Cardinalul german Woelki își oferă pentru a doua oară demisia

02.03.2022, Köln (Catholica) - Cardinalul Rainer Maria Woelki și-a înaintat pentru a doua oară demisia din fruntea Arhidiecezei germane de Köln, supunând-o spre aprobare Papei Francisc. Arhidieceza a anunțat decizia Cardinalului pe 2 martie, Miercurea Cenușii, zi în care a revenit la conducerea Arhidiecezei după o perioadă de „rugăciune și reflecție”, a relatat CNA Deutsch. Arhiepiscopia din Köln, care este cea mai mare și, se pare, și cea mai bogată dieceză din Germania, a declarat că Papa l-a instruit pe Cardinalul în vârstă de 65 de ani să își reia slujirea miercuri, în așteptarea unei decizii privind demisia sa. Mons. Woelki și-a început concediul sabatic la sfârșitul lunii septembrie 2021, „la propria sa cerere”, după ce a fost confirmat în funcție de Papa Francisc, care a ordonat o vizită apostolică pe fondul unor critici acerbe privind modul în care Arhidieceza a gestionat cazurile de abuzuri sexuale.
Într-o scrisoare pastorală pentru Postul Mare, publicată miercuri, Mons. Woelki a spus: „Cu siguranță, îmi dau seama că situația nu a devenit mai ușoară din octombrie anul trecut. O pauză în sine nu rezolvă nici o problemă.” Orice reconciliere poate fi „doar contemplată, încercată și întreprinsă în mod concret în cooperare”, nu prin luarea unui timp de pauză unul față de celălalt, a adăugat Cardinalul. În ianuarie 2019, Arhidieceza din Köln a însărcinat cabinetul de avocatură Westpfahl Spilker Wastl să examineze dosarele relevante ale personalului începând din 1975 pentru a determina „care sunt deficitele personale, sistemice sau structurale care au fost responsabile în trecut pentru faptul că incidentele de abuz sexual au fost mușamalizate sau nu au fost pedepsite în mod consecvent”. După ce avocații care consiliază Arhiepiscopia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „deficiențele metodologice” ale studiului, Mons. Woelki a însărcinat expertul în drept penal din Köln, prof. Björn Gercke, să redacteze un nou raport. Raportul Gercke, de 800 de pagini, a fost publicat în martie 2021. Acesta a acoperit perioada 1975-2018 și a examinat în detaliu 236 de dosare cu scopul de a identifica eșecurile și încălcările legii, precum și pe cei responsabili de acestea.
În urma vizitei apostolice, Vaticanul a declarat la 24 septembrie 2021 că Papa i-a cerut Cardinalului să continue să conducă Arhidieceza din vestul Germaniei după o perioadă de concediu. Acesta a explicat că ancheta nu a găsit nici o dovadă că Mons. Woelki a acționat ilegal în legătură cu cazurile de abuz. „Cu toate acestea, Cardinalul Woelki a făcut, de asemenea, greșeli majore în abordarea sa în ceea ce privește chestiunea de a rezolva abuzurile în general, în special la nivelul comunicării”, a spus aceasta. „Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la o criză de încredere în Arhidieceză, care i-a deranjat pe mulți dintre credincioși.” Sfântul Scaun a precizat că Papa și Cardinalul au avut „o lungă conversație” în septembrie 2021. „Sfântul Părinte se bazează pe Cardinalul Woelki, recunoscând loialitatea sa față de Sfântul Scaun și preocuparea sa pentru unitatea Bisericii”, se spunea atunci. „În același timp, este evident că Arhiepiscopul și Arhiepiscopia au nevoie de un timp de pauză, de reînnoire și de reconciliere. Acest lucru l-a determinat pe Papa Francisc să îi acorde Cardinalului Rainer Maria Woelki, la cererea sa, o perioadă de concediu spiritual, începând de la jumătatea lunii octombrie până la începutul Postului Mare din anul următor”.
Mons. Woelki nu este singurul Arhiepiscop german care s-a oferit să demisioneze. Arhiepiscopul Stefan Heße de Hamburg s-a oferit să se retragă în martie 2021, solicitând o „eliberare imediată” din toate îndatoririle. Papa Francisc i-a refuzat demisia în septembrie anul trecut. Prelatul german a fost responsabil cu personalul pastoral în Arhidieceza de Köln din 2006 până în 2012. A fost Vicar general din 2012 până în 2015, înainte de a fi consacrat Arhiepiscop de Hamburg la 14 martie 2015. În iunie 2021, Papa Francisc a refuzat demisia unui alt lider al Bisericii germane, Cardinalul Reinhard Marx de München și Freising. Mons. Marx i-a scris Papei Francisc în mai 2021, oferindu-se să demisioneze pe fondul consecințelor crizei abuzurilor clericale din Germania. După ce Papa i-a refuzat demisia, Cardinalul a spus că nu exclude să își prezinte demisia pentru a doua oară. Arhidieceza de Köln a declarat miercuri: „Astăzi, Cardinalul (Woelki) dorește să își exprime recunoștința pentru rugăciunile de susținere, încurajările și numeroasele scrisori, e-mailuri și cărți poștale de susținere din cadrul Arhiepiscopiei de Köln și din străinătate”. „Cardinalul ar dori, de asemenea, să le mulțumească tuturor celor care și-au asumat responsabilități în cadrul Arhidiecezei în ultimele săptămâni și luni”, se adaugă.