Cardinalul Parolin reiterează angajamentul Papei pentru pacea din Ucraina
12.05.2022, Roma (Catholica) - Războiul din Europa de Est este una dintre temele principale care au reieșit din întâlnirile pe care secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, le are în Croația, unde se află într-o vizită pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a recunoașterii independenței acestei țări. Într-un discurs rostit joi în fața parlamentului croat, Cardinalul a reafirmat apropierea Sfântului Scaun de această țară și de poporul său.
Joi a fost ultima zi a vizitei secretarului de stat al Vaticanului în Croația și în capitala acesteia, Zagreb, pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a recunoașterii de către Sfântul Scaun a independenței Republicii Croate și cea de-a 25-a aniversare a ratificării a trei tratate între Vatican și țara balcanică. Joi dimineață, prelatul s-a întâlnit cu președintele parlamentului croat, Gordan Jandroković, context în care Cardinalul a reamintit apelurile la pace pentru Ucraina, reiterate de mai multe ori de Papa Francisc de la începutul invaziei Rusiei în țara vecină.
La rândul său, Jandroković și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca criza să se extindă din Ucraina în sud-estul Europei, cu o îngrijorare specială pentru Bosnia și Herțegovina. În cadrul dialogului, președintele a vorbit despre situația din Croația, exprimându-și temerile pentru viitorul și supraviețuirea țării, iar apoi a făcut apel la Sfântul Scaun să ajute la găsirea unei soluții care să garanteze egalitatea celor trei popoare. Președintele parlamentului și-a exprimat satisfacția față de relațiile excepțional de bune și prietenoase dintre Croația și Sfântul Scaun, bazate pe legături puternice și îndelungate din punct de vedere istoric.
Bunele relații dintre părți s-au aflat în centrul discursului pe care Cardinalul Pietro Parolin l-a ținut în fața Parlamentului de la Zagreb, reafirmând cu fermitate că „Sfântul Scaun este cu fidelitate alături de iubitul popor croat”. A vorbit despre o legătură între cele două părți născută în timp, legătură care, potrivit Cardinalului, este bine exprimată prin prezența unei biserici catolice în piața din fața Parlamentului. „Dezvoltarea Pieței Sfântul Marcu”, a explicat Cardinalul Parolin, „reflectă întreaga realitate a relațiilor istorice dintre poporul croat și Biserica Catolică. O apropiere reciprocă ce a crescut cu predilecția și respectul special cultivate de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea”. „Ca nimeni altul”, a adăugat prelatul, „a înțeles povara istoriei, a nedreptății și a suferinței la care au fost expuși croații, ca popor slav, în aspirația lor de secole de a avea un stat propriu.”
Papa Ioan Paul al II-lea, a amintit Cardinalul Parolin, a fost cel care a dat un puternic impuls unei intense activități juridice și diplomatice atât înainte, cât și în timpul creării statului croat contemporan, în special în momentul independenței, recunoscută oficial de Sfântul Scaun la 13 ianuarie 1992, printre primii care au făcut acest lucru. „Acest act”, a subliniat secretarul de stat, „rămâne până în prezent un semn de credință puternică, de încredere, apropiere, dăruire și sprijin reciproc”, confirmat și mai mult în cele trei vizite pastorale ale Papei Ioan Paul al II-lea, în una dintre ele beatificându-l pe Cardinalul Stepinac, un aprig opozant al fascismului și apărător al libertății religioase în timpul regimului Tito.
În discursul său, secretarul de stat a reamintit valoarea tratatelor semnate, precizând că acordurile dintre Sfântul Scaun și Republica Croația „nu trebuie privite în detrimentul altor comunități religioase”, ci trebuie considerate ca „un model” pentru a preveni conflictele sau dezacordurile. Ele sunt, în general, „utile pentru a reglementa viața Bisericii și pentru a-i garanta independența în fața dorinței de a interveni în organizarea sa”. Ele sunt, de asemenea, utile pentru „construirea unei societăți umane, juste și unite”, conform perspectivei indicate de constituția conciliară „Gaudium et spes”. În acest sens, Cardinalul Parolin a amintit acordul privind numirea Episcopilor dintre Sfântul Scaun și China, semnat la 22 septembrie 2018, și a citat o frază a Cardinalului Casaroli: „Important nu este concordatul, ci concordia”, deoarece valoarea acordurilor constă „în promovarea armoniei și a coexistenței în societățile de astăzi”.
În ceea ce privește libertatea religioasă, Cardinalul a subliniat că „aproape toate țările europene au ales sistemul acordurilor confesionale” pentru a o garanta, iar Biserica Catolică intenționează „să obțină un statut cât mai adecvat nevoilor ei specifice”. Amintind că „creștinismul și solidaritatea creștină reprezintă fundamentele culturii occidentale și ale Europei”, secretarul de stat a adăugat că în prezent în Croația rămân semnele dăunătoare ale lungilor decenii de distrugere totalitară care trebuie vindecate cu iubire și dăruire. „Este corect să subliniem”, a concluzionat el, „credința fermă a poporului croat și buna credință în relațiile dintre Sfântul Scaun și acest popor”.