Papa Francisc i-a dăruit o relicvă regelui Charles, la încoronarea sa
22.04.2023, Londra (Catholica) - Grație unui dar făcut de Papa Francisc regelui Charles al III-lea, două bucăți din adevărata cruce pe care a fost răstignit Isus vor conduce pe 6 mai procesiunea de încoronare a monarhului domnitor al Regatului Unit. Prețioasele relicve au fost încrustate în „crucea Țării Galilor”, care va deschide procesiunea regelui Charles în Westminster Abbey, unde va fi încoronat oficial. Mulți vor urmări ceremonia pentru a fi martori la fastul și circumstanțele care se regăsesc încă în funcțiile oficiale ale regalității britanice. Cu toate acestea, în fruntea întregului spectacol, crucea metalică simplă, conținând relicvele din lemnul crucii adevărate, mărturisesc un aspect mai puțin cunoscut, dar profund creștin al tradiției regale britanice.
Printre numeroasele sale titluri și responsabilități simbolice în calitate de rege al Angliei, Charles este, de asemenea, cel de guvernator suprem al Bisericii Angliei, care s-a desprins de Biserica Catolică în 1534, sub conducerea regelui Henric al VIII-lea. Având în vedere că mulți consideră că bucățile de cruce se numără printre cele mai prețioase relicve din întreaga creștinătate, darul Papei este văzut ca un extraordinar semn ecumenic de bunăvoință. Ambasadorul Marii Britanii la Sfântul Scaun, Chris Trott, și-a exprimat recunoștința față de Papă într-un tweet, spunând: „Suntem profund emoționați și recunoscători Papei Francisc pentru acest cadou extraordinar. Reflectă forța relației [dintre Vatican și Marea Britanie] care s-a dezvoltat pe parcursul domniei Majestății Sale defuncte Regina Elisabeta, care s-a întâlnit cu 5 Papi!” Având în vedere că relația dintre coroana britanică și Biserica Catolică a fost mai delicată în trecut, decizia lui Charles de a plasa cadoul papal în prim-planul ceremoniilor sale de încoronare este similar semnificativă.
Crucea Țării Galilor este realizată din ardezie, lemn și argint locale. Pe ea sunt inscripționate cuvintele în galeză ale Sfântului David, patronul Țării Galilor: „Fiți bucuroși. Păstrați credința. Faceți lucrurile mărunte.” În centru, aranjate într-o cruce mică, se află bucățile prețioase din crucea lui Cristos. Relicvele adevăratei cruci sunt de mult timp prețuite de creștinii din întreaga lume. Potrivit legendei, Sfânta Elena, mama lui Constantin, a descoperit în mod miraculos crucea în 326. Bucăți din cruce au fost duse la Roma și la Constantinopol. De acolo, aceste bucăți au fost împărțite mai departe și împrăștiate în alte Sanctuare și locuri sfinte. Există referințe istorice despre creștini care venerează adevărata cruce de-a lungul secolelor în Europa, în Marea Mediterană și, mai târziu, în restul lumii. Potrivit istoricilor cruciadelor, crucea adevărată era purtată în mod regulat în luptă de către armatele regatului cruciat al Ierusalimului.
Astăzi există relicve venerate în întreaga lume, toate considerate a fi bucăți din adevărata cruce. În Bazilica Sfintei Cruci din Ierusalim, la Roma, există fragmente despre care se crede că provin din porțiuni ale adevăratei cruci aduse în oraș de Sfânta Elena. Printre relicvele adăpostite în această Bazilică se află o bucată de lemn cunoscută sub numele de „Titulus Crucis” (titlul crucii), pe care este scris în greacă, latină și ebraică: „Isus Nazarineanul, Regele Evreilor”. În Statele Unite, există relicve despre care se crede că sunt bucăți din adevărata cruce în California, Connecticut, Florida, Indiana, Texas, Missouri, New York și Ohio. Ca fost prinț de Wales, Charles a încredințat darul Papei Bisericii din Țara Galilor, o ramură a Bisericii Anglicane.
Potrivit unei declarații oficiale din 19 aprilie a Bisericii din Țara Galilor, crucea va fi pusă la dispoziția bisericilor anglicane și catolice din Țara Galilor, pentru venerare. Alăturându-se declarației Bisericii din Țara Galilor, Arhiepiscopul Mark O’Toole al Arhidiecezei catolice de Cardiff și al Diecezei de Menevia și-a exprimat recunoștința și bucuria pentru acest dar prețios. „Cu un sentiment de bucurie profundă îmbrățișăm această cruce, primită din bunăvoința regelui Charles, și care conține o relicvă a adevăratei cruci, dăruită cu generozitate de Sfântul Scaun. Ea nu este doar un semn al rădăcinilor creștine profunde ale națiunii noastre, ci, sunt sigur, ne va încuraja pe toți să ne modelăm viața după iubirea dăruită de Mântuitorul nostru, Isus Cristos. Așteptăm cu nerăbdare să o cinstim, nu doar în cadrul diferitelor sărbători care sunt planificate, ci și în cadrul demn în care își va găsi o casă permanentă”, a declarat Mons. O’Toole.