Papa Francisc îndeamnă la colaborare musulmană-catolică pentru pace

04.11.2022, Awali (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu liderii musulmani din regatul Golfului Bahrain, cu un mesaj potrivit căruia atât catolicii, cât și musulmanii sunt chemați să lucreze pentru a promova pacea în lume. Vorbind la Marea Moschee din incinta Palatului Sakhir din Bahrain, pe 4 noiembrie, Sfântul Părinte a spus Consiliului Musulman al Bătrânilor că dorește să „călătorim împreună în spiritul lui Francisc de Assisi”. „Dumnezeu este sursa păcii. Fie ca El să ne permită să fim «canale ale păcii Sale» pretutindeni”, a spus Pontiful. Și a adăugat: „Dumnezeul păcii nu provoacă niciodată război, nu incită la ură, nu susține niciodată violența. Noi, cei care credem în El, suntem chemați să promovăm pacea cu instrumentele păcii, cum ar fi întâlnirile, negocierile și dialogul, care este oxigenul conviețuirii pașnice.”
Consiliul Musulman al Bătrânilor este un grup internațional fondat în Emiratele Arabe Unite în 2014 pentru a colabora în vederea promovării păcii, a principiilor toleranței, a abordării surselor de conflict în cadrul comunităților musulmane și a „reunirii națiunii islamice”, potrivit site-ului său. Printre membrii consiliului de administrație al Consiliului se numără șeicul nigerian Ibrahim Ibn Saleh al-Hussaini; prințul iordanian Ghazi bin Mohammed bin Talal; marele muftiu al Azerbaidjanului, șeicul Allahshükür Hummat Pashazade; și Abdallah bin Bayyah, un influent învățat islamic care predă în Arabia Saudită. Papa Francisc a declarat în fața Consiliului: „Noi, cei care descindem din Abraham, părintele popoarelor în credință, nu putem fi preocupați doar de cei care sunt «ai noștri», ci, pe măsură ce devenim din ce în ce mai uniți, trebuie să ne adresăm întregii comunități umane, tuturor celor care locuiesc pe acest pământ.”
Înainte de întâlnirea de la moschee, Papa Francisc a discutat în privat cu șeicul Ahmed al-Tayeb, un important cleric sunnit și marele imam al Al-Azhar din Cairo. Papa Francisc și al-Tayeb au semnat împreună un document privind fraternitatea umană la Abu Dhabi în 2019, în timpul primei călătorii a Sfântului Părinte în Peninsula Arabică. De atunci, cei doi s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv cu ocazia celei mai recente călătorii a Suveranului Pontif în Kazahstan. În timpul întâlnirii, Papa Francisc i-a dăruit marelui imam o sculptură a unui măslin, care semnifică pacea. El l-a lăudat pe al-Tayeb pentru „curajul” său de a vorbi despre dialogul dintre musulmani la summitul interconfesional din Bahrain. Al-Tayeb și Papa au lansat amândoi apeluri la pace în Ucraina în discursurile lor de vineri dimineață, la conferința din Bahrain privind dialogul Est-Vest, în prezența altor lideri religioși, inclusiv a Patriarhului ecumenic ortodox Bartolomeu I al Constantinopolului. Papa Francisc a făcut un „apel din inimă pentru încetarea războiului din Ucraina și începerea unor negocieri serioase pentru pace”. A făcut apel la „marile religii” să fie „o conștiință a păcii pentru lumea noastră”. Al-Tayeb a declarat în discursul său: „De asemenea, fac apel la încetarea războiului ruso-ucrainean pentru a cruța viețile inocenților care nu au nici un amestec în această tragedie violentă. Fac apel la ridicarea steagului păcii, nu al victoriei, și la așezarea la masă pentru dialog și negociere.”
Sfântul Părinte se află în vizită în Bahrain, o țară insulară musulmană situată la est de Arabia Saudită, în Golful Persic, în perioada 3-6 noiembrie. A fost invitat să viziteze Bahrainul de către regele Hamad bin Isa Al Khalifa. În timp ce musulmanii șiiți reprezintă majoritatea populației, familia regală din Bahrain aparține ramurii sunnite a islamului, ceea ce a dus la tensiuni sectare prelungite în țară. De asemenea, grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul de comiterea de abuzuri atât împotriva majorității șiite, cât și a lucrătorilor migranți, precum și de încarcerări nedrepte. Papa Francisc a intrat în istorie, fiind primul Pontif care a vizitat Regatul Bahrain, atunci când zborul său a aterizat la baza aeriană Sakhir din orașul Awali. Sfântul Părinte a fost, de asemenea, primul care a vizitat alte țări cu majoritate musulmană, inclusiv Emiratele Arabe Unite în 2019 și Irakul în 2021. În timpul celei de-a doua călătorii papale în Peninsula Arabică, el a vorbit despre importanța libertății religioase și despre rolul femeilor în viața publică.