Papa Francisc: Discernământul este indispensabil pentru a trăi
31.08.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a lansat o nouă serie de cateheze despre discernământul spiritual. El a anunțat în 31 august 2022 că va oferi în următoarele audiențe generale de miercurea reflecții cu privire la munca exigentă de a emite judecăți sănătoase, despre care a spus că necesită „cunoaștere, experiență, afecte, voință”. „Dumnezeu ne invită să evaluăm și să alegem: ne-a creat liberi și dorește să ne exercităm libertatea. Pentru aceasta, a discerne este exigent”, a spus Papa Francisc în prima sa cateheză pe această nouă temă, în Aula Paul al VI-lea. „Am trăit adesea această experiență: să alegem ceva care ni se părea bine și în schimb nu era bine. Sau să știm care era adevăratul nostru bine și să nu îl alegem”.
Papa a explicat că oamenii, spre deosebire de animale, pot să nu fie dispuși să facă alegerile corecte. „Biblia arată aceasta încă de la primele sale pagini. Dumnezeu îi dă omului o instrucțiune precisă: dacă vrei să trăiești, dacă vrei să guști viața, amintește-ți că ești creatură, că nu tu ești criteriul binelui și răului și că alegerile pe care le vei face vor avea o consecință, pentru tine, pentru alții și pentru lume (cf. Geneză 2,16-17); poți face pământul o grădină magnifică sau poți face din el un deșert al morții”. Sfântul Părinte a subliniat că discernământul este „indispensabil pentru a trăi”. El a spus că acesta necesită atât cunoașterea de sine cât și o relație filială cu Dumnezeu.
„A discerne este un act important care ne privește pe toți, pentru că alegerile sunt parte esențială a vieții. Discernem alegerile. Alegem o mâncare, o haină, un parcurs de studii, un loc de muncă, o relație. În toate acestea se concretizează un proiect de viață și se concretizează și relația noastră cu Dumnezeu”. Papa a remarcat că „marile alegeri se pot naște din circumstanțe la prima vedere secundare, dar care se dovedesc a fi decisive”. El a dat exemplul momentului în care Andrei și Ioan l-au întâlnit pentru prima dată pe Isus și au răspuns la chemarea Sa: „Veniți și vedeți”. „La distanță de ani, evanghelistul va continua să amintească acea întâlnire care l-a schimbat pentru totdeauna, va aminti și ora: `Era cam pe la ceasul al zecelea` (v. 39). Este ora în care timpul și veșnicia s-au întâlnit în viața sa. Și într-o decizie bună, corectă, se întâlnește voința lui Dumnezeu cu voința noastră”.
Formarea spirituală a Papei Francisc, ca iezuit înainte de a deveni Papă, l-a format în scrierile Sfântului Ignațiu despre discernământul spiritelor și examinarea conștiinței. De-a lungul pontificatului său, el a vorbit deseori în predici și discursuri despre discernerea voinței lui Dumnezeu și despre ascultarea vocii Duhului Sfânt – recent, cu privire la întrebarea dacă sau când se va retrage. La finalul audienței, Papa s-a rugat pentru Irak, unde a avut loc o creștere a violențelor în această săptămână. De asemenea, a menționat că la 1 septembrie se va comemora începutul celui de-al doilea război mondial. În salutul său adresat pelerinilor polonezi, el a spus: „Mâine vă veți aminti de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, care a marcat atât de dureros națiunea poloneză – iar astăzi îl trăim pe al treilea. Fie ca amintirea experiențelor trecute să vă impulsioneze să cultivați pacea în voi înșivă, în familii, în viața socială și internațională. Ne rugăm pentru poporul ucrainean.”
Noua temă despre discernământ înlocuiește ciclul de 18 săptămâni de cateheze ale Papei despre bătrânețe. ”Dumnezeu este Tată și nu ne lasă singuri, este dispus mereu să ne sfătuiască, să ne încurajeze, să ne primească. Dar nu impune niciodată voința Sa. De ce? Pentru că dorește să fie iubit și nu temut. De asemenea, Dumnezeu ne vrea fii, și nu sclavi: fii liberi. Și iubirea se poate trăi numai în libertate. Pentru a învăța să trăim trebuie să învățăm să iubim, și pentru aceasta este necesar să discernem: ce pot face acum, în fața acestei alternative? Ca să fie un semnal de mai multă iubire, de mai multă maturitate în iubire. Să cerem ca Duhul Sfânt să ne conducă! Să îl invocăm în fiecare zi, în special atunci când trebuie să facem alegeri.”