâlnirea cu Isus și să ieșim din noi înșine fără frică pentru a mărturisi aceasta celor pe care îi întâlnim! Să ieșim ca să ducem lumina pe care am primit-o, să ieșim ca să luminăm noaptea care adesea ne înconjoară!”
Papa Francisc a celebrat Liturghia la același altar pe care l-a folosit și Papa Benedict al XVI-lea în timpul călătoriei sale în Cipru în 2010, când a devenit primul Papă ce a vizitat insula. La altar la Liturghia de astăzi a fost și Cardinalul Bechara Boutros Rai, liderul Bisericii maronite, una dintre cele 23 de Biserici Catolice Răsăritene autonome, aflate în deplină comuniune cu Roma. Cardinalul l-a primit pe Papă la Catedrala maronită a Maicii Domnului, din Nicosia, în prima zi a vizitei sale. De asemenea la altar s-a aflat și Patriarhul latin al Ierusalimului, Mons. Pierbattista Pizzaballa, în funcția sa de responsabil peste romano-catolicii din Cipru.
Sfântul Părinte și-a încheiat predica spunând: „Frați și surori, Domnul Isus trece, trece și pe străzile noastre din Cipru, ascultă strigătul orbirilor noastre, vrea să atingă ochii noștri, vrea să atingă inima noastră, să ne facă să venim la lumină, să ne renaștem, să ne ridicăm înăuntru. Și ne adresează și nouă întrebarea pe care a pus-o acelor orbi: ‚Credeți că pot să fac asta?’ Credem noi că Isus poate să facă aceasta? Să reînnoim încrederea în El! Să îi spunem: ‚Isuse, credem că lumina Ta este mai mare decât orice întuneric al nostru; credem că Tu poți să ne vindeci, că Tu poți să reînnoiești fraternitatea noastră, că poți să înmulțești bucuria noastră’.”