Calea Sfintei Cruci la Sanctuarul „dei Piloni” Montà d’Alba, Torino

07.04.2023, Torino (Catholica) - Românii catolici din Torino, din Alba și împrejurimi au celebrat, împreună cu pr. Lucian Avădăni, pr. Cezar Chelaru Dămoc și pr. Iosif-Claudiu Doboș Calea Sfintei Cruci în după-amiaza Duminicii Floriilor, 2 aprilie 2023, la Sanctuarul „dei Piloni”. Sanctuarul „dei Piloni”, „cel mai mic munte sacru din Piemont”, se găsește în cătunul Laione, la 40 de kilometri distanță de Torino. Vechiul loc de cult din epoca romană este alcătuit dintr-o biserică romanică, „Grotta dell’Agonia”, menționată încă din anii 1400, dedicată Sfinților Filip și Iacob, treisprezece capele ce conțin grupuri de statui care înfățișează scene din pătimirea lui Cristos și Sfântul Mormânt care încheie itinerariul devoțional evocator.
Întâlnirea anuală pentru celebrarea Căii Sfintei Cruci a văzut reunindu-se și în acest an un grup numeros de români din diaspora, dornici de o zi comunitară, împreună cu Cristos, în parcurgerea celui mai celebru drum al creștinătății. Un drum parcurs în dorința de a ne regăsi, de a ne întoarce la izvoarele credinței noastre. Papa Benedict al XVI-lea spunea: „Isus, adevăratul Fiu, într-un sens foarte profund a intrat El însuși în «exil», pentru a ne aduce pe toți înapoi acasă de la înstrăinare.” Iar noi, înstrăinați de locurile natale, cu riscul de a ne îndepărta și mai mult de însuși Dumnezeu într-o societate din ce în ce mai secularizată, ne-am regăsit în diferitele pasaje ale drumului spre Golgota: poate împreună cu mulțimea care cerea moartea lui Isus și căruia i-am încărcat crucea cu păcate, poate ne-am identificat cu Simon din Cirene sau cu femeile care îl plângeau pe Isus, poate am simțit durerea Mariei pentru propriii copii…
Drumul prin păduricea care găzduiește acest parcurs ne-a condus înspre mormântul lui Isus, un mormânt în care am pus și noi durerile noastre, suferințele, păcatele, dar mai ales speranța. Căci noi avem un atu în plus față de cei care l-au înmormântat pe Isus: noi știm, suntem convinși că El va învia în a treia zi. Motiv pentru care, la încheierea stațiunilor, am intonat împreună: „Cristos a înviat!” Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste momente împreună, cu dorința de a putea sărbători cu o inimă curată și plină de iubire Paștele Domnului, căci „limita dintre «înainte de Cristos» și «după Cristos» nu este o graniță trasată de istorie sau pe hartă, ci este un semn interior care traversează inima noastră. Atâta timp cât trăim în egoism, suntem și astăzi cei care trăim «înainte de Cristos»„ (Papa Benedict al XVI-lea). (Tatiana Ghiurca pentru Ercis.ro)