Papa Francisc: Isus nu a creat Conferințe Episcopale

29.11.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a subliniat diferența dintre Conferințele Episcopale și Episcopi într-un nou interviu acordat revistei America Magazine. „Conferința Episcopală are rolul de a-i reuni pe Episcopi, de a lucra împreună, de a discuta probleme, de a face planuri pastorale. Dar fiecare Episcop este un păstor”, a declarat Sfântul Părinte într-un lung interviu realizat la domiciliul său din Vatican, pe 22 noiembrie, și publicat pe 28 noiembrie. „Să nu dizolvăm puterea Episcopului reducând-o la puterea Conferinței Episcopale.”
Conversația cu publicația iezuită a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv rolul Episcopilor, rasismul, polarizarea, abuzurile sexuale, acordul Vatican-China și dacă are vreun regret din perioada în care a fost Papă. În cadrul interviului, Pontiful a fost informat despre un sondaj al revistei America Magazine din 2021 care a arătat despre catolicii din Statele Unite că, în opinia lor, Conferința Episcopilor Catolici din SUA (USCCB) este cel mai puțin demnă de încredere dintre grupurile enumerate – doar 20% dintre catolicii americani chestionați au considerat că USCCB este „foarte demnă de încredere”. Papa a fost întrebat: „Cum pot Episcopii catolici din SUA să recâștige încrederea catolicilor americani?” „Întrebarea este bună pentru că vorbește despre Episcopi”, a răspuns el. „Dar cred că este înșelător să vorbim despre relația dintre catolici și Conferința Episcopală. Conferința Episcopală nu este păstorul; păstorul este Episcopul. Așa că se riscă să se diminueze autoritatea Episcopului atunci când se privește doar la Conferința Episcopală.”
„Isus nu a creat Conferințe Episcopale”, a adăugat el. „Isus a creat Episcopi, iar fiecare Episcop este păstorul poporului său.” Papa Francisc a spus că accentul ar trebui să fie pus pe faptul că un Episcop are o relație bună cu oamenii săi, nu pe administrație. A dat exemplul Episcopului Mark Seitz de El Paso, Texas: „Nu știu dacă este conservator, sau dacă este progresist, dacă este de dreapta sau de stânga, dar este un bun păstor”. În SUA, a spus Papa, există „unii Episcopi buni care sunt mai de dreapta, unii Episcopi buni care sunt mai de stânga, dar sunt mai mult Episcopi decât ideologi; sunt mai mult păstori decât ideologi. Aceasta este cheia.” „Harul lui Isus Cristos se află în relația dintre Episcop și poporul său, Dieceza sa”, a spus el. O Conferință Episcopală, în schimb, este o organizație menită să „ajute și să unească”.
Papa Francisc a fost întrebat, de asemenea, dacă USCCB ar trebui să acorde prioritate luptei împotriva avortului față de alte probleme. La care a răspuns: „Aceasta este o problemă pe care Conferința Episcopală trebuie să o rezolve în interiorul ei”. A subliniat că activitatea unei Conferințe Episcopale se desfășoară la nivel organizațional, iar în istorie Conferințele au greșit uneori lucrurile. „Cu alte cuvinte, să fie clar: o Conferință Episcopală trebuie, în mod obișnuit, să își dea avizul în materie de credință și tradiții, dar mai ales în ceea ce privește administrația diecezană și altele similare”, a spus el, subliniind din nou natura sacramentală a relației pastorale a unui Episcop cu Dieceza sa și cu oamenii acesteia. „Iar acest lucru nu poate fi delegat Conferinței Episcopale”, a adăugat el. „Conferința ajută la organizarea de întâlniri, iar acestea sunt foarte importante; dar pentru un Episcop, a fi păstor este cel mai important.”
În interviu, Papa Francisc a denunțat, de asemenea, polarizarea ca „nefiind catolică” și a spus că modul catolic de a trata păcatul „nu este puritan”, ci îi pune împreună pe sfinți și păcătoși. A mai spus că în SUA, unde există un catolicism specific acestei țări, lucru pe care l-a numit „normal”, „aveți și unele grupuri catolice ideologice”. În ceea ce privește subiectul abuzurilor sexuale în Biserica Catolică, Sfântul Părinte a fost întrebat despre aparenta lipsă de transparență în ceea ce privește acuzațiile împotriva Episcopilor, în comparație cu modul în care sunt tratate acuzațiile împotriva preoților. Pontiful a cerut „transparență egală” pe viitor, adăugând că „dacă există mai puțină transparență, este o greșeală”.
La o întrebare despre catolicii de culoare, Papa Francisc a spus că este „conștient de suferința lor, că îi iubește foarte mult și că trebuie să reziste și să nu se îndepărteze” de Biserica Catolică. „Rasismul este un păcat intolerabil împotriva lui Dumnezeu”, a adăugat el. „Biserica, păstorii și laicii trebuie să continue să lupte pentru a-l eradica și pentru o lume mai dreaptă.” Întrebat dacă are regrete sau dacă ar schimba ceva din ceea ce a făcut în cei aproape 10 ani ca Papă, a spus în engleză, în timp ce râdea, că ar schimba „totul! toate!” „Cu toate acestea, am făcut ceea ce Duhul Sfânt îmi spunea că trebuie să fac. Iar când nu am făcut-o, am făcut o greșeală”, a adăugat el.
În ceea ce privește aparenta sa veselie constantă, a spus că nu este „întotdeauna așa”, decât atunci când este cu oamenii. „Nu aș spune că sunt fericit pentru că sunt sănătos, sau pentru că mănânc bine, sau pentru că dorm bine, sau pentru că mă rog foarte mult”, a explicat el. „Sunt fericit pentru că mă simt fericit, Dumnezeu mă face fericit. Nu am nimic de reproșat Domnului, nici măcar atunci când mi se întâmplă lucruri rele. Nimic.” A spus că Domnul l-a călăuzit atât în momentele bune, cât și în cele dificile, „dar există întotdeauna siguranța că nu se merge singur”. „Fiecare are greșelile sale”, a spus el, „de asemenea, păcatele sale; mă spovedesc la fiecare 15 zile – nu știu, așa sunt eu.”