Papa Francisc: Nu „îndulciți” mărturia Evangheliei
22.06.2022, Vatican (Catholica) - Nu „îndulciți” mărturia Evangheliei, ci lăsați ca adevărul să se manifeste chiar și prin slăbiciunea voastră, a spus miercuri Papa Francisc în Piața San Pietro. „Ne putem întreba: suntem capabili să păstrăm caracterul acestei relații a lui Isus cu discipolii, conform acelui stil al Său atât de deschis, atât de franc, atât de direct, atât de real din punct de vedere uman?”, a spus Sfântul Părinte pe 22 iunie. „Cum este relația noastră cu Isus? Este ca a Lui cu discipolii Săi? Nu suntem, în schimb, foarte adesea tentați să închidem mărturia Evangheliei în coconul unei revelații «îndulcite», la care se adaugă propria noastră venerație de circumstanță?”, a continuat el. „Această atitudine, care pare a fi de respect, ne îndepărtează de fapt de adevăratul Isus și devine chiar prilej pentru un drum al credinței foarte abstract, foarte autoreferențial, foarte lumesc”.
Pontiful a spus că Isus este prezent pentru noi chiar și la bătrânețe și în infirmitate, atunci când crește dependența noastră de ceilalți. „Isus este Cuvântul lui Dumnezeu făcut om, și acționează ca om, ne vorbește ca om, Dumnezeu-om. Cu această tandrețe, cu această prietenie, cu această apropiere. Isus nu este ca acea imagine mieroasă din acele mici iconițe, nu: Isus este alături de noi, este aproape de noi”, a spus el. Continuând o serie de cateheze despre bătrânețe, Papa Francisc a reflectat, în timpul audienței generale, asupra „dialogului emoționant” al lui Isus cu Petru, de la sfârșitul Evangheliei după Ioan. Conversația, în care Isus îl întreabă pe Petru dacă îl iubește, reflectă „o relație în adevăr”, a spus el. A amintit cuvintele lui Isus adresate Sfântului Petru, potrivit cărora „când erai mai tânăr, te încingeai singur și te duceai unde voiai. Însă, când vei îmbătrâni, îți vei întinde mâinile și te va încinge un altul și te va duce unde nu vei voi” (Ioan 21,18).
Papa i-a încurajat pe vârstnici să își accepte slăbiciunile și starea de sănătate precară, în loc să lupte împotriva ei. „Spuneți-mi despre faptul că trebuie să mergeți într-un scaun cu rotile, eh”, a spus el. Sfântul Părinte a folosit un baston și un scaun cu rotile în ultimele săptămâni din cauza unui ligament inflamat la genunchi. „Dar așa este, așa este viața: odată cu bătrânețea te alegi cu toate aceste boli și trebuie să le acceptăm așa cum vin, nu?”, a remarcat el. „Nu avem forța celor tineri”, a continuat Pontiful. „Și mărturia voastră, de asemenea, spune Isus, va merge împreună cu această slăbiciune. Voi trebuie să dați mărturie despre Isus chiar și în slăbiciune, în boală și în moarte”.
Papa Francisc a amintit un citat din Sf. Ignațiu de Loyola, care spunea: „La fel ca în viață, chiar și în moarte trebuie să dăm mărturie ca discipoli ai lui Isus”. Chiar și la sfârșitul vieții trebuie să continuăm să fim discipoli ai lui Cristos, a îndemnat el, menționând că Sfântul Ioan, în Evanghelia sa, explică faptul că Isus face aluzie la mărturia martiriului. „Dar putem foarte bine să înțelegem mai general sensul acestui îndemn: urmarea [lui Isus] va trebui să învețe și să fie modelată de fragilitatea voastră, de neputința voastră, de dependența voastră de alții, chiar și în îmbrăcare, în mers”, a spus el. Isus, a mai afirmat Papa, continuă să spună: „Tu, urmează-mă”. Catolicii ar trebui să reflecteze asupra modului în care pot „să rămână fideli la urmarea trăită, la iubirea promisă, la dreptatea căutată în timpul când avem capacitate de inițiativă, în timpul fragilității, în timpul dependenței, al plecării. […] Urmarea lui Isus este importantă: urmați-l întotdeauna pe Isus, pe jos, alergând, încet, în scaunul cu rotile, dar urmați-l întotdeauna”, a îndemnat el.