Liderul Episcopilor polonezi s-a întâlnit cu Papa Francisc
28.03.2022, Vatican (Catholica) - Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Polonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „Calea sinodală” germană. Îngrijorarea a fost exprimată în fața Papei Francisc, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în Vatican luni, 28 martie. Conferința Episcopală Poloneză a afirmat într-o declarație de presă de după audiența din 28 martie că Sfântul Părinte s-a distanțat de controversatul proces multianual care reunește Episcopi și laici din Germania. „Sfântul Părinte a fost, de asemenea, informat cu privire la dificultățile provocate pentru Biserica universală de problemele ridicate – în cuvintele Papei – de așa-numita «Cale sinodală» germană”, se arată în declarație. „Papa Francisc se distanțează de această inițiativă.” Vaticanul nu a comentat conversația și rareori abordează discuțiile din timpul audiențelor papale private.
Arhiepiscopul Stanisław Gądecki și-a exprimat public „îngrijorarea fraternă” cu privire la direcția „Căii sinodale” într-o scrisoare cu cuvinte puternice adresată omologului său german, Episcopul Georg Bätzing, în luna februarie a anului curent. În scrisoarea de aproape 3.000 de cuvinte, Arhiepiscopul a pus sub semnul întrebării dacă inițiativa este înrădăcinată în Evanghelie. Episcopii catolici nordici și-au exprimat, de asemenea, în mod public îngrijorarea față de traiectoria „Căii sinodale”. Episcopul Georg Bätzing a declarat, într-un răspuns din 16 martie către Mons. Gądecki, că a căutat „un schimb teologic real” cu privire la proiectele de texte aprobate la o întâlnire a „Căii sinodale” din februarie. Participanții la aceasta au votat în favoarea unor documente care solicită preoți căsătoriți în Biserica Latină, hirotonirea femeilor întru preoție, binecuvântări pentru persoanele de același sex și modificări ale învățăturii catolice despre homosexualitate. În scrisoarea sa către Mons. Gądecki, Mons. Bätzing a apărat inițiativa, spunând că aceasta a urmărit reformarea Bisericii din Germania în urma unei crize devastatoare de abuzuri sexuale.
Principalul subiect de discuție în timpul întâlnirii de 45 de minute dintre Mons. Gądecki și Papă a fost criza refugiaților după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie. Potrivit Agenției ONU pentru refugiați, aproape 2,3 milioane de persoane au intrat în Polonia din Ucraina până la 27 martie, aproximativ 60% din totalul de 3,9 milioane de persoane care au fugit din Ucraina. Arhiepiscopul de Poznań, în vestul Poloniei, a explicat cum catolicii din Polonia fac un efort fără precedent pentru a sprijini refugiații, precum și pentru a trimite ajutoare în Ucraina. Conferința Episcopală a precizat că Mons. Gądecki a subliniat, de asemenea, măsurile sale „pentru a intensifica acțiunile comune ale creștinilor de diferite confesiuni pentru o pace dreaptă”.
Arhiepiscopul, în vârstă de 72 de ani, a citat mesajul comun al Episcopilor din Ucraina și Polonia din ianuarie, apelul său de dinaintea invaziei către liderii ortodocși și catolici din Rusia și Ucraina și scrisoarea sa către șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. I-a spus Papei că intenționează să se întâlnească cu Patriarhul Bartolomeu I, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, în capitala poloneză Varșovia, pe 29 martie. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, este așteptat să se întâlnească cu Papa Francisc la Vatican la sfârșitul acestei săptămâni. „Sfântul Părinte și-a exprimat mulțumirile pentru toate acțiunile întreprinse de Biserica din Polonia și l-a asigurat de sprijinul său spiritual”, a declarat Conferința Episcopală Poloneză. Pontiful „a cerut clerului și seminariștilor să rămână aproape de credința poporului lui Dumnezeu. De asemenea, a acordat binecuvântarea sa apostolică”.
Papa Francisc a trimis o scrisoare de 19 pagini catolicilor germani în iunie 2019, îndemnându-i să se concentreze pe evanghelizare în fața unei „eroziuni și deteriorări crescânde a credinței”. Cele mai recente comentarii publice ale sale despre „Calea sinodală” au fost făcute în septembrie 2021, într-un interviu acordat postului de radio spaniol COPE. Întrebat dacă inițiativa i-a dat nopți nedormite, Sfântul Părinte a amintit că a scris o scrisoare amplă în care a exprimat „tot ceea ce simt în legătură cu Sinodul german”. Răspunzând la comentariul intervievatorului că Biserica s-a mai confruntat cu provocări similare în trecut, a spus el: „Da, dar nici eu nu aș deveni prea tragic. Nu există rea-voință la mulți Episcopi cu care am vorbit. Este o dorință pastorală, dar care poate nu ține cont de unele lucruri pe care le explic în scrisoare și care trebuie luate în considerare.”