Papa cu Episcopii melchiți: Supraviețuirea creștinilor în Orientul Mijlociu

21.06.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a discutat luni, în Vatican, despre „supraviețuirea creștinilor din Orientul Mijlociu” cu Episcopii catolici din Siria și Liban. Sfântul Părinte s-a întâlnit cu Patriarhul Youssef Absi al Antiohiei și cu alți reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice Melchite, în contextul în care această Biserică Răsăriteană și-a început reuniunea Sinodului Episcopilor, care are loc la Roma între 20 și 25 iunie. În cadrul întâlnirii, PF Absi i-a cerut Papei Francisc să exercite presiuni asupra autorităților politice pentru a „trasa o linie roșie”, acordând prioritate protejării prezenței creștine în Orientul Mijlociu.
Patriarhul i-a transmis Papei îngrijorarea Episcopilor melchiți cu privire la faptul că sărăcia generalizată, standardele scăzute de viață și condițiile periculoase au dus la un val de migrare din regiune, în special a tinerilor. Pontiful a spus: „Sunteți pe bună dreptate îngrijorați de supraviețuirea creștinilor din Orientul Mijlociu. Și eu sunt îngrijorat. Este o îngrijorare pe care o împărtășesc pe deplin.” De asemenea, a remarcat faptul că Biserica Melchită are acum o prezență mondială, cu Eparhii în Argentina, Australia, Statele Unite, Canada și Venezuela. Biserica Greco-Catolică Melchită este o Biserică Catolică Răsăriteană, în deplină comuniune cu Papa, cu sediul în capitala siriană Damasc. PF Absi a fost ales ca Patriarh melchit al Antiohiei, Alexandriei, Ierusalimului și al întregului Orient în timpul unui Sinod desfășurat în Liban în 2017.
Papa Francisc a amintit că, de la începutul pontificatului său, mii de oameni au murit în „iubita și martirizata Sirie”, iar alte milioane de oameni au fugit din regiune ca refugiați. „Tragediile din ultimele luni, care ne forțează din păcate să ne întoarcem privirea spre estul Europei, nu trebuie să ne facă să uităm ce se întâmplă în țara voastră de 12 ani”, a spus Sfântul Părinte. În timpul întâlnirii, Papa și-a reînnoit apelul atât către autoritățile siriene, cât și către comunitatea internațională pentru a se ajunge la „o soluție echitabilă și justă la tragedia din Siria”. „De mai multe ori mi s-a întâmplat să întâlnesc și să ascult relatarea unui tânăr sirian sosit aici și am fost frapat de drama pe care o purta în el, de ceea ce trăise și văzuse, dar și de privirea sa, aproape golită de speranță, incapabilă să viseze la un viitor pentru țara sa. Nu putem permite ca până și ultima scânteie de speranță să fie scoasă din ochii și din inimile tinerilor și ale familiilor”, a spus el.