Întâlnirea guardianilor și a parohilor OFMConv
15.03.2022, (Catholica) - În data de 10 martie 2022, la Curia provincială din Bacău, a avut loc o zi de formare pentru frații parohi și guardiani din Provincia „Sf. Iosif” din România. La începutul întâlnirii a luat cuvântul pr. provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, care a mulțumit pentru prezența fraților guardiani și parohi, dar și Comisiei pentru formarea permanentă din cadrul Provinciei. A amintit de perioada binecuvântată a postului în care ne aflăm, subliniind că omul valorează doar atât cât valorează în fața lui Dumnezeu. Totodată a amintit de situația curentă a lumii, de sensibilitatea noastră față de poporul ucrainean, mulțumind conventelor care au primit refugiați.
Tema acestei zile s-a concentrat asupra comunității. Meditația a fost prezentată de pr. Lucian Horlescu, având titlul: „Împreună pentru binele comunității”. Cum putem trece de la binele personal la binele comunității? Pentru a trăi bine împreună este importantă comunicarea. O comunicare poate fi eficientă sau distructivă. Este important să avem cu toții o comunicare constructivă. Aceasta înseamnă un proces de gestiune. Să gestionăm bine situațiile de conflict. Comunicarea este un instrument de înțelegere și sintonizare afectivă. Pentru o comunicare eficientă este nevoie și de o bază de cunoștințe. Cum comunicăm? ne întreba părintele! De cele mai multe ori fie pasiv, fie agresiv, fie asertiv. Ce este un stil de a comunica? Modul în care comunicăm reflectă starea noastră interioară.
Spre reflecție personală, părintele a propus două texte: unul din fericitul Isac – „Ceea ce la fratele meu nu reușesc să corectez, să rabd cu dragoste (…). Probabil îmi lipsește acea dragoste care toate le îndură, toate le suportă”. Și alt text a fost din Biblie: ,,Dragostea toate le crede, toate le suportă, toate le îndură. Dragostea nu piere niciodată” (1Corinteni 13,4-7). A urmat Sfânta Liturghie prezidată de părintele provincial, cu rugăciunea Ora Medie din Liturgia Orelor. În cuvântul de învățătură, frații au fost îndemnați să fie insistenți în rugăciune, răbdători și generoși după exemplul lui Isus. Tot ceea ce înfăptuim să fie în numele iubirii.
După prânz frații s-au împărțit în trei grupuri, unde au avut posibilitatea să împărtășească realitatea personală și a propriului convent plecând de la tema expusă. Ce putem face pentru a evita problemele și tensiunile? O implicare mai mare… Să stimulam în noi dorința de a crește în fiecare zi. Acolo unde sunt situații problematice, acolo trebuie și o răbdare eficientă. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi și pentru posibilitatea de a fi împreună. Pace și bine! (fr. Iulian Robu pentru OFMConv.ro)