Papa Francisc: Primul element al discernământului este rugăciunea
28.09.2022, Vatican (Catholica) - Rugăciunea este primul element al discernământului, a spus Papa Francisc în cateheza sa de la audiența generală de miercuri. „Pentru a discerne trebuie să ne aflăm într-o stare de rugăciune”, a susținut el astăzi, 28 septembrie, în Piața San Pietro. „Reluăm catehezele noastre pe tema discernământului, pentru că tema discernământului este foarte importantă pentru a ști ce se întâmplă în interiorul nostru – sentimente și idei; trebuie să discern de unde vin, unde mă duc, la ce decizie”.
Sfântul Părinte a subliniat că discernământul nu duce la o certitudine absolută, deoarece „viața nu este întotdeauna logică” și oamenii nu sunt mașini, dar „rugăciunea este un ajutor indispensabil”. „Nu este suficient să primești instrucțiuni pe care să le execuți”, a spus el. „Am dori să știm cu precizie ce trebuie făcut, însă chiar și atunci când se întâmplă, nu acționăm întotdeauna în consecință. De câte ori nu am avut și noi experiența descrisă de apostolul Pavel: «Căci nu fac binele pe care îl vreau, ci răul pe care nu îl vreau».” A subliniat că primul miracol pe care îl face Isus în Evanghelia după Marcu este un exorcism. În sinagoga din Capernaum, Isus scoate diavolul dintr-un om, „eliberându-l de imaginea falsă a lui Dumnezeu pe care Satana a sugerat-o încă de la început: aceea a unui Dumnezeu care nu vrea fericirea noastră”.
Papa Francisc a remarcat că aceasta este o capcană în care pot cădea mulți oameni, chiar și creștini: ei pot crede că Isus este Fiul lui Dumnezeu, „dar se îndoiesc că El vrea fericirea noastră”. „Într-adevăr, unii se tem că a lua în serios propunerea Sa înseamnă să ne ruinăm viața, să ne mortificăm dorințele, aspirațiile cele mai puternice. Aceste gânduri se strecoară uneori în interiorul nostru: că Dumnezeu cere prea mult de la noi sau că vrea să ne ia ceea ce ne este cel mai drag. Pe scurt, că nu ne iubește cu adevărat”, a spus Pontiful. Dar, a explicat el, întâlnirea cu Domnul în rugăciune trebuie să producă bucurie, nu teamă sau tristețe, care sunt semne de îndepărtare de El.
I-a încurajat pe oameni să se roage lui Dumnezeu cu simplitate. La fel cum ar saluta un prieten, ei îi pot spune „bună ziua” lui Dumnezeu pe parcursul zilei. Rugăciunea „înseamnă să știi să treci dincolo de gânduri, să intri în intimitate cu Domnul, cu o spontaneitate afectuoasă”, a spus Sfântul Părinte, adăugând că „adevărata rugăciune este familiaritate și încredere cu Dumnezeu. Nu înseamnă să reciți rugăciuni ca un papagal, bla bla bla, nu”. „A fi în rugăciune”, a spus el, „nu înseamnă să spui cuvinte,; a fi în rugăciune înseamnă să îmi deschid inima lui Isus, să mă apropii de Isus, să îl las pe Isus să intre în inima mea și să simt prezența Sa”. Acesta este modul în care putem discerne când este Isus cel care ne vorbește și când sunt doar gândurile noastre.
Papa a spus că familiaritatea cu Domnul ne ajută, de asemenea, să depășim teama sau îndoiala că voia lui Dumnezeu nu este spre binele nostru, „o tentație care uneori ne străbate gândurile și face inima neliniștită și nesigură”. „Discernământul nu este ușor, pentru că aparențele sunt înșelătoare, dar familiaritatea cu Dumnezeu poate topi îndoielile și temerile într-un mod blând, făcându-ne viețile tot mai receptive la «lumina Sa blândă», potrivit frumoasei expresii a Sfântului John Henry Newman”, a spus el. „Este un har pe care trebuie să îl cerem unul pentru celălalt: să îl vedem pe Isus ca pe prietenul nostru, cel mai mare prieten, prietenul nostru credincios, care nu ne șantajează, care, mai presus de toate, nu ne abandonează niciodată, chiar și atunci când ne îndepărtăm de el”, a mai spus el. „El rămâne la ușa inimii.”