Zilele porților deschise la Seminarul Mare din Iași
28.02.2022, Iași (Catholica) - În perioada 25-27 februarie 2022, la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași s-au desfășurat „Zilele porților deschise”, care au avut ca moto: „Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!” (cf. Fapte 26,16). În cadrul acestor zile, 16 tineri au avut posibilitatea de a trăi o experiență vocațională, împreună cu seminariștii comunității noastre.
Momentul de deschidere a avut loc în Aula Magna a Institutului nostru, cu salutul rectorului, pr. Ștefan Lupu. Apoi oaspeții noștri au parcurs un tur al Seminarului, în care au văzut capela, biblioteca, sala de lectură și celelalte locuri în care seminariștii își desfășoară activitățile zilnice. Ne-am adunat apoi în capelă, pentru a ne ruga Sfântul Rozariu, având ca intenții de rugăciune reușita acestor zile și pacea dintre popoare, în contextul conflictului actual. După cină, au urmat activitățile recreative, tinerii având posibilitatea să joace fotbal, tenis, biliard sau alte activități în compania seminariștilor.
Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunea laudelor și cu Sfânta Liturghie, prezidată de Excelența Sa PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iași. La cuvântul de învățătură, Excelența Sa a subliniat frumusețea vocației preoțești și a vieții de seminar, mai ales atunci când este făcută cu bucurie. Preasfințitul ne-a încurajat să ascultăm glasul lui Dumnezeu și să ne punem la dispoziția sa, întrucât ne va da cele necesare pentru a parcurge acest drum.
După micul dejun, ne-am îndreptat cu toții spre amfiteatru, unde echipa formativă și seminariștii au pregătit diferite momente. Întâlnirea a început cu cântecul vocațional „Un suflet misionar”, urmat apoi de salutul PS Petru Sescu și de mărturia cu privire la istoria vocației sale. A urmat apoi salutul părintelui rector. Următoarea persoană a fost pr. Alexandru Percu, responsabil al Oficiului pentru Vocații, care ne-a încurajat să ne deschidem în fața planului lui Dumnezeu. Apoi a urmat mărturia pr. Alexandru Roca, formator al Institutului, care transmis cât de important este să fim statornici pe acest drum. După o pauză, a urmat sceneta pregătită de seminariștii din anul I. Mesajul acestei scenete a fost convertirea pe care poate să o aducă un gest simplu făcut de oameni. Atât personajul Dănuț, un dependent de jocurile de noroc, cât și Jean Valjean, din capodopera „Mizerabilii” a lui Victor Hugo, și-au schimbat viziunea despre viață datorită unor gesturi simple: organizarea unei zile de naștere pentru Dănuț și dăruirea sfeșnicelor lui Jean Valjean. A urmat vizita la Preasfântul Sacrament, prânzul, iar în cursul după-amiezii oaspeții noștri au avut posibilitatea să viziteze și să admire frumusețile orașului Iași.
Tot după-amiază au avut posibilitatea de a participa la colocvii cu părinții spirituali. După aceasta, ne-am încredințat grijii mamei cerești și ne-am rugat cu fervoare pentru vocații. La lăsatul serii, am parcurs împreună Calea luminii în curtea seminarului. Am meditat în cele 14 stațiuni asupra misterului învierii care face, după cum spune un cântec, ca „tristețea și jelea din inimi dispară”.
Duminica am început-o în capelă, cu cântarea laudelor. A urmat apoi un moment foarte important: Lectio Divina, meditarea cuvântului lui Dumnezeu. Organizați pe grupe, fiecare am putut să împărtășim ceea ce ne-a insuflat Duhul Sfânt și ce ne-am propus pe baza textului evanghelic. Momentul central al acestei zile a fost Sfânta Liturghie, prezidată de Excelența Sa PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele diacon Sergiu Alexandru Robu, care ne-a atras atenția asupra faptului că este important să ne vedem pe noi înșine, să facem un „control oftalmologic”, pentru a scoate bârna din ochiul nostru ca să putem scoate paiul din ochiul fratelui nostru (cf. Lc 6,42), dar și asupra inimii noastre, deoarece ea este tezaurul din care scoatem binele sau răul (cf. Lc 6,45). La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț a mulțumit părintelui rector, părinților formatori și spirituali, părinților profesori și seminariștilor pentru buna organizare a acestor zile, iar invitaților le-a transmis un mesaj de încurajare.
După Sfânta Liturghie, oaspeții noștri s-au adunat împreună cu echipa formativă, unde și-au expus propriile concluzii. Aceste zile s-au încheiat cu prânzul luat împreună cu seminariștii și echipa formativă. Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și îl rugăm să trimită în secerișul său lucrători devotați și generoși în secerișul Său. (Claudiu Ciasăr pentru Ercis.ro)