Papa Francisc: Papa Benedict al XVI-lea ne-a adus la „întâlnirea cu Isus”

04.01.2023, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea „a vrut întotdeauna să ne însoțească la întâlnirea cu Isus”, a spus Papa Francisc la începutul audienței generale săptămânale de miercuri. Sfântul Părinte și-a început mesajul din 4 ianuarie cu o referire la predecesorul său, Papa emerit Benedict al XVI-lea, care a murit pe 31 decembrie, la vârsta de 95 de ani. Trupul acestuia este depus în Bazilica San Pietro între 2 și 4 ianuarie, înainte de înmormântarea sa, care va avea loc pe 5 ianuarie. „Înainte de a începe această cateheză”, a spus Pontiful în Aula Paul al VI-lea din Vatican, „aș dori să ne alăturăm celor care sunt aici, lângă noi, care îi aduc un omagiu Papei Benedict al XVI-lea, și să îmi îndrept gândurile spre el, un mare maestru al catehezei”.
„Gândirea sa acută și blândă nu era autoreferențială, ci eclezială, pentru că a vrut întotdeauna să ne însoțească la întâlnirea cu Isus”, a spus el. „Isus, Răstignit și Înviat, Cel Viu și Domnul nostru, a fost destinația spre care Papa Benedict ne-a condus, luându-ne de mână”, a adăugat Papa Francisc. „Fie ca el să ne ajute să redescoperim în Cristos bucuria de a crede și speranța de a trăi”. Mesajul de miercuri al Papei Francisc a fost ultimul dintr-o serie pe tema discernământului. Unul dintre instrumentele importante pentru a sprijini discernământul, a spus el, este îndrumarea sau călăuzirea spirituală. „Este foarte important să nu mergem singuri”, a subliniat el, încurajându-i pe catolici să găsească un îndrumător spiritual, laic sau preot, care poate ajuta la „demascarea neînțelegerilor, chiar și a celor grave, în analiza propriei persoane și a relației noastre cu Domnul”.
Papa a comparat experiența discernământului fără însoțire cu a te privi singur într-o oglindă: îți poți imagina lucruri care nu există sau poți vedea lucrurile într-un mod distorsionat. „Harul lui Dumnezeu în noi lucrează întotdeauna asupra naturii noastre. Gândindu-ne la o parabolă evanghelică, putem compara întotdeauna harul cu sămânța bună și natura cu pământul”, a spus Pontiful. „În primul rând, este important să ne facem cunoscuți, fără teama de a împărtăși aspectele cele mai fragile, acolo unde ne găsim a fi mai sensibili, mai slabi sau ne este teamă de a fi judecați.” A subliniat că persoana care ne însoțește în călătoria noastră spirituală nu îl înlocuiește, nici nu se substituie Domnului, ci „merge alături de el sau de ea, încurajându-l să interpreteze ceea mișcările din inima sa, locul prin excelență în care vorbește Domnul”. Biserica numește în mod obișnuit o persoană cu acest rol „director spiritual”, dar Papa Francisc a spus că preferă denumirea de „însoțitor spiritual”.
„Discernământul este o artă, o artă care poate fi învățată și care are propriile reguli”, a spus el. „Dacă este învățată bine, ea permite ca experiența spirituală să fie trăită într-un mod tot mai frumos și mai ordonat. Mai presus de toate, discernământul este un dar de la Dumnezeu, care trebuie cerut întotdeauna, fără a avea vreodată pretenția de a fi expert și autosuficient.” Papa a spus că actul de a ne povesti viața, experiențele și căutările spirituale în fața altcuiva poate aduce claritate. De asemenea, a adăugat el, poate scoate la lumină „numeroasele gânduri care sălășluiesc în interiorul nostru și care adesea ne tulbură cu refrenele lor insistente – cât de des, în vremuri întunecate, ne-au venit aceste gânduri: ‘Am făcut totul greșit, sunt lipsit de valoare, nimeni nu mă înțelege, nu voi reuși niciodată, sunt destinat eșecului’, și așa mai departe”. „Gânduri false și otrăvitoare, pe care schimbul cu un altul ne ajută să le demascăm, pentru a ne simți iubiți și apreciați de Domnul pentru ceea ce suntem, capabili să facem lucruri bune pentru el”, a mai spus el. Să ne rugăm, a conchis Francisc: „Doamne, dă-mi harul de a discerne. În diferitele momente ale vieții, ajută-mă să știu ce trebuie să fac. Și trimite-mi oamenii care mă pot ajuta să discern.”