Întâlnirea Eparhială a Familiilor 2022 la Beiuș

21.06.2022, Oradea (Catholica) - Cu motivantul îndemn „Iubirea trăită în familie este o forță permanentă pentru viața Bisericii” și-a început Preasfințitul Virgil Bercea invitația adresată familiilor din Eparhia de Oradea de a participa la întâlnirea dedicată acestora, organizată de către Departamentul de pastorație a Familiilor și a Adulților. Domnul se face cunoscut prin intermediul familiei creștine, familia fiind speranța lumii de mâine.
Au răspuns invitației câteva sute de credincioși de pe cuprinsul Eparhiei de Oradea, veniți din protopopiatul de Oradea, de Holod, de Zalău, de Șimleu și de Marghita, care s-au alăturat celor din Beiuș. Astfel, duminică, 19 iunie 2022, biserica greco-catolică din Beiuș „Sfinții Trei Ierarhi” a fost gazdă desăvârșită pentru Întâlnirea Eparhială a Familiilor 2022, așteptându-și într-o atmosferă de sărbătoare, caldă și primitoare, oaspeții. Invitatul de onoare al evenimentului a fost Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, care cu multă dragoste și bucurie a venit să fie alături de credincioși iar promotori au fost, ca de fiecare dată, pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General, și pr. Mihai Tegzeș, Vicar cu pastorația familiilor, care cu mult suflet și determinare susțin dezvoltarea în Eparhie a activității pastorale dedicate familiilor și adulților.
Evenimentul se înscrie în șirul manifestărilor care subliniază Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Roma din acest an, celebrată în această perioadă, cu tema: „Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie”. Programul a început cu Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfințitul Virgil Bercea alături de un sobor de preoți, care a explicat în predica sa cine mai este sfânt în zilele noastre, arătând cum „dacă îl mărturisim pe Domnul înaintea oamenilor, înseamnă că mergem pe un drum de sfințenie”, „suntem chemați să ne îndeplinim chemarea în familia fiecăruia și în marea familie a Bisericii”, adresând o întrebare retorică: „Reușim cu adevărat să vedem cerul în ochii soțului, ai soției, în ochii copiilor, ai mamelor, ai taților? Ei sunt cerul nostru, atât de aproape de noi…” și concluzionând: „putem să devenim, fiecare familie, o stea pe cerul societății noastre care nu mai dorește sfințenia”, nu înainte de a oferi și soluții concrete: „dacă vom ști să spunem: te rog, iartă-mă, mulțumesc și te iubesc.”
Părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, a adresat un călduros cuvânt de bun-venit invitaților, mulțumindu-le „familiilor prezente care au înțeles că sunt create din iubire”, atrăgând atenția că „nu suntem familii numai pentru casa noastră, ci și pentru comunitățile noastre, fiindcă Biserica este familia lui Dumnezeu” și amintind faptul că evenimentul este în comuniune cu Întâlnirea Mondială a Familiilor. Părintele a trecut în revistă participanții și organizatorii, inclusiv părinții responsabili cu pastorația adulților și a familiilor, pe toți cei care s-au implicat, atât la vedere, precum corul, cât și cei aflați în spatele organizării, respectiv voluntarii. După agapa din locația cu atmosferă caldă și primitoare denumită atât de sugestiv oratoriul „Colț de Rai”, loc în care cei prezenți au putut socializa și experimenta bucuria de a forma o adevărată comuniune, a urmat porția de hrană spirituală oferită prin intermediul catehezei expuse de către pr. Mihai Vătămănelu.
Părintele a început cu descrierea icoanei ce a fost oferită participanților, pictată tocmai de către pr. Renzo Bonetti, cel care a inspirat apostolatul cu familiile în Eparhia de Oradea, ilustrând într-un mod original Sacramentul Căsătoriei. Tema catehezei a fost „Iubirea conjugală dincolo de timp și spațiu”, menită să ajute soții să conștientizeze frumoasa misiune pe care aceștia o au, aceea de a-i cuprinde și pe alții în gândurile și preocupările lor. „Soții sunt scufundați în iubirea infinită a lui Dumnezeu, de aceea sunt investiți cu misiunea de a face cunoscută iubirea cu care Cristos iubește Biserica”, iar „o simplă lozincă ne poate ajuta să ne aflăm mai bine starea: Să trăim cerescul în pământesc și să trăim pământescul în ceresc”. Pare dificil, și totuși începe cu lucrurile mici, de fiecare zi. Dacă Cristos s-a dăruit omenirii pe cruce, soții și soțiile sunt chemați să aleagă să stea cu Dumnezeu, să îl așeze pe Mântuitor „în centrul vieții personale și a familiei”, fiindcă atunci „când ești cu persoana iubită nu te mai uiți la ceas…”
„Vrei să iubești mai mult? Roagă-te mai mult, caută mai mult. Lăsați-vă iubiți de Isus care știe să umple golurile noastre. Să fim atenți ca Isus să nu ne placă doar ca un Mire care vine să ne vindece rănile, să nu căutăm doar darurile Sale, ci să îl consultăm pe El încă din primele clipe ale dimineții, fiindcă altfel riscăm să vorbim prea mult despre Isus dar nu cu Isus.” Dacă conștientizăm că „toată munca de fiecare zi pentru asigurarea traiului este o rugăciune”, dobândim o metodă practică de diminuare sau chiar de eliminare a stresul zilnic. Care ar fi roadele strădaniei de a-i ajuta inclusiv pe cei din jur să guste din bunătatea lui Dumnezeu? „Uimirea și bucuria de a sta cu El”. Părintele Mihai Vătămănelu a dat și o temă celor prezenți, provocându-i să găsească soluții pentru a păstra vie această dorință de a crește în iubire, invitând soții prezenți să repete promisiunile rostite în momentul căsătoriei.
În continuare Vicarul cu pastorația familiilor, pr. Mihai Tegzeș, a invitat participanții la cuvânt pentru împărtășirea impresiilor, mulțumind tuturor pentru prezență, amintind că singura icoană din Biserică sunt soțul și soția, accentuând faptul că „Dumnezeu ne iubește și atunci când noi îl trădăm”. În încheierea programului, cei prezenți s-au unit în rugăciune, printr-o adorație animată de tinerii de la Oratoriul Colț de Rai Beiuș, împreună cu copiii familiilor participante, care, prin glasurile, dăruirea și simțirea lor i-au ajutat pe participanți să se simtă mai aproape de Domnul. De asemenea, cei prezenți au avut bucuria de a asculta o cântare deosebit de emoționantă „Mă chemi să umblu peste ape”, în interpretarea talentatei tinere Miriam Zima, prin care aceasta a transmis o puternică și veritabilă vibrație sufletească.
Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această zi plină de har, mulțumim organizatorilor pentru acest cadou spiritual, mulțumim familiei părintelui protopop Zima pentru buna găzduire, mulțumim corului care a facilitat din plin întregirea atmosferei de rugăciune, mulțumim fiecărui participant pentru alegerea făcută, de a experimenta comuniunea în Domnul. (Laura Ologu pentru EGCO.ro)