Întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași

11.11.2022, Iași (Catholica) - Miercuri, 9 noiembrie 2022, începând cu ora 10.30, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian, jud. Neamț, a avut loc întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași. Alături de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, au participat PS Petru Sescu, Episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, Episcop emerit, și alți 32 de preoți. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt și lectura Evangheliei zilei, păstorul Diecezei i-a salutat pe cei prezenți, precizând importanța acestor momente de întâlnire și dialog pentru binele Bisericii noastre locale. Au urmat aproximativ trei ore și jumătate de prezentări și dezbateri a subiectelor propuse pe ordinea de zi.
Părintele Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii Pastorație din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a prezentat pe scurt provocările, obiectivele și modalitățile de implementare a planului pastoral diecezan „Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei”. În acest sens, este important ca fiecare comunitate și fiecare membru al Bisericii noastre locale să se deschidă la inspirațiile și șoaptele Duhului Sfânt, care continuă să conducă și să însuflețească Biserica lui Cristos. Preasfințitul Iosif Păuleț a făcut mai multe precizări legate de vizitele pastorale în parohiile Diecezei, prezentând un program orientativ. Astfel, vizita Episcopului începe mereu vineri seara cu Sfânta Liturghie de deschidere. În cursul zilei de sâmbătă, vor avea loc întâlniri și discuții cu preoții parohiei, angajații, tinerii, copiii și adulții parohiei. De asemenea, păstorul Diecezei se va întâlni cu membrii consiliilor parohiale și cu persoanele consacrate prezente în comunitate. O perioadă de timp va sta la birou și își va arăta disponibilitatea de a vorbi cu toți cei care vor dori să îl întâlnească. În fiecare comunitate Episcopul va vizita cel puțin doi bolnavi. Vizita pastorală se va încheia cu Sfânta Liturghie solemnă de duminică.
În continuarea întâlnirii, părintele Ștefan Lupu, rector al Seminarului Mare Diecezan din Iași, a prezentat pe scurt situația actuală, provocările și necesitățile seminarului nostru. De asemenea, a expus un proiect de formare teologică a asistenților pastorali în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Părintele Anton Săbăoanu, director al Colegiului Național Catolic „Sfântul Iosif” din Bacău, a vorbit despre mai multe proiecte care au în vedere dezvoltarea învățământului catolic în Dieceza de Iași. Preasfințitul Petru Sescu a subliniat importanța formării permanente a preoților, insistând, mai ales, asupra cultivării fraternității sacerdotale. La propunerea PS Petru, s-a decis ca membrii celor două consilii diecezane (Consiliul Pastoral Diecezan și Consiliul Prezbiteral) să se întrunească de două ori pe an, la date fixe (a doua săptămână a Paștelui și prima săptămână după octava de rugăciune pentru răposați din luna noiembrie).
În cadrul întâlnirii au fost abordate și alte chestiuni care țin de bunul mers al activităților pastorale și administrative în Dieceza de Iași. Preoții au avut posibilitatea să vorbească despre bucuriile și dificultățile pe care le întâlnesc în parohiile încredințate spre păstorire. Toate prezentările și discuțiile care au urmat s-au desfășurat într-o atmosferă fraternă de colaborare și comuniune. La finalul întâlnirii, PS Iosif Păuleț a mulțumit tuturor preoților pentru prezență și pentru întreaga activitate de slujire pe care o desfășoară spre binele Bisericii locale de Iași. De asemenea, atât PS Petru Sescu, cât și PS Petru Gherghel, și-au exprimat bucuria de a fi participat la această întâlnire și au mulțumit celor prezenți pentru implicarea arătată în identificarea celor mai bune soluții la provocările actuale. (pr. Vasile Petrișor pentru Ercis.ro)