Papa Francisc: Sfinții nu vin dintr-un univers paralel
07.10.2022, Vatican (Catholica) - Ce înseamnă să fii un sfânt catolic astăzi? O conferință organizată de Vatican săptămâna aceasta la Roma a dezbătut tocmai acest lucru. Adresându-se participanților la conferința „Sfințenia astăzi”, pe 6 octombrie, Papa Francisc a subliniat că sfinții nu sunt deconectați de la realitățile vieții de zi cu zi, ci trăiesc cu fidelitate Evanghelia la maxim în cadrul comunităților în care se află. „Sfinții nu provin dintr-un «univers paralel», ci sunt credincioși care fac parte din poporul credincios al lui Dumnezeu și care sunt ferm ancorați într-o existență cotidiană alcătuită din legături familiale, de studiu și de muncă, de viață socială, economică și politică”, a spus Sfântul Părinte în Palatul Apostolic. „În toate aceste medii, sfinții se străduiesc în mod constant, fără teamă sau ezitare, să îndeplinească voința lui Dumnezeu”.
Pontiful a indicat exemplul Fericitului Carlo Acutis, care a murit în 2006, pe când era elev de liceu, ca fiind „un model de bucurie creștină pentru adolescenți și tineri”. Sfințenia „nu este în primul rând o chestiune de luptă și renunțare”, a spus el. „În primul rând, este conștientizarea faptului că suntem iubiți de Dumnezeu și că primim în mod liber iubirea și milostivirea Sa”. Sfântul Părinte a împărtășit, de asemenea, exemplul Sfântului Francisc de Assisi. A subliniat că mărturia sfinților canonizați ai Bisericii este atemporală și nu își pierde niciodată relevanța. „Sfinții sunt perle prețioase… ei oferă un comentariu fascinant al Evangheliei. Viețile lor sunt ca un catehism în imagini, o ilustrare a Veștii Bune pe care Isus a adus-o omenirii”, a spus el.
Papa a evidențiat modul în care chemarea universală la sfințenie a fost în centrul Conciliului Vatican II. „Și astăzi este important să apreciem sfințenia prezentă în poporul sfânt al lui Dumnezeu: în părinții care își cresc copiii cu iubire, în bărbații și femeile care își desfășoară cu dăruire munca de zi cu zi, în persoanele care îndură cu răbdare boala și infirmitatea și în persoanele în vârstă care continuă să zâmbească și să împărtășească înțelepciunea lor”, a spus el. „Mărturia unei vieți creștine virtuoase dată zilnic de atât de mulți dintre ucenicii Domnului reprezintă pentru noi toți o încurajare de a răspunde personal la propria noastră chemare de a fi sfinți.” Audiența papală a încheiat conferința „Sfințenia astăzi”, un eveniment organizat de Vatican în perioada 3-6 octombrie pentru a discuta despre cum arată „virtutea eroică” în secolul XXI și despre modul în care devoțiunea față de candidații la sfințenie s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare.
Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Dicasterului vatican pentru Cauzele Sfinților, a vorbit în deschiderea conferinței despre „faima sfințeniei în era digitală”. Cardinalul a spus că o „fama sanctitatis” solidă și răspândită, sau reputația de sfințenie, a fost întotdeauna o cerință fundamentală pentru inițierea unei cauze de beatificare și canonizare, dar că această problemă este deosebit de actuală deoarece „era digitală ridică provocări noi și urgente”. Sfântul Părinte a abordat unele dintre aceste provocări în discursul său adresat participanților la conferință. Pe de o parte, a spus că mass-media ar putea ajuta mai multe persoane să afle despre viața creștină a candidaților la beatificare sau canonizare. „Cu toate acestea, în utilizarea mijloacelor de comunicare digitale, și a rețelelor sociale, în special, poate exista riscul de exagerare sau de denaturare dictată de interese mai puțin nobile”, a adăugat el.