O nouă întâlnire a preoților din protopopiatul de Lugoj

27.09.2022, Lugoj (Catholica) - La sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj a avut loc în dimineața zilei 22 septembrie 2022, cu începere de la orele 10, cea de-a șasea întâlnire a preoților parohi din protopopiatul de Lugoj. Primele cinci întâlniri au fost propuse în cadrul parcursului sinodal care s-a încheiat în luna mai a acestui an. La această întâlnire, alături de preoții parohi din protopopiatul de Lugoj, au fost prezenți cei doi Episcopi: PS Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, și PS Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj. Invitatul întâlnirii a fost pr. Ovidiu Cozmuța, protopop de Oravița, care le-a vorbit preoților pe tema: „Cine sunt credincioșii pe care îi am de păstorit în parohia care mi-a fost încredințată?”
Întâlnirea a fost deschisă cu rugăciunea Ora a III-a. Preasfințitul Ioan a adresat câteva cuvinte celor prezenți, subliniind rolul și importanța acestor întâlniri ca proces de formare permanentă a preoților. De asemenea, aceste întâlniri sunt o ocazie de cunoaștere și comuniune. A amintit că în alte protopopiate ale Eparhiei de Lugoj există deja o frumoasă tradiție a întâlnirilor protopopiale lunare. I-a mulțumit pr. Ovidiu care a răspuns invitației de a prezenta tema propusă. În continuare, pr. Ovidiu a trecut la expunerea temei. A făcut o incursiune istorică amintind episodul de la 1700, când o parte dintre românii din Ardeal s-au unit cu Biserica Romei și credincioșii de atunci i-au urmat cu încredere pe preoții care au aderat la unire. Pr. Ovidiu a subliniat faptul că Biserica de atunci a fost extrem de atentă la nevoile umane, oferind un plus de valoare în comparație cu alte confesiuni de la acea vreme. Părintele a subliniat că și astăzi Biserica prin preoții ei trebuie să asculte nevoile credincioșilor.
O altă preocupare pe care pr. Ovidiu a expus-o a fost legată de tinerii care pleacă dintr-o parohie mică într-un oraș mare, de regulă la facultate. Este foarte important să se găsească soluții pentru ca acești tineri să nu își piardă identitatea. Ca experiență la nivel parohial, pr. Ovidiu a spus că în perioada pandemiei a pierdut 23% dintre credincioșii din parohie, iar 15% au rămas cu teama generată de pandemie, de a evita contactele sociale. În acest context nou creat, întrucât credincioșii nu au venit la biserică, a mers Biserica la ei, și astfel în timpul pandemiei pr. Ovidiu a celebrat pe rând la fiecare familie. Legat de întrebarea „Cine sunt credincioșii mei?”, pr. Ovidiu a mai oferit exemplul proiectelor sociale de care se ocupă la nivel extra parohial: căminul și Centrul maternal unde sunt 13 copii și 4 mame. În încheierea expunerii, a subliniat că este important să se înceapă procesul, munca, adică „să semănăm chiar dacă roadele le vor culege cei care vin după noi. Bucuria este să facem aceasta și cele materiale vin de la sine”.
În continuare, PS Alexandru a spus că este important și de mare efect ca preoții să se întâlnească pe o temă concretă din care fiecare să aibă ceva de învățat. Se spune că discuțiile între preoți sunt ca „un al optulea sacrament”, a afirmat Preasfinția Sa. I-a încurajat pe preoți să se perfecționeze în misiunea pe care au primit-o. „Ca preoți”, a spus Preasfinția Sa, „avem obligații să lucrăm în cele spirituale iar cele materiale să fie sursa în cele spirituale”. Datoria preotului este aceea de a-i învăța pe credincioși în materie de credință, morală și Sacramente (Catehismul), după îndemnul Mântuitorului: „Precum m-a trimis pe Mine Tatăl și Eu vă trimit pe voi…” (cf. Ioan 20,21); „Mergând, învățați!…” (cf. Matei 28,19).
După o scurtă pauză, a urmat un timp de dezbatere în care fiecare dintre cei prezenți a împărtășit aspecte din experiența proprie pe marginea temei abordate. Întâlnirea s-a încheiat cu masa de prânz. Următoarea întâlnire va fi găzduită de parohia-sanctuar marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” din Scăiuș și avea loc în ziua de 20 octombrie 2022, întâlnire în cadrul căreia preoții parohi vor începe să facă prezentarea parohiilor încredințate lor spre păstorire și administrare. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)