Cardinalul Parolin s-a întâlnit cu Lavrov la ONU
22.09.2022, Vatican (Catholica) - Secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în contextul Adunării Generale a ONU de la New York. Trebuie să ne angajăm întotdeauna în dialog, „pentru că există întotdeauna posibilitatea ca în dialog să putem schimba lucrurile”. Papa Francisc a rostit aceste cuvinte săptămâna trecută, în zborul de întoarcere la Roma din Kazahstan, în timp ce vorbea cu jurnaliștii. Sfântul Părinte se referea la misiunea diplomatică a Sfântului Scaun, în special în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina. Cardinalul Parolin a oferit joi o nouă dovadă a acestui principiu călăuzitor, întâlnindu-se cu Serghei Lavrov.
Într-o altă întâlnire, de miercuri, Cardinalul a luat cuvântul la cea de-a zecea reuniune a Prietenilor CTBT – un grup înființat în 2002 și format din Australia, Canada, Finlanda, Germania, Japonia și Olanda. Cu această ocazie, secretarul de stat al Vaticanului a reafirmat că „pe măsură ce tensiunile globale cresc și auzim retorica cu amenințarea folosirii armelor nucleare, este mai crucial ca niciodată să se aducă în vigoare CTBT, în contextul creșterii tensiunilor globale și a retoricii care amenință cu utilizarea armelor nucleare”. CTBT este acronimul de la Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare.
Declarația Cardinalului Parolin se face ecoul nenumăratelor apeluri ale Papei Francisc pentru dezarmare și pentru încetarea comerțului cu arme. Chiar miercuri, la audiența generală, Papa Francisc și-a reiterat apropierea și sprijinul pentru poporul ucrainean, pe care l-a numit „nobil și martir”. De asemenea, a subliniat cum în acest „război tragic” unii „se gândesc la arme nucleare”, numind faptul „o nebunie”. De asemenea, Pontiful a împărtășit celor prezenți relatarea Cardinalului Konrad Krajewski, elemosinierului papal, care s-a întors recent din ultima sa misiune din Ucraina devastată de război. „El mi-a povestit despre durerea acestui popor, despre acțiunile sălbatice, despre monstruozitățile, despre cadavrele torturate pe care le găsesc”, a spus Papa. Și a insistat din nou asupra singurei căi de urmat: „Să nu uităm: pacea este posibilă atunci când armele tac și începe dialogul!”