Papa Francisc le spune catolicilor din Peninsula Arabică să fie curajoși în vestirea Evangheliei

06.11.2022, Vatican (Catholica) - Aflat duminică dimineață în Bahrain, Papa Francisc s-a rugat cu catolicii din Peninsula Arabică și i-a încurajat să fie curajoși în proclamarea Evangheliei în țările lor. „Toți cei care sunt botezați au primit Duhul Sfânt și astfel devin profeți. Ca atare, nu putem pretinde că nu vedem faptele răului, pentru a trăi o «viață liniștită» și pentru a nu ne murdări mâinile”, a spus el pe 6 noiembrie, în biserica Preasfintei Inimi din Manama. „Cum este posibil ca un creștin care vrea să își trăiască credința să nu își murdărească mâinile?”, a continuat Pontiful. „Dimpotrivă, am primit un Duh de profeție pentru a proclama Evanghelia prin mărturia noastră vie.”
Sfântul Părinte s-a întâlnit cu preoți catolici, persoane consacrate și laici în ultima zi a vizitei sale istorice în Bahrain, o țară majoritar musulmană. Călătoria sa din 3-6 noiembrie a inclus întâlniri cu autoritățile, cu liderii musulmani și cu comunitatea catolică, inclusiv o Liturghie cu aproximativ 30.000 de persoane pe stadionul național de fotbal din Bahrain – prima Liturghie papală publică din istoria acestei țări. La serviciul de rugăciune de duminică, ce s-a încheiat cu rugăciunea mariană Angelus, au participat aproximativ 600 de catolici implicați în pastorație în țările arabe Bahrain, Arabia Saudită, Kuweit și Qatar. În discursul său, Papa a menționat că a existat și un grup din Liban.
În cuvântul său de bun venit, Administratorul apostolic al Arabiei de Nord, Episcopul Paul Hinder OFMCap a spus că persoanele prezente reflectă „diversitatea culturală și etnică a Bisericii migranților din această parte a lumii”. „Mulți dintre ei se luptă zilnic cu greutățile, dar o fac cu o credință profundă, având încredere că suntem cu toții în mâinile Tatălui nostru ceresc”, a spus Episcopul, precizând că Vicariatul apostolic al Arabiei de Nord are 60 de preoți și un număr estimat de 2 milioane de catolici. A mai spus că există aproximativ 1.300 de cateheți laici care predau la peste 16.000 de copii. „Toți aceștia lucrează ca voluntari, uneori în condiții foarte dificile, din cauza restricțiilor din unele țări în ceea ce privește libertatea religioasă, permisele de muncă și permisele de rezidență”, a spus el.
În reflecția sa din timpul serviciului de rugăciune, Papa Francisc a amintit cuvintele lui Isus din Ioan 7,37-38: „Cine însetează să vină la mine și să bea. Oricine crede în Mine, așa cum spune Scriptura: «Râuri de apă vie vor curge dinlăuntrul lui»”. Aceste cuvinte „m-au făcut să mă gândesc chiar la acest pământ”, a spus Papa. „Deși este adevărat că există o mare întindere de deșert, există izvoare de apă dulce care curg în subteran și care îl irigă. Aceasta este o imagine frumoasă a ceea ce sunteți și, mai presus de toate, a modului în care credința operează în viețile noastre; la suprafață, umanitatea noastră pare deshidratată de numeroase slăbiciuni, temeri, provocări și probleme personale sau sociale de diferite tipuri”, a spus el. „Cu toate acestea, în adâncul sufletului, în intimitatea inimii, curge apa proaspătă, calmă și tăcută a Duhului, care ne împrospătează deșerturile și redă viață la ce este uscat, care spală tot ceea ce ne murdărește și ne potolește setea de fericire.”
Creștinii sunt o mică minoritate în Bahrain, o țară insulară din Golful Persic. Mai mult de 70% din populația totală – 1,5 milioane de locuitori – este musulmană, în timp ce în țară trăiesc doar aproximativ 161.000 de catolici, potrivit statisticilor Vaticanului din 2020. Biserica Preasfintei Inimi a fost construită în 1939, pe un teren donat de conducătorul Bahrainului, șeicul Haman bin Isa Al Khalifa. A fost prima biserică catolică construită în Golful Persic și este situată în Manama, capitala și cel mai mare oraș din Bahrain, care are o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. În timpul săptămânii, biserica oferă slujbe în limbile engleză, franceză, malayalam, tamilă, arabă, filipineză, urdu, sri-lankeză, spaniolă, bengaleză și konkani. Vineri sunt oferite 10 Liturghii și aproximativ opt Liturghii în fiecare duminică.
Papa Francisc a condus serviciul de rugăciune de duminică în limba engleză, în timp ce discursul său a fost rostit în italiană cu traducere în engleză. În discursul său, i-a încurajat pe cei care au descoperit bucuria de a-l cunoaște și iubi pe Cristos să nu o păstreze pentru ei înșiși, ci să lucreze pentru a o ajuta să crească. Această bucurie, a spus el, „se naște dintr-o relație cu Dumnezeu, din faptul că știm că, în ciuda luptelor și a nopților întunecate pe care le îndurăm uneori, nu suntem singuri, pierduți sau învinși, pentru că El este cu noi. Cu Dumnezeu, putem înfrunta și depăși totul, chiar și abisul durerii și al morții”. Papa a explicat că cel mai bun mod de a ajuta bucuria să crească este „dăruind-o”. „Da, bucuria creștină este în mod natural contagioasă, deoarece Evanghelia ne face să ne depășim pe noi înșine pentru a împărtăși frumusețea iubirii lui Dumnezeu”, a spus el.
„Prin urmare, este esențial ca această bucurie să nu fie diminuată sau lăsată neîmpărtășită în comunitățile creștine”, a adăugat el, „să nu ne limităm la a face lucrurile prin forța obișnuinței, fără entuziasm sau creativitate”. Papa Francisc a spus că Isus Cristos este cel care unifică și „inaugurează singurul limbaj al iubirii, astfel încât diferitele limbaje umane să nu mai rămână îndepărtate și de neînțeles”. „El dărâmă barierele neîncrederii și ale urii, pentru a crea spațiu pentru acceptare și dialog. El ne eliberează de frică și ne insuflă curajul de a ieși în întâmpinarea celorlalți cu forța dezarmantă a milostivirii”, a spus Pontiful.