Papa Francisc: Călugării și călugărițele sunt „inima pulsândă” a evanghelizării

26.04.2023, Vatican (Catholica) - Nu este o întâmplare faptul că patroana misionarilor în teritorii străine este o călugăriță de clauzură, a afirmat miercuri Papa Francisc. Vorbind în Piața San Pietro pe 26 aprilie, Sfântul Părinte a indicat exemplul Sfintei Tereza de Lisieux, sfânta patroană a misionarilor, și al altor persoane consacrate ce trăiesc în clauzură, care susțin viața Bisericii prin rugăciune de mijlocire. „Cu adevărat, călugării sunt inima pulsândă a proclamării [Evangheliei]. Rugăciunea lor este oxigen pentru toți membrii Trupului lui Cristos, rugăciunea lor este forța invizibilă care susține misiunea”, a spus Pontiful în cadrul audienței generale.
Papa a spus că mărturia „călugărilor și călugărițelor, surorilor și fraților care renunță la ei înșiși și la lume pentru a-l imita pe Isus pe calea sărăciei, a castității, a ascultării și pentru a mijloci în favoarea tuturor” este o mare mărturie care traversează istoria. A subliniat modul în care Sfânta Tereza de Lisieux și-a descris vocația în autobiografia sa, „Istoria unui suflet”: „Am înțeles că Biserica are o Inimă și că această Inimă arde de iubire. Am înțeles că numai Iubirea era cea care îi făcea pe membrii Bisericii să acționeze, că dacă Iubirea s-ar fi stins vreodată, apostolii nu ar fi predicat Evanghelia și martirii nu și-ar fi vărsat sângele. Am înțeles că iubirea cuprindea toate vocațiile. […] Atunci, în excesul bucuriei mele delirante, am strigat: ‘O, Isuse, Iubirea mea […]. Vocația mea, în sfârșit am găsit-o. […] Vocația mea este iubirea! […] În inima Bisericii, Mama mea, eu voi fi Iubire!”
Papa Francisc a adăugat că această iubire poate fi văzută în viața călugărilor și călugărițelor contemplative care lucrează și se roagă în tăcere pentru întreaga Biserică. De asemenea, a evidențiat exemplul Sf. Grigore de Narek – un preot, călugăr, mistic și poet armean din secolul al X-lea – pe care l-a proclamat doctor al Bisericii în 2015. „Sfântul Grigore și-a petrecut aproape întreaga viață în mănăstirea Narek. Acolo a învățat să privească în adâncurile sufletului uman și, prin fuziunea poeziei și a rugăciunii, a marcat vârful atât al literaturii cât și al spiritualității armenești”, a spus el. „Ceea ce frapează cel mai mult la el este solidaritatea universală al cărei interpret este. El împărtășește soarta tuturor oamenilor și își dedică viața pentru a mijloci pentru ei. Scrie: ‘Port în mine întregul pământ, și totuși sunt reprezentantul întregii lumi pentru a-i oferi rugăciunile’. Se numește pe sine însuși ‘rugătorul întregii lumi’” (Cartea Plângerilor, 28).
Sfântul Părinte a subliniat că persoanele consacrate sunt mari evanghelizatori „pentru că, prin cuvânt, exemplu, mijlocire și muncă zilnică, ei sunt o punte de mijlocire pentru toți oamenii și pentru păcate”. „Ei plâng și pentru păcatele lumii și se roagă și mijlocesc cu mâini și inimi ridicate”, a adăugat el. La finalul audienței, a salutat mai multe ordine religioase prezente în Piața Sfântul San Pietro, printre care surorile franciscane oblate ospitaliere și surorile saleziene ale Sfintei Inimi.