Papa Francisc: Sportul trebuie să rămână un joc și o pasiune

09.05.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a adresat sâmbătă profesorilor, copiilor și tinerilor veniți din peste 30 de țări pentru a lua parte la cel de-al șaselea Simpozion Internațional de Tenis și Padel de la Roma. Evenimentul, care va avea loc pe 6 și 7 mai, este axat pe educație și formare. Referindu-se la acest aspect crucial, Sfântul Părinte a subliniat în discursul său legătura strânsă dintre sport și educație. „Un instructor de tenis sau de padel”, a spus Pontiful, „nu este doar un profesor de tehnici, ci este, de asemenea, și aș spune mai presus de toate, un «educator»”. Prin urmare, i-a încurajat pe cei prezenți să acorde în continuare atenție acestei „dimensiuni educative” și a propus o reflecție bazată pe experiența jucătorilor de padel: un joc bun rezultă din „echilibrul corect dintre atac și apărare”.
Un bun jucător de tenis sau de padel, a remarcat Papa, „nu poate întotdeauna să atace pur și simplu sau să își asume riscuri, ci trebuie să știe și să își pregătească apărarea”. În mod similar, „un profesor care se concentrează doar pe ofensivă, sau pe apărare, îl lasă pe elev «expus» pe celălalt flanc”. Prin urmare, „un bun educator știe cum să echilibreze riscul și prudența”. Asumarea unui risc înseamnă, de exemplu, a permite copiilor să aibă o experiență nouă pe care nu au mai avut-o până acum, deși trebuie să fie întotdeauna proporțională cu capacitățile lor. „Adevărata prudență, pe de altă parte, este ca o bună apărare” și „în munca de educare este esențială pentru a evalua corect situațiile, ținând cont de potențialul fiecărui băiat sau fată”, a spus el. „Educatorii ar trebui să îi antreneze în special pe tineri să persevereze, să nu renunțe și să facă tot posibilul pentru a răspunde chiar și la cele mai dificile lovituri, deoarece un răspuns rapid și agil poate duce la o recuperare care îl va lua pe celălalt jucător prin surprindere, pentru că vine pe neașteptate”.
În încheiere, Papa Francisc a evidențiat ceea ce consideră a fi cel mai important aspect al padelului, dar și al oricărui alt sport: faptul că este un joc, a cărui „valoare educativă constă tocmai în modul în care este jucat”. „Competiția”, a spus el, „este sănătoasă dacă totul face parte dintr-un «joc». Odată ce competiția devine totul, diverse forme de afirmare de sine preiau controlul și sfârșesc prin a ruina sportul, astfel încât acesta nu mai devine educativ, ci exact opusul”, a remarcat el. „Există un lucru pe care în sport – fie că este vorba de tenis, de padel sau de orice alt sport – nu trebuie să îl pierdem niciodată: amatorismul, dimensiunea de amator. Când ne angajăm în sport pentru alte interese, nu pentru gratuitatea amatorilor, îi pierdem frumusețea, îi pierdem dimensiunea «simfonică» și sportul devine o afacere. Țineți mereu minte acest lucru: tenisul meu, padelul meu, să fie întotdeauna amator. Amator; nu pierdeți această dimensiune.”