Papa la Liturghia din Kinshasa: Depuneți armele, îmbrățișați milostivirea

01.02.2023, Kinshasa (Catholica) - Depuneți armele, îmbrățișați mila și fiți misionari ai păcii. Papa Francisc a dat această încurajare în omilia sa la Liturghia pentru credincioșii națiunii din capitala Kinshasa, miercuri, în a doua zi a vizitei sale apostolice în Republica Democrată Congo. Adresându-se celor peste un milion de persoane adunate la aeroportul „Ndolo”, Sfântului Părinte și-a început omilia prin a-și exprima bucuria de a se afla în sfârșit în RDC și în mijlocul poporului congolez. „Esengo, bucurie: să vă văd și să vă întâlnesc este o mare bucurie”, a spus el. „Am așteptat cu mare nerăbdare acest moment. Vă mulțumesc că sunteți aici!”
Sfântul Părinte a amintit lectura zilei, care a relatat cele cinci cuvinte simple pe care Isus le-a oferit discipolilor Săi, în seara Paștelui: „Pacea să fie cu voi!” Aceste cuvinte, a subliniat Papa, au fost „un dar” care le-a permis să lase trecutul în urmă și să o ia de la capăt. I-a invitat pe cei prezenți să se pună în locul discipolilor. „În acea zi, ei erau complet îngroziți de scandalul Crucii, răniți în interior pentru că au fugit și l-au abandonat pe Isus, consternați de modul în care s-a încheiat viața Sa și temători că viața lor se va încheia în același mod”, a spus el. „Se simțeau vinovați, frustrați, întristați și speriați… Cu toate acestea, Isus vine și proclamă pacea, chiar dacă inimile discipolilor Săi erau abătute.” Isus anunță viața, chiar și în timp ce discipolii Săi se simțeau înconjurați de moarte.
Pacea lui Isus, a afirmat el, a sosit chiar în momentul în care, brusc, și spre surprinderea lor, „totul părea să se fi terminat pentru ei, fără nici măcar o licărire de pace”. „Așa face Domnul: ne surprinde. El ne ia de mână atunci când suntem în cădere. El ne ridică atunci când atingem fundul sacului.” Cu Isus, a insistat Papa, „răul nu învinge niciodată, răul nu are niciodată ultimul cuvânt”. Cei care îi aparțin lui Isus, a continuat el, „nu trebuie să cedeze niciodată în fața durerii” și nici „să permită resemnării și fatalismului să pună stăpânire” pe ei. „Chiar dacă această atmosferă domnește în jurul nostru”, a spus el, „nu trebuie să fie așa și pentru noi”. „Într-o lume descurajată de violență și război, creștinii trebuie să fie ca Isus”, a adăugat el. „Ca și cum ar fi insistat asupra acestui aspect, Isus le-a mai spus încă o dată discipolilor: Pacea să fie cu voi!” Papa a spus că suntem chemați să ne însușim „acest mesaj inspirat și profetic al păcii” și să îl proclamăm în fața lumii.
Sfântul Părinte i-a încurajat apoi pe credincioșii din RD Congo să se întrebe cum să protejeze și să cultive pacea lui Isus, înainte de a sublinia trei „izvoare ale păcii”: iertarea, comunitatea și misiunea. Privind la iertare, Papa a amintit cum Isus, confruntat cu tristețea și rușinea celor care l-au renegat și au fugit, își arată rănile și deschide izvorul milostivirii. El nu „înmulțește cuvintele”, ci își deschide larg inima rănită, a spus Papa. „Frați, surori, când vina și tristețea ne copleșesc, când lucrurile nu merg bine”, a reflectat Papa, „știm unde să privim: la rănile lui Isus, care este mereu gata să ne ierte cu iubirea Sa infinită și rănită”.
Isus, le-a spus Papa credincioșilor prezenți, „cunoaște rănile țării voastre, ale poporului vostru, ale pământului vostru!” „Sunt răni care dor, infectate continuu de ură și violență, în timp ce medicamentul justiției și balsamul speranței par să nu ajungă niciodată. Fratele meu, sora mea, Isus suferă cu voi. El vede rănile pe care le purtați în interior și dorește să vă consoleze și să vă vindece”, a spus el. Împreună, a adăugat Papa, „credem că Isus ne dă întotdeauna posibilitatea de a fi iertați și de a o lua de la capăt, dar și puterea de a ne ierta pe noi înșine, pe ceilalți și istoria!” „Aceasta este ceea ce vrea Cristos”, a spus el. „El vrea să ne ungă cu iertarea Sa, să ne dea pacea și curajul de a-i ierta la rândul nostru pe ceilalți, curajul de a le acorda celorlalți o mare amnistie a inimii. Ce mare bine ne face să ne curățăm inimile de mânie și de remușcări, de orice urmă de resentimente și de ostilitate!” Papa s-a rugat ca ziua de astăzi „să fie pentru voi un timp de har pentru a accepta și experimenta iertarea lui Isus!”
Papa și-a exprimat dorința ca toți cei care poartă poveri grele în inimă, să fie eliberați. „Și să fie un moment bun pentru toți cei din această țară care se numesc creștini, dar se angajează în violență”, a spus el. „Domnul vă spune: ‘Lăsați armele jos, îmbrățișați mila’”. Pontiful s-a adresat apoi tuturor oamenilor răniți și oprimați din RDC, spunând că Domnul îi îndeamnă să își îngroape rănile în ale Sale. „Nu vă fie teamă să luați crucifixul de la gât și din buzunare, să îl luați între mâini și să îl țineți aproape de inimă, pentru a împărtăși rănile voastre cu rănile lui Isus. Apoi, când vă întoarceți acasă, luați crucifixul de pe perete și îmbrățișați-l”, a spus el. „Dați-i lui Cristos șansa de a vă vindeca inima, predați-i trecutul vostru, împreună cu toate temerile și necazurile voastre”, a mai spus el.
Sfântul Părinte s-a referit apoi la cea de-a doua sursă a păcii: comunitatea. „Isus Înviat nu vorbește doar cu unul dintre discipolii Săi, ci le apare ca grup”, a spus el. „Asupra acesteia, prima comunitate creștină, El își dăruiește pacea. Nu există creștinism fără comunitate, așa cum nu există pace fără fraternitate.” A avertizat împotriva tendinței noastre, în societate, „și chiar și în Biserică”, de a căuta puterea, cariera, propriile ambiții. „Mergem pe drumul nostru în loc de cel al lui Dumnezeu și ajungem ca discipolii: în spatele ușilor închise, fără speranță și plini de teamă și dezamăgire”, a spus el. „În ciuda acestui fapt, datorită Duhului Sfânt, putem trece peste această tendință individualistă care ne dezbină și putem găsi unitatea.” În timp ce este ușor să fim tentați de mondenitate, care corodează simțul comunității, „Domnul ne arată calea”, a spus el.
A treia sursă de pace, a indicat Papa, este misiunea. „Suntem chemați să fim misionari ai păcii”, a spus el, afirmând că acest lucru ne va aduce pacea. „Trebuie să găsim loc în inimile noastre pentru toată lumea; să credem că diferențele etnice, regionale, sociale și religioase sunt secundare și nu obstacole; că ceilalți sunt frații și surorile noastre, membri ai aceleiași comunități umane; și că pacea adusă în lume de Isus este destinată tuturor.” „Trebuie să credem că noi, creștinii, suntem chemați să cooperăm cu toată lumea, să rupem ciclul violenței, să demontăm mașinațiunile urii. Da, creștinii, trimiși de Cristos, sunt chemați prin definiție să fie o conștiință a păcii în lumea noastră.” Pontiful a spus că această cooperare necesită nu doar conștiințe critice, „ci în primul rând martori ai iubirii”. „’Pacea să fie cu voi’ spune astăzi Isus fiecărei familii, comunități, grupuri etnice, cartiere și orașe din această mare țară.” Papa Francisc și-a încheiat omilia de la Liturghia din RD Congo rugându-se ca cuvintele Domnului nostru să răsune în tăcerea inimilor noastre. „Să le auzim adresate nouă și să alegem să fim martori ai iertării, constructori de comunități, oameni însărcinați cu o misiune de pace în lumea noastră”, a spus el.